A więc kolejny smaczny temat na rozruszanie trochę tego forum.
No więc będzie o pierogach. Lubicie ? Jeśli tak to jakie ?
Ja uwielbiam ruskie , a w okresie wigilijnym oczywiście królują te z kapustą i z grzybami.
Jeśli ktoś ma jakiś dobry przepis na farsz do ruskich pierogów to chętnie bym przeczytał, bo sam go parę razy modyfikowałem m.in przez dodanie podsmażonego bekonu. Teraz czekam na Wasze propozycje :P
Lubię też pierogi w takiej wersji , czyli empanadas :
Chrupiące ciasto, farsz jest kwestią gustu.
Próbowaliście ?
Smakuje ?
Jaki farsz do tego polecacie?
to tyle, pozdrawiam ;)
lista tematów
Pierożki strona 1 z 3
lubie, ale nie jem, bo tuczą ;p
Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.
Ruskie, z mięsem, z pieczarkami I ze szpinakiem lubię.
Nie lubię tylko pierogów z owocami jakimikolwiek.
Także lubię Do środka mielone mięso, kukurydza, czasami ciemna fasola z puszki, pomidory.
uwielbiam! z kapustą i grzybami, ze szpinakiem, z soczewicą i tak dalej. lubię zarówno drożdżowe, francuskie jak i zwyczajne, choć najczęściej robię z ciemnej mąki.
E tam ,życie jest za krótkie by rezygnować z takich przyjemności dla podniebienia :D
Podbijam Ala. Nie dla owoców w pierogach , choć chyba tylko z jagodami jadłem i były smaczne.
Dodawałem praktycznie te same składniki tylko niestety konsystencja farszu zrobiła się za rzadka, wodnista i ciasto nie chciało mi się przez to zlepić. Ogólnie gdyby farsz był bardziej zbity to wszystko wyszło by ok!
Czasem mam chęć spróbować takich pierogów z nietypowym farszem, np ser pleśniowy w połączeniu bodajże ze szpinakiem. Ciekawie to musi smakować...
sera pleśniowego nie jadam, ale robię z tofu. liście szpinaku podsmażam z tofu, a w twoim wypadku z serem pleśniowym i do pieroga - nic prostszego, a są naprawdę dobre. aż chyba jutro zrobię jakieś pierogi bo mam wolne
moja babcia jeszcze robi pierogi z łososiem zamiast farszu. wszyscy zawsze się zachwycają:) z tym, że nie wiem czy ten łosoś jest gotowany czy wędzony.
no i uwieeeeeeelbiam pierogi z jagodami/truskawkami pieczone w piekarniku - o rany, aż mi się jeść zachciało!
uwielbiam
przez caly rok - z serem (na slodko)
zima - z kapusta/grzybami
latem - z truskawkami/jagodami.
jedyne jakich nie lubie to ruskie, ale jak mam przed nosem to i je zjem
i nie, nigdy sie nie rzucilam na robienie pierogow, za trudne mam taki sklep z ktorego zwoze je kilogramami jak jestem w okolicy:D