Witam...
mam pytanie
czy fisheye 8mm pod cropa 1,5x to dalej bedzie fisheye? czy super szeroki kąt.
głównie chodzi mi o to czy aż tak bardzo bedzie widac dystorsję?
lista tematów
Fisheye strona 1 z 2
oczywiscie ze bedzie.
hm. glupoty piszesz...
crop factor, bo o to chodzi, nie o cropa to stosunek rozmiaru matrycy do wymiarow pelnej klatki filmu 35mm.
niby nie zmienia ogniskowej fizycznie w obiektywie, bo i jak mialby zmienic...ale de facto ja zmienia bo zmienia kat widzenia kadru, czyli jak masz x1.5 to z 8mm zrobi 12mm, ergo...kadr jest taki, jakby robiony byl na pelnej klatce obietywem 12mm, podlacz 8mm do pelnej klatki i do cropa i zobaczysz ze pole widzenia kadru jest zupelnie inne bo zmienia sie ogniskowa. a sama ogniskowa jest parametrem obrazujacym kat widzenia obiektywu
typowy fish bo jest to szkło którego budowa optyczna będzie zakrzywiała obojętnie czy podepniesz pod FF czy crop a czy mniej czy więcej tuo już załeży od kadru bo jeśli horyzont będziesz miał w połowie kadru i obiekt dość daleko to zakrzywienie będzie mniej widoczne
a i pod FF w tym samyangu jesli o niego pytasz będzie winieta trzeba by uciąć osłonę psłoneczną ;)
jak myślisz o fishu na DX i myślisz o ciamciangu to śmiało bierz koszt stosunkowo niewielki jakość wykonania bardzo dobra a brak AF w tym szkle to nie jest problem będziesz ostrzył na hiperfokalnej :)