Czekolada mietowa
potrzeba :
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
2 łyżki kakao
łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki likieru miętowego
ok. 1,5 szklanki mleka w proszku
Jak przyrzadzić :
Masło, mleko i cukier rozpuszczamy ( ja w kuchence mikrofalowej, 3 min na 600 W). Do lekko przestudzonego dodajemy likier miętowy i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę ziemniaczaną, intensywnie mieszając. Wlaściwie tej mąki można dodać do obu części, bo dzięki niej czekolada staje się bardziej aksamitna w konsystencji. Studzimy obie polewy do temperatury pokojowej i wtedy dodajemy kolejno do każdej mleko w proszku - ok 3/4 szklanki do każdej części. Aby czekolada po zastudzeniu miała odpowiednią twardość, dodajemy tyle mleka w proszku, aż ledwo uciągniemy łyżkę, którą mieszamy masę.
Czekoladę rozsmarowałam w pojemniku- najpierw połowę ciemnej warstwy, potem jasną, na koniec resztę ciemnej. Wstawiłam do lodówki do zastygnięcia. Po 2-3 godzinach jest gotowa.
Lubicie czekolade miętową ?
Jaka jest Wasza ulubiona czekolada ?
Jakiej czekolady byście nigdy nie zjedli ?
lista tematów