zapewne to banalne pytanie ale trapi mnie od czasu kiedy wyposażyłam się w pentaxa, otóż jak można 'poszerzyć' zakres czułości ISO?
czułość ISO strona 1 z 2
hm, tyle ile jest dostępne w body to chyba max :) chyba, że masz na myśli rozszerzenie iso w sposób 'Hi1, Hi2, Hi3' :P
w instrukcji obsługi na pewno jest wszystko
a jak juz zadajesz pytanie to precyzyjnie to zrób tzn jaki model i jakie iso Cie interesuje
Jaki by to nie byl model aparatu powyzej 800ISO tracisz soczystośc kolorów i zwiększasz szum na zdjęciu, nie polecam wyższych czułości
to zdziwiłbyś sie co można z nowych matryc wyciągnąc a iso 800 to może było dużo ale na ccd
ja bez problemu używam iso 3200 bez zauważalnej straty a jak trzeba to i 6400 dla nowych Pentaksów typu k-r czy k-5 takie wartości tez są jak najbardziej użyteczne
Więc sory ale bzdury piszesz albo od kilku lat jesteś nie w temacie technologia poszła dużo na przód w tej dziedzinie
być może nie każdego stać na pełną klatkę i być może nie każdy che mieć pełną klatkę... bo po prostu nie potrzebuje
generalnie zasada prost, im niższe ISO tym "czystsze" zdjęcie
nie trzeba pełnej klatki do tego wiesz jak wiekowe są obecnie montowane w aparatach pelnoklatkowych matryce ?
taki entry level jak pentax k-x pod względem szumów niewiele odstaje od d700 a k-5 chybaa ma jeszcze mniej szumiącą mimo że mniejsza i o wiele bardziej upchana niż d700
Serio nie ma co być szumofobem ja wole mieć złapanego wiecej światła zastanego a np mniej z błysku jak jest ciemno kosztem takim ze podwyższe iso Ba wole je podnieść niż ryzykować wydłużenie czasu i poruszenie zdjęcia bo zdjęcia poruszonego nijak nie uratujesz obróbka a odszumiaczy w post procesie jest cała masa
właśnie konkretnie mam na myśli pentaxa k-x [wiem że amatorka ale akurat te niskie szumy i jakoś były zachęcające, nie mówiąc o cenie] i w normie iso jest 200-6400 i niby można poszerzyć do 100-12800 ale nie wiem jak
w instrukcji nie ma
a dla szumofobów przykład co nowe matryce potrafią i to upakowane aps-c
http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-k-5-forum/118728-k-5-dng-raw-iso-case-study-6400-51200-a.html
6400 bez odszumiania jest ok a po odszumieniu to i 51200 jest wypas :)
co do k-x pamietaj ze tam natywne iso to zdaje sie 200-6400 rozszerzone to sprawa programowa więc jak nie musisz lepiej nie używaj