Michal1984Szczecin
Michal1984Szczecin
  29 kwietnia 2012 (pierwszy post)

Jak wiadomo sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, chciałbym wam przedstawić przepisy które na pewno spodobają się waszym znajomym.

Steak w marynacie z herbaty/ chilli i przypraw pięciu smaków.
a.) wybieramy mięso: mój wybór to polędwica dojrzewająca, karkówka, rostbef mięso musi mieć co najmniej 2,5 cm grubości.
b.) mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
c.) przyprawiamy*, tj na talerz wsypujemy łyżkę przyprawy i solidnie obtaczamy
d.) mięso przed grillowaniem/ smażeniem musi mieć temperaturę pokojową... inaczej środek będzie niedopieczony
e.) mięso wrzucamy na b. rozgrzany grill
f.) smażymy po 2-4 min z każdej strony, przewracając TYLKO RAZ. Do przewracania używamy szpatułki, a nie widelca, tak aby nam sok nie wyciekł.
g.) mięso po usmażeniu odstawiamy na talerz i przykrywamy folią na 5 minut. Nawet wtedy będzie zachodził proces obróbki termicznej, a sok zawarty w mięsie nie ucieknie nam od razu na talerz.

3 kubeczki herbaty lapsang souchong
1/2 kubeczka cup soli morskiej/ grubo ziarnistej
1/2 kubeczka płatków czerwonej papryki
1/2 kubeczka sproszkowanej chilli chipotle
1/2 kubeczka suszonego chosnku
1/4 kubeczka sproszkowanej chilli cayenne
1/4 kubeczka suszonej cebuli
1/4 kubeczka przyprawy 5 smaków

wszystko mieszamy i wstawiamy do zamrażalnika w b. szczelnym pojemniku

Taki steak świetnie wychodzi z salsą z mango:
1 duże dorzałe mango drobno pokrojone
1 mała czerwona cebula drobno pokrojona
1 papryczka serrano drobno pokrojona
mały pęczek natki pietruszki
1 czerwona papryka
2 małe pomidorki
wyciśnięty sok z połowy limonki
oliwa, miód, sól, pieprz i

Poniżej mamy Polędwicę z tuńczyka + salsa z mango
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/309382_2069698626262_1358742960_32064331_2270714_n.jpg

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.