Dobry
Przymierzam się do zakupu drugiej lustrzanki (poprzednią odsprzedałam bratu).
Będę się przesiadać z Sony a450 i chciałam się Was poradzić, czy lepiej na Canona 600d, czy na Nikona D90. :-)
Aparat, oprócz do uwieczniania chwil na jakichś uroczystościach czy wyjazdach, ma mi służyć głównie do fotografii portretowej.
Co byście mi polecili?
PS
Z góry proszę, aby hejterzy od razu sobie odpuścili kąśliwe uwagi pokroju: "To przecież Twoja druga lustrzanka, sama powinnaś wiedzieć." itd., bo nie po to tutaj piszę ani za żadną profesjonalistkę się nie uważam. :-)
Canon 600d czy Nikon D90? strona 1 z 2
DorixP, Ayane, Czeska, own, Veos, Marjolka, Mariolka
poczytaj porównaj zobacz na czym Ci zalezy najbardziej na czym najmniej i wybierz.
jak ja bym stał przed tkaim wyborem bralbym nikona bo inaczej musiałbym szkla sprzedawac ktore juzdo niego mam..
pozatym canon dla mnie za plastikowy był
"Na świecie nie ma ludzi normalnych i nienormalnych, tylko są ci pozamykani w zakładach i ci którzy nie zostali przebadani"
Tez wlasnie mam dylemat w wyborze lustrzanki miedzy canonem a nikonem i moj kolega fotograf mowil mi zebym szedl do sklepu i zobaczyl na reke ktory najbardziej bedzie mi wygodniej. No i wlasnie tak zrobilem i zdecydowalem sie aby brac nikona.
Wiec Ty tez tak zrob a potem sobie zdecydujesz ktory aparat.
Jak sprawdzałam, który lepiej leży, to o niebo wygodniej trzyma mi się Nikona, także przymierzam się raczej do jego zakupu. :-)
DorixP, Ayane, Czeska, own, Veos, Marjolka, Mariolka
Polecam Nikona. Sam go używałem na zajęciach praktycznych i jest bardzo dobrym aparatem w przeciwienstwie do Canona ;)
brednie.
systemy sa na tyle zblizone że w każdym będziesz miała podobnie jeśli chodzi o portret może ze wskazaniem na nikona jeśli chodzi o wybór tańszych 85 bo na 85 1.2 L Canona stać Cie jeszcze dłuuugo pewnie nie będzie
D90 zdecydowanie lepiej leży w rękach i ma nieco lepszą ergonomię (dwa pokrętła). I mówię to jako Canonier :)
co do jakości samego obrazka - raczej podobnie, z przewagą Canona. No i jego plus jest taki że można używać starych szkieł m42 z najtańszą przejściówką za 20zł, co w wypadku Nikona już takie proste i tanie nie jest