Znacie może jakieś sprawdzone przepisy dań w 5 minut ? Jeszcze jak by można było przygotować je w mikrofalówce to była by jazda : D. (ale nie koniecznie)
Od siebie dam przepis na ciasto
4 łyżeczki stołowe mąki (najlepiej tortowej
6 łyżeczek stołowych cukru (lub cukru waniliowego)
2 łyżeczki stołowe kakao
1 jajko
4 łyżeczki stołowe mleka
3 łyżeczki stołowe oleju roślinnego
0.5 łyżki stołowej proszku do pieczenia
kubek / talerzyk (uwaga, ciasto wyrośnie!)
Przygotowanie
1. Mąkę, cukier, proszek i kakao mieszamy razem w naczyniu.
2. Wbijamy jajko (żółtko i białko), mleko i olej i znowu mieszamy.
3. Wsadzamy do mikrofali na 3-4 minuty, ustawiając ją na max. 1000W.
4. Wyjmujemy, czekamy aż wystygnie(!) i jemy.
lista tematów
Danie w 5 minut strona 1 z 2
danie z głównej z demotywatorów.
nie jem takich paskudztw, nie brudzę kuchni rozlanym 'ciastem'
ja od siebie polecam pseudo zupę pomidorową.
ugotować bulion z dwóch kostek rosołowych, dodać koncentrat, dosypać suszonej bazylii/oregano do smaku i voila.
do tego można ugotować bardzo cienki makaron (al dente ugotuje się w kilka minut) i już.
chociaż te pseudo ciastko pewnie dobrze zapycha.
jakoś komentarze na demotywatorach, że cała kuchenka brudna mnie nie zachęcają.
no może jeszcze jakieś mini zapiekanki z bułek?
bułka, starty ser, podsmażone pieczarki+cebula (wedle gustu), salami (lub inna wędlina) i do piekarnika.
albo jeśli posiada się camembert to podsmażyć go w panierce jakiejkolwiek i zjeść z jakimś dżemem lub żurawina. dobre i szybkie.
lub neapolitankę, którą nazywam zupą serową po prostu.
rozpuścić kostki rosołowe w wodzie, dodać serki topione, poczekać aż się rozpuszczą, zmiksować.
dodać śmietanę, sól pieprz do smaku.
posypać pietruszką i gotowe.
Nie, no właśnie spoko. Robiłem je jakieś 20 minut temu, tylko trochę spłynęło po szklance tak że się odbiła na talerzyku : D
A no i najlepiej wysmarować szklankę w środku jakąś margaryną albo innym tłuszczem to schodzi wilgotną ścierką : D
Dobry też jest jogurt grecki wymieszany z tzatzikami i wylany na pokrojone w plasterki pomidory ;))
Konto usunięte: Nie, no właśnie spoko. Robiłem je jakieś 20 minut temu, tylko trochę spłynęło po szklance tak że się odbiła na talerzyku : D
A no i najlepiej wysmarować szklankę w środku jakąś margaryną albo innym tłuszczem to schodzi wilgotną ścierką : D
aj tam, wolę zrobić prawdziwe czekoladowe ciasto.
Konto usunięte: Dobry też jest jogurt grecki wymieszany z tzatzikami i wylany na pokrojone w plasterki pomidory ;))
jako przyszły technolog żywności kategorycznie zabraniam Ci mieszania jakkolwiek pomidorów i ogórków, amen.
ale tzatziki pycha.
No wiadomo, ale z braku laku : D. W sumie jak by tam napchać bakalii i kawałków czekolady to mogło by być jeszcze lepsze. Muszę spróbować następnym razem. xd
Czemu ?
Konto usunięte: Znacie może jakieś sprawdzone przepisy dań w 5 minut ? Jeszcze jak by można było przygotować je w mikrofalówce to była by jazda : D. (ale nie koniecznie)
jajecznica. zależy co masz w lodówce.
Możesz wypróbować coś takiego:
Szynke, jakiś gruby plaster, lub 2,3 jak cienkie i to posmarować keczupem i na to ser żółty i pod spód też, na patelni trochę oleju wlać i podsmażyć to, bardzo dobre :)
Lub też np. chleb posmarować oliwą na to pomidor, cebula, bazylia, trochę soli i też na to ser żółty i podsmażyć z obu stron. ;)
Albo jak masz parówki np. To możesz je sobie zrobić w sosie pomidorowym.
Trochę oleju na patelnie, podsmażyć cebulę, dodać parówki, podsmażyć. Następnie w 2 naczyniu (najlepiej rondelku) zrobić sos, trochę keczupu, mleka, pieprzu, jeżeli za rzadkie zagęścić zaklepką.
Jest jeszcze 4 opcja, kurczak bardzo szybko się smaży, więc jeżeli jest w domu to też można przyrządzić. Obtoczyć w jajku, bułce tartej, lub w płatkach kukurydzianych, dobre też filety są z suszonymi śliwkami i odrobiną miodu. ;)
Poza tym bardzo szybkie dania typu zupek z knora, kiełbasa gotowana lub smażona, tak samo jajko, jajecznica, hamburger, kaszka na mleku itp. ;-)
Mam nadzieje, że pomogłam.
ogórek zabija witaminę c z pomidorów.
Konto usunięte: No wiadomo, ale z braku laku : D. W sumie jak by tam napchać bakalii i kawałków czekolady to mogło by być jeszcze lepsze. Muszę spróbować następnym razem. xd
mając te wszystkie składniki lepiej zwiększyć proporcję i zrobić normalnie na blaszce.