Faszerowana papryczka
- cebula
-mielone mięso
- ryż
- duża papryka
- pieczarki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Z papryki odcinamy wierzchy i usuwamy gniazda nasienne,
- Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni,
- Z pieczarkami postępujemy analogicznie jak z cebulą,
- Gotujemy ryż,
- Smażymy mięso,
- Cebulę, pieczarki, mieso i ryż mieszamy ze sobą i doprawiamy (sól, pieprz)
- Paprykę napełniamy farszem
1. Próbowaliście kiedyś?
2. Może macie własny przepis na sporzadzenie farszu?
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
Znalazłem podobny przepis. SKŁADNIKI:
15 sztuk białej papryki
80 dkg mięsa mielonego
1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej
1 papryka czerwona
2 cebule
6 ząbków czosnku
1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla
2 jajka
sól
pieprz
6 łyżek oleju
200g koncentratu pomidorowego
2 łyżki słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka cebulki granulowanej
2 łyżki mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
"Kaszę wsypać do dwóch szklanek osolonego wrzątku,gotować 20 minut i ostudzić.Papryki umyć,usunąć szypółki i nasiona.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Czerwoną papryke umyć,pozbawić szypółki,nasion i pokroić ją w kostkę.Mięso włożyć do miski,dodać kaszę,pokrojoną paprykę,cebulę,czosnek,przyprawę do grilla,jajka,sól i pieprz do smaku.Wszystko razem wymieszać.Gotową masą nadziać papryki.Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć papryki ze wszystkich stron.Ułożyć papryki pionowo (otworem do góry) w szerokim i głebokim rondlu lub garnku i wlać pozostały po smażeniu olej.Do 1.5 litra wody dodać koncentrat pomidorowy,paprykę słodką i ostrą,czosnek granulowany,cebulkę granulowaną,sól,dokładnie wymieszać i zalać papryki.Dusić około godziny,aż papryki i farsz bedą miękkie.Papryki wyjąć z sosu.Do sosu ewentualnie dolać wody.Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować.Papryki rozłożyć na talerze i polać sosem.Smacznego! "
z raz chyba może mama kiedyś zrobiła.
nie.
ogólnie nie mogę jeść ostatnio jakoś samego mięsa. Wole z dodatkami... wymieszane razem z czymś czy coś takiego.
Jadłam pierwszy raz jak pojawiło się w "Ugotowani", niestety nie mam przepisu ale było pyszne!!
@Letal:
Będe musiała wypróbowac, zawsze to jakies urozmaicenie :)
szkoda...
w to nie watpie...
Ja najlepszą faszerowaną papryke jadłam jakies 2 lata temu na pikniku firmowym mojego ex. - ta akurat była rpzygotowywana na grillu. Próbowałam poznij roznych rpzepisów, ale do dzisiaj nie udało mi się znaleźć nic, co oddaloby tamten smak...
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)