* 0.5 kg mąki
* 40g drożdży
* 300 ml mleka
* 10g cukru
* 1/2 szklanka oliwy
* 15 g soli
* 25g suszonej bazylii
* 25g oregano
* 1 żółtko
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z paroma łyżkami mleka, odrobiną mąki i cukrem, odstaw, aby wyrosły. Do przesianej mąki dodaj sól, oliwę, podrośnięte drożdże i resztę mleka oraz oregano z bazylią dobrze wyrób. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, podziel je na 14 kawałków, formując z nich podłużne bułeczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Wyłóż na blaszce i posmaruj je z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posyp oregano. Piecz 15 minut w temp. 220°C.

Smacznego.





na pewno zrobię






