Kurczak w sosie HoiSin z makaronem.
Składniki:
- 1 szklanka kolorowej fasoli
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki octu
- 5 ząbków czosnku wyciśniętych
- 6 plasterków imbiru drobno posiekanych
- 3 łyżeczki sosu chili
- 1 łyżeczka 5 przypraw
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 piersi z kurczaka
- 10 pieczarek
- 500g makaronu fusilli
Przygotowanie:
Wypłukaną fasolę namoczyć w zimnej wodzie na noc(ja w sumie moczyłam ją od wczoraj rana ). Fasolę przelać do garnka, wlać 2 szklanki wody, gotować przez 1.5 h do miękkości, odcedzić, ostudzić, zachować wywar. Fasolę zemleć, wymieszać z pozostałymi składnikami, wlać tyle wywaru aby otrzymać sos o konsystencji śmietanki. Sos podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając, zagotować, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min. często mieszając, aż sos zgęstnieje.
Gotujemy makaron.
Gdy sos będzie już gotowy, kroimy piersi z kurczaka oraz pieczarki w cienkie paseczki i podsmażamy na małej ilości oliwy.
Tak usmażone piersi oraz pieczarki dodajemy do sosu.
Gdy wszystko będzie gotowe, nakładamy makaron do miseczek i polewamy sosem.
Danie można podawać również z ryżem ale ja miałam dziś ochotę na makaron.
Smacznego :-)
lista tematów
Kurczak w sosie HoiSin z makaronem. strona 1 z 2
CHIŃSZCZYZNA
Boże jak to pysznie wygląda, jutro też zrobię chinola, ale ze schabu :D
368212: |
c(ja w sumie moczyłam ją od wczoraj rana |
Dobrze że Ci zmiękla ja kiedys trafiłam na taki gatunek że moczylam dobę i nic
368212: |
Danie można podawać również z ryżem ale ja miałam dziś ochotę na makaron. |
Właśnie to chciałem napisać, że takie połączenia to ryż :D
Ale co kto lubi:P
Dobrze było to posypać świeżą pietruszką albo dla eksperymentu starą w moździerzu miętą z kolorowym pieprzem
Ja lubię z opakowań te :
http://a01.cdn.a.pl/zdjecie-510910/go-tan-mie-makaron-chinski-250g-Full.jpg
i ten :
Konto usunięte: Ja już dziś nic nie zjem, najadłam się klopsa jak potłuczona
A jeszcze kupiłam sobie mleko z mlekomatu na kakao
Ja dziś tak przyszedłem z roboty rozwalony, że wziąłem z lodówki co było bo nie było sił na gotowanie.
Czyli specjał Arka: sałatka warzywna po śląsku ( oryginalna nazwa szałot), 2 parówki na ciepło, jakieś śledzie z liseringa w śmietanie i 2 lechy. Kolacja to będzie w stylu mix na talerzy trochę wędliny, serów oraz warzyw :P
368212: |
już mam upatrzoną, wiem , że mnie nie zawiedzie |
Ja też, fasolkę z biedronki
biedaczky :rotfl:
Undertaker: Czyli specjał Arka: sałatka warzywna po śląsku ( oryginalna nazwa szałot), 2 parówki na ciepło, jakieś śledzie z liseringa w śmietanie i 2 lechy. Kolacja to będzie w stylu mix na talerzy trochę wędliny, serów oraz warzyw :P
Też dobre :D
Undertaker: Te pierwsze kiedyś jadłem, bo w smakach światach były po 2,99
Ale zwaliłem sos z głów ryb, bo był za rzadki;/
Ojjj
Ja makaron mie uwielbiam podsmażać z warzywami, sosem sojowym, pychota. A gryczany soba jak gdzieś zobaczysz to kup, naprawdę polecam :D jest szalenie syty, fajnie pasuje i do sosow i do sałatek :D
Jutro znowu ładować 7 ton złomu, i na najbliższą metę będę musiał zrobić dietę na to by mieć siły czyli dużo mięsa i słodko.
Konto usunięte: Ojjj
Ja makaron mie uwielbiam podsmażać z warzywami, sosem sojowym, pychota. A gryczany soba jak gdzieś zobaczysz to kup, naprawdę polecam :D jest szalenie syty, fajnie pasuje i do sosow i do sałatek :D
To muszę popatrzeć za takim makaronem, bo w weekendy właśnie bawię się makaronami bo spagetti mi zbrzydło. Próbuje na przepisach Gordona Ramseya, lecz zawsze omijam jakieś 2 składniki bo trudno zdobyć.
Np Szafran, raz cena, dwa nie wiem jak go dodać bo się obawiam.