Polecam na upalne dni łatwy do zrobienia sernik na zimno z pysznym musem z truskawek. Przepis znalazłam na blogu Pani Tereska.
Składniki:
Spód:
100 g gorzkiej czekolady
50 g białej czekolady
100 g masła
50 g płatków migdałowych
80 g płatków kukurydzianych
Masa:
250 g śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetkera
500 g serka waniliowego
Mus:
800 g truskawek
125 g cukru
1 Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetkera
Do miski wkładam pokruszoną czekoladę gorzką i białą, dokładam masło i rozpuszczam w kąpieli wodnej, czyli w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Możemy również skorzystać z mikrofalówki. Do rozpuszczonych czekolad dokładam płatki migdałowe i kukurydziane i wszystko dokładnie mieszam. Czekoladową masę przekładam do tortownicy, wyrównuję łyżką i wstawiam do lodówki.
Do miski wlewam schłodzoną śmietankę i ubijam na sztywno dodając cukier puder. W drugiej misce przygotowuję żelatynę. Wlewam 100 ml wrzącej wody, dodaję 50 ml zimnej wody i wsypuję żelatynę. Całość krótko miksuję do rozpuszczenia się żelatyny. Do serka waniliowego wlewam żelatynę, łączę mikserem i dokładam bitą śmietanę. Wszystko razem miksuję na niskich obrotach. Gotową masę wykładam do tortownicy, wyrównuję i odstawiam z powrotem do lodówki do stężenia.
Truskawki myję i odrywam szypułki. 3/4 truskawek (600g) wsypuję do wysokiej miski i miksuję blenderem. Następnie przecieram je przez sito i mieszam razem z cukrem. Żelatynę przygotowuję tak samo jak poprzednio i dodaję do musu. Po wymieszaniu mus wlewam na masę serową i odstawiam do lodówki do lekkiego stężenia. Sernik dekoruję pozostałymi truskawkami, układając ozdobną rozetę. Sernik przechowuję w lodówce.
lista tematów
Sernik na zimno z pysznym musem truskawkowym
Wypas, latem tylko takie ciacha :)
Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek