potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Często uznawana za fast food. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno.
Tradycyjnym miejscem spożywania pizzy są pizzerie, lokale gastronomiczne specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy.
Jaka jest wasza ulubiona pizza?
Bo moja to składanka: Szynka, 3 rodzaje sera, ananas oraz przysmażona pora i cebulka.[center]
lista tematów
Pizza strona 2 z 4
Capricciosa/quatro formaggi/hawajska. W domu capricciosa lub szynka,pomidor,kukurydza. Ciasto jak najcieńsze, w domu mocno spieczone (można łamać). I dużo sera
Moja ulubiona pizza to ta 2 zazwyczaj w karcie, nie pamiętam nazwy, ta z pieczarkami.
no i do niej czerwona cebula i ananas, mmmmm.