Smakuja wam szparagi ?
Jak przyrzadzacie ? Z jakim sosem ?
lista tematów
Szparagi strona 1 z 2
baardzo lubie, moja mama z niemiec nawiozla duzo przepisow :)
lubię zupę szparagową, a z sosów do nich to czosnkowy/jogurtowy/musztardowy
no i obowiazkowo na parze gotuje.
Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.
Tutaj gdzie ja mieszkam (Frankonia Bayern) szparagi sa bardzo znane i ponoc wlasnie stad smakuja najlepiej :) a sos hollandaise to maslo jajka i cos tam jeszcze. Nie wiem dokladnie bo nigd sama nie robilam. Ale moj facet jest kucharzem i mowi ze ten sos dla osoby ktora malo gotuje i nie ma wpraw jest mega ciezki do zrobienia bo zamiast sosu moze ci wyjsc jajecznica :) Kieds jadlam w takiej restauracji ale na 100 % byl z proszku a taki z proszku smakuje niedobrze :) ale wlasnorecznie zrobiony do szparagow mniam mniam palce lizac :) Tutaj wlasnie glownie podaje sie szparagi z sosem hollandaise albo z cieplm maselkiem :)
Zielone szparagi, biorę i smażę na prawie dymiącej się oliwie classico ( Extra Virgin ma zbyt niski poziom zapłonu) po około 45 sec na stronę.
Owijam szczelnie dwiema warstwami foli aluminiowej (chcemy stworzyć coś w rodzaju łaźni parowej) wcześniej zalewając marynatą z octu balsamicznego, soku z cytryny, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i soli. Pieczemy 20 min przy 160 stopniach. Podajemy z płatkami/ wiórkami (nie proszek) parmezanu.
Smacznego :)