Witam. Ostatnio myślałam nad kupnem lampy pierścieniowej i tu pojawia się problem. Lepiej wybrać taką, którą montuje się do body aparatu czy też osobno, wraz ze statywem? Dodam, że chcę fotografować portrety i potrzebne jest mi lepsze oświetlenie.
lampa pierścieniowa
Jak do portretów to polecam beauty dish lampa pierścieniowa też może być ale w beauty dish nie masz w oczach tego pierścienia a już na lampie pierścieniowej widać no i całkowicie oba te źródła światła dają odmienny efekt.
no lampa pierścieniowa też za tania nie jest :)
http://allegro.pl/lampa-pierscieniowa-65w-swiatlo-stale-5400-k-w-wa-i2946505716.html
A jaki masz aparat i czy masz lampę zewnętrzną ?
znalazłam tańsze, po 150 zł.. wiec nie jest tak zle. canona 450, no ale niestety zewnętrznej lampy to ja nie posiadam. wiem, ze beauty dish potrafi dzialac cuda, bo mialam okazje pracowac w studio 2 miesiace, cos niesamowitego, lecz te czasy juz minely
do portretów to tylko ring light a nie ring flash ten drugi to do makro
pokaz co Ty za 150 pln znalazlas i napisz jaki efekt chcesz uzyskać
to np zrobiłem ringiem (widać po blikach w oczach )
jeśli taka lampoe chcesz to wchodzą w gre tylko home made bo nie przypominam sobie aby ktos to produkował
można kupić ładnie wykonany jeśli się nie ma w mieście pizzeri ;)
wrzucę jak będę miał chwilkę foto swojego (ringa) :D
Ja robiłem ale z małego pudełka a tu akurat im większe tym lepiej efekt w oku wychodzi mi takie małe kółeczko wyszło no ale jako tako światło fajnie się rozpraszało.
żarówki 75W to są te oszczędnościowe czy zwykłe jakieś ? Wyglądają jak te co się do wylęgarni kur używa kwoki :D
Panowie, ale ja takich nie chcę :( chodzi mi głównie o te w temacie, bo na te mnie niestety nie stać...
No to jedynie ta co ci podałem linka lampa może cię zadowolić i na pewno nic na diodach nie kupuj bo to badziewne