incepcja1
incepcja1
  4 czerwca 2011 (pierwszy post)

Smakuja wam szparagi ?
Jak przyrzadzacie ? Z jakim sosem ?

Letal
Letal
  4 czerwca 2011

a to takie cuś jak fasola ?

Prinz
Posty: 9528 (po ~128 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 73
Prinz
  4 czerwca 2011

baardzo lubie, moja mama z niemiec nawiozla duzo przepisow :)
lubię zupę szparagową, a z sosów do nich to czosnkowy/jogurtowy/musztardowy
no i obowiazkowo na parze gotuje.

Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.

incepcja1
incepcja1
  4 czerwca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: a to takie cuś jak fasola ?

to takie cus

Letal
Letal
  4 czerwca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: to takie cus

a to to znam to jadłem nawet dobre. to z tym z sosem czosnkowym . nawet smakowało mi
incepcja1
incepcja1
  4 czerwca 2011
Prinz
Prinz: baardzo lubie, moja mama z niemiec nawiozla duzo przepisow :) lubię zupę szparagową, a z sosów do nich to czosnkowy/jogurtowy/musztardowy no i obowiazkowo na parze gotuje.

a jadles kieds z sosem hollandaise ?
Letal
Letal
  4 czerwca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: hollandaise ?

ciekaw jestem co to za sos ?
Prinz
Posty: 9528 (po ~128 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 73
Prinz
  4 czerwca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: a jadles kieds z sosem hollandaise ?

jadlem, ale pod inna nazwa - krem holenderski, tez swietne, ale bomba kaloryczna :))

Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.

incepcja1
incepcja1
  5 czerwca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: ciekaw jestem co to za sos ?

Tutaj gdzie ja mieszkam (Frankonia Bayern) szparagi sa bardzo znane i ponoc wlasnie stad smakuja najlepiej :) a sos hollandaise to maslo jajka i cos tam jeszcze. Nie wiem dokladnie bo nigd sama nie robilam. Ale moj facet jest kucharzem i mowi ze ten sos dla osoby ktora malo gotuje i nie ma wpraw jest mega ciezki do zrobienia bo zamiast sosu moze ci wyjsc jajecznica :) Kieds jadlam w takiej restauracji ale na 100 % byl z proszku a taki z proszku smakuje niedobrze :) ale wlasnorecznie zrobiony do szparagow mniam mniam palce lizac :) Tutaj wlasnie glownie podaje sie szparagi z sosem hollandaise albo z cieplm maselkiem :)
Sebuch
Sebuch
  5 czerwca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Smakuja wam szparagi ?

tak lubie szparagi :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Jak przyrzadzacie ?

jadam z bulka tarta :)
Letal
Letal
  5 czerwca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: incepcja1

aha... to nie znam takiego sosu i takiego sposobu kiedyś może będę miał okazje . : ) skosztować.
JednaWielkaOrgia
JednaWielkaOrgia
  5 czerwca 2011

Krem szparagowy :zakochany:

Paulina
Posty: 2768 (po ~117 znaków)
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 59
Paulina
  6 czerwca 2011

nie przepadam za szparagami. :and:

WrednyMichal
WrednyMichal
  12 czerwca 2011

Zielone szparagi, biorę i smażę na prawie dymiącej się oliwie classico ( Extra Virgin ma zbyt niski poziom zapłonu) po około 45 sec na stronę.
Owijam szczelnie dwiema warstwami foli aluminiowej (chcemy stworzyć coś w rodzaju łaźni parowej) wcześniej zalewając marynatą z octu balsamicznego, soku z cytryny, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i soli. Pieczemy 20 min przy 160 stopniach. Podajemy z płatkami/ wiórkami (nie proszek) parmezanu.

Smacznego :)

marta0859
marta0859
  12 czerwca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Smakuja wam szparagi ? Jak przyrzadzacie ? Z jakim sosem ?

Smakują.
z zasmażką z bułki tartej :woot:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.