Dostałem za zadanie odszukać jakiś dobrych placków na święta. Macie jakieś sprawdzone przepisy ? Ze swojej strony mogę polecić rafaello i krówkę Jeśli ktoś był by zainteresowany to pisać, podam przepis ;D
Placki Święta
Ciasto cytrynowe, uwielbiam to, że jest odpowiednio kwaśne i odpowiednio słodkie.
Trochę przy nim roboty, ale dla chcącego nic trudnego.
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka normalnego cukru
250g zimnego(25dag)
3 cytryny
5 jajek
1szklanka=250ml
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180'C.
W misce wymieszać dwie szklanki mąki, 1/2 szklankę cukru pudru i zimne masło pokrojone w małą kostkę.
Ciasto wyrobić ręką na kruszonkę.
Dno prostokątnej lub okrągłej foremki wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papier wyłożyć ciasto, dokładnie rozprowadzić i dobrze przycisnąć ręką do dna formy.
Ciasto piec przez 15 minut na złoty kolor.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić w foremce.
Do miski zetrzeć skórkę z trzech sparzonych cytryn, następnie wszystkie cytryny przekroić na pół i wycisnąć z nich sok do tej samej miski.
Dodać rozbełtane całe jajka, szklankę cukru i pozostałą 1/4 część mąki. Dobrze roztrzepać w misce (masa będzie rzadka) i wylać na upieczone ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180'C przez 25 minut.
Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić i posypać cukrem pudrem.
pascha wielkanocna - dobra i szybka.
2 litry mleka (ja używam migdałowego, ma fajny smak z wanilią)
laska wanilii
500 ml kwaśnej śmietany (ja używam sojowej)
6 jajek (nie używam)
250 g masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
bakalie
bakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno. mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. ostudzić, usunąć wanilię.
cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. serek powinien być sypki. masło zmiksować z cukrem pudrem. do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. można to zrobić mikserem. dodać bakalie do masy. wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.
Z ciast to tylko kurczaki :)
Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek
368212: |
Ciasto cytrynowe, uwielbiam to, że jest odpowiednio kwaśne i odpowiednio słodkie. |
Musze sobie przepis w zeszyciku zapisać, bo uwiódł mnie prostotą wykonania
A i dam przepis na Jogurtowiec.
Składniki:
4 jogurty naturalne Zott (duże)
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
4 budynie śmietankowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 jaj
2 paczki biszkoptów
Przygotowanie:
Utrzeć żółtka z cukrem, następnie dodać jogurt na przemian z olejem, dodać proszek do pieczenia i budynie ( sypkie, nie ugotowane), jeszcze lekko ubić. Ubić na sztywno pianę z białek i dodac do wcześniej przegotowanej masy. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć spód biszkoptami. Wyłożyć masę. Piec około 1h w temp. 170 stopni C.
Smacznego :D