Hej
lubicie domowe przetwory? co najbardziej?
robicie przetwory? jakie?
ja w zeszłym roku robiłam sałatkę z kalafiorem, cukinia, ogorkami, marchewka, cebula, fasolka szparagowa i papryka w zalewie musztardowej, bardzo dobra:)
poza tym to lubie sok z aronii, lisci wisni i z pomarancza:)
i konfitury brzoskwiniowe :)
pozdrawiam
przetwory
Hej :)
moja mama często robiła dżemy wiśniowe,truskawkowe śliwkowe,w tym roku nie robiła bo mamy z poprzednich lat ;P
i ogórki jeszcze daje do słoików :)
i jeszcze taka sałatka : papryka ogórek cebula w takiej zalewie mmm:)
o to coś ciekawego ;) w sumie to do sałatek będzie dobre, bo będzie już w kosteczkę pokrojone tylko odcedzić
mama robiła taką parę lat temu ;)
Moja mama tez robi różne przetwory , często jej pomagam :)
my robimy z różnych owoców które ze sobą mieszamy np maliny z porzeczkami :) albo maliny z czereśniami
przetwory robi się bardzo łatwo kilogram owoców bez pestek wrzuca się do garnka, wsypuje żelfix oetkera i cały czas mieszając zagotowuje się i gotuje potem jeszcze z 5 minut i taki gorący dżem od razu do słoiczków i do góry dnem na kilka minut.
Można tak robić też przetwory z warzyw, sosy do mięs, leczo i inne :)
Ogórki kiszone już zrobiłam a następne w kolejce czekają: sałatka ogórkowa, marynowana papryka, kiszona papryka, sok pomidorowy, grzybki marynowane i sok z aronii. Za dżemami nie przepadam, ale parę słoiczków jagód tak na wszelki wypadek mam ;)
A no i z 15 słoików dżemu z czarnej porzeczki, z 6 słoików soku z czarnej porzeczki, z 10 słoików dżemu z czerwonej porzeczki i 2 słoiczki soku.
@styka51:
@Hana25:
to w zimie bedziecie mialy co jesc ;p
btw. robiłam ostatnio ogorki z przyprawa curry, całkiem ,całkiem dobre są :P
mam przepisa na :
Kurki marynowane :)
* 500 g kurek
* 20 g soli
* 1 litr wody
* 1 cebula
zalewa:
* 10 ziarenek ziela angielskiego
* 10 ziarenek pieprzu
* 3 listki laurowe
* 10 g soli
* 25 g cukru
* 0,6 l wody
* 0,6 l octu
Oczyścić kurki z piasku, przepłukać, odsączyć. Obgotować w wodzie z solą i pokrojoną w kawałki cebulą. Gotować 10 min. Grzyby odsączyć na sicie, przełożyć do wyparzonych słoiczków. Gorącą zalewą z przegotowanej wody z octem i ziołami zalać grzyby i zakręcić :)