1 http://www.lubella.pl/pl/Produkty/Makarony/Lubella_Classic/Wstazki_dlugie_nr_11 od dawna nigdzie na półce nie widziałem można gdzies go jeszcze kupić?
2 wasz przepis na dobre i nie kosztujace majatek winegret, ewentualnie inne podobne sosy do sałat
krótko i na temat 2 pytanie strona 1 z 2
kilka ciekawych przepisów moim zdaniem :
* 1/4 szklanki oliwy z oliwek
* 1/3 szklanki wrzącej wody
* 1/4 szklanki białego octu winnego
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżeczki musztardy Dijon
* 1/4 szklanki drobno posiekanego szczypiorku
* 2 łyżki drobniutko posiekanej czerwonej cebuli
* 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny
* 1 łyżeczkę soli
* 3/4 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* pół łyżeczki sosu chili
* 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Krok 1
Przygotowanie sosu winegret polega oczywiście na zmieszaniu wszystkich składników. Zrób to w blenderze. Nie dodawaj tylko wody i oliwy.
Krok 2
Kiedy wszystkie produktu dokładnie się ze sobą połączą, dodaj oliwę i wrzącą wodę. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Ten pyszny sos do sałatek możesz przechowywać w słoiku do 5 dni. Smacznego!
[ przepis z notesu mojej matuli]
hmm słyszałem ze nadaje się również do marynowanego kurczaka . lecz nigdy nie reflektowałem
tam gdzie pracuję do sałatek dodajemy taki mało skomplikowany sos winegret
olej albo lepiej oliwa z oliwek
woda
musztarda
bazylia
oregano
cukier
sól
pieprz
i to wszystko oczywiście wymieszać.
Jeżeli chodzi o proporcje to zależy od tego ile potrzebujesz.
Chcesz mało - dajesz mniej wszystkich składników
Chcesz dużo - dajesz więcej składników.
To chyba wiadomo.
Nigdy nie robię tak jak podają w przepisach, bo mi gówno wychodzi, a nie jakieś danie. Dlatego wolę na oko. ;)
no ok ale proporcje obojetnie od ilosci sie nie zmieniaja wiec mozesz podac
nie zapomnialas w tych skladnikach o czyms ?
brakuje czegos co nada kwaśność imho (ocet, sok z cytryny)
Fakt, soku z cytryny nie napisałam...
nie powiem Ci dokładnie, bo ja robię sos winegret w większej misce, bo nie jest to na jedną osobę czy na trzy lecz przeważnie na 50, więc jest różnica. Zawsze biorę na oko. Robisz według własnych potrzeb. ;)
to przynajmniej ile oliwy a ile wody proporcjonalnie bierzesz 1:1 czy jak?
woda przegotowana zimna , ciepla?