asiulcia1
asiulcia1
  14 lipca 2011 (pierwszy post)

Hej :pizza:



lubicie domowe przetwory? co najbardziej?
robicie przetwory? jakie?


ja w zeszłym roku robiłam sałatkę z kalafiorem, cukinia, ogorkami, marchewka, cebula, fasolka szparagowa i papryka w zalewie musztardowej, bardzo dobra:)
poza tym to lubie sok z aronii, lisci wisni i z pomarancza:)
i konfitury brzoskwiniowe :)

pozdrawiam :piwo:

asiulcia1
asiulcia1
  17 lipca 2011
Zielinek34
Zielinek34: Ogórki po żydowsku

to coś takiego jak ogórki konserwowe?? czy bardziej ostre? :)
ImaDrug
ImaDrug
  17 lipca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Hej

Hej :)

Konto usunięte
Konto usunięte: lubicie domowe przetwory? co najbardziej? robicie przetwory? jakie?

moja mama często robiła dżemy wiśniowe,truskawkowe śliwkowe,w tym roku nie robiła bo mamy z poprzednich lat ;P
i ogórki jeszcze daje do słoików :)
i jeszcze taka sałatka : papryka ogórek cebula w takiej zalewie mmm:)
Zielinek34
Posty: 18495 (po ~48 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 35
Zielinek34
  17 lipca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: to coś takiego jak ogórki konserwowe?? czy bardziej ostre? :)

Kroi się ogórki w kosteczkę, gotuje z koperkiem, małymi cebulkami i octem :)

Pokłońcie się Turkuciowi, bowiem tylko On jest waszym Zbawicielem.

asiulcia1
asiulcia1
  18 lipca 2011
Zielinek34
Zielinek34: Kroi się ogórki w kosteczkę, gotuje z koperkiem, małymi cebulkami i octem :)

o to coś ciekawego ;) w sumie to do sałatek będzie dobre, bo będzie już w kosteczkę pokrojone tylko odcedzić :mrgreen:

Konto usunięte
Konto usunięte: i jeszcze taka sałatka : papryka ogórek cebula w takiej zalewie mmm:)

mama robiła taką parę lat temu ;)
Kasjopejka
Kasjopejka
  18 lipca 2011

Moja mama tez robi różne przetwory , często jej pomagam :)
my robimy z różnych owoców które ze sobą mieszamy np maliny z porzeczkami :) albo maliny z czereśniami

przetwory robi się bardzo łatwo kilogram owoców bez pestek wrzuca się do garnka, wsypuje żelfix oetkera i cały czas mieszając zagotowuje się i gotuje potem jeszcze z 5 minut i taki gorący dżem od razu do słoiczków i do góry dnem na kilka minut.

Można tak robić też przetwory z warzyw, sosy do mięs, leczo i inne :)

mmaryjka
mmaryjka
  18 lipca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: robicie przetwory? jakie?

robię. wszelakie soki, dżemy, powidła. owoce w syropach etc.
ogórki kiszone bo za nimi szaleję, ale tych sklepowych nie jadam. suszone pomidory, pomidory w oliwie etc etc etc.
Sebuch
Sebuch
  18 lipca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: lubicie domowe przetwory?

tak lubie , najbardziej te babcine :)

Konto usunięte
Konto usunięte: co najbardziej?

najbardziej to truskawki , gruszki , czerwona papryke , kiszone ogorki , wszelkiego rodzaju surowki :)

Konto usunięte
Konto usunięte: robicie przetwory?

kiedys robilem :)
Hana25
Hana25
  19 lipca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: lubicie domowe przetwory? co najbardziej? robicie przetwory? jakie?

Ogórki kiszone już zrobiłam a następne w kolejce czekają: sałatka ogórkowa, marynowana papryka, kiszona papryka, sok pomidorowy, grzybki marynowane i sok z aronii. Za dżemami nie przepadam, ale parę słoiczków jagód tak na wszelki wypadek mam ;)
styka51
styka51
  19 lipca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: lubicie domowe przetwory? co najbardziej? robicie przetwory? jakie?

Lubię. Praktycznie wszystko.
W ciągu ostatniego tygodnia zrobiłam z 3 słoiki dżemu z malin, 1 słoik dżemu z wiśni, 6 słoików kompotu z wiśni, 7 słoików ogórków kiszonych i 3 słoiki pikli.
Będzie co jeść :D
styka51
styka51
  19 lipca 2011

A no i z 15 słoików dżemu z czarnej porzeczki, z 6 słoików soku z czarnej porzeczki, z 10 słoików dżemu z czerwonej porzeczki i 2 słoiczki soku.

asiulcia1
asiulcia1
  28 lipca 2011

@styka51:

@Hana25:
to w zimie bedziecie mialy co jesc ;p

btw. robiłam ostatnio ogorki z przyprawa curry, całkiem ,całkiem dobre są :P

Hana25
Hana25
  29 lipca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: to w zimie bedziecie mialy co jesc ;p

jeśli dotrwa do zimy..... :mrgreen:
Gothiclady
Gothiclady
  29 lipca 2011

mam przepisa na :

Kurki marynowane :)

* 500 g kurek
* 20 g soli
* 1 litr wody
* 1 cebula

zalewa:

* 10 ziarenek ziela angielskiego
* 10 ziarenek pieprzu
* 3 listki laurowe
* 10 g soli
* 25 g cukru
* 0,6 l wody
* 0,6 l octu

Oczyścić kurki z piasku, przepłukać, odsączyć. Obgotować w wodzie z solą i pokrojoną w kawałki cebulą. Gotować 10 min. Grzyby odsączyć na sicie, przełożyć do wyparzonych słoiczków. Gorącą zalewą z przegotowanej wody z octem i ziołami zalać grzyby i zakręcić :)

asiulcia1
asiulcia1
  31 lipca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: jeśli dotrwa do zimy.....

hehe no tak :mrgreen:

Gothiclady
Gothiclady: Kurki marynowane :)

ja to nigdy nie odrózniam kurek także lepiej nie zbieram :P
AvantQueTuDis
AvantQueTuDis
  3 sierpnia 2011

ostatnio zrobiłam trzy słoiczki dżemu brzoskwiniowego :zakochany:

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.