Czesc nie znam sie na fotografowaniu ani na tym calym sprzecie
moja siostra ma aparat i chce jej kupic stojak do niego
tylko ze nie wiem jaki :P
w koncu jest tego duzo chce zeby byl naprawde dobry nie chce kupic dziadostwa
dlatego tez zwracam sie do was
licze na wasza pomoc :)
lista tematów
stojak strona 1 z 2
W porządku, podaj tylko cenę :)
Ja używam czegoś takiego:
http://allegro.pl/tr-580-statyw-3d-199cm-futeral-2-poziomice-w-wa-i1326140558.html
I jak na moje potrzeby się sprawdza. Chociaż i tak uważam, że poza zdjęciami w słabych warunkach oświetleniowych, wykluczając autoportret statyw jest zbędny, większość zdj. wykonuję z ręki. No i jeszcze jest kwestia co siostra chce do statywu przykręcić..mały kompakt a lustrzanka z mega teleobiektywem jednak się różnią wagowo, a to ma duże znaczenie, przy wyborze statywu. Wskaż nieco więcej informacji a na pewno coś ktoś doradzi :).
tak statyw fachowo mowiac
obojetne ile jak bedzie dobry to zaplace ile trzeba
jak wyzej
jesli bedzie wart ceny to zaplace kazda luzik
zbedny ? bo ona tez z reki robi zdjecia
rozumiem ze kompakt to jest to z przodukompletnie sie nie znam na tym
wiec ma taki jeden krotki i taki inny bardzo dlugi i ma takie cos co doczepia na przodzie nazwa od kwiatka jakiegos :P
a czy ma znaczenie jakiej firmy to jest aparat jesli chce sie kupic statyw ?
a skoro to jest raczej zbedne to moze powinnam cos innego jej kupic do aparatu ?
tylko nie wiem co :P cos z czego bedzie sie cieszyla i co bedzie jej przydatne
moze ma znaczenie co fotografuje ?
ludzi zadko glownie konie ale tez inne zwierzeta i nature czy ta informacja jest przydatna ?:P
Okej, kup więc coś z głowicą olejową, bo do kręcenia filmów jest niezbędna w sumie, a sądzę, że to ma jakieś znaczenie.
To niech sobie kupi pająka, taki statyw, który można owinąć o gałąź etc. :).
, dla osoby wykonującej zdjęcia w pojedynkę - dobry wybór. Przy użyciu wężyka spustowego można fajnie na tym łapać faunę.
Kalida: rozumiem ze kompakt to jest to z przodukompletnie sie nie znam na tym
wiec ma taki jeden krotki i taki inny bardzo dlugi i ma takie cos co doczepia na przodzie nazwa od kwiatka jakiegos :P
a czy ma znaczenie jakiej firmy to jest aparat jesli chce sie kupic statyw ?
Kompakt, to ogólnie rzecz biorąc aparat ze zintegrowanym obiektywem..Doczepia zapewne tulipan, zmniejszający refleksy świetlne w układzie optycznym. Firma nie ma znaczenia, jednak ja wybrałbym statyw ciężki, jest o niebo stabilniejszy od lekkich konstrukcji. A, i zwróciłbym uwagę na możliwość zdjęcia "butka", na rzecz szpikulca, bo w terenie to jednak jest ułatwienie i nie jest potrzebne dodatkowe obciążenie do statywu :).
Kalida: a skoro to jest raczej zbedne to moze powinnam cos innego jej kupic do aparatu ?
tylko nie wiem co :P cos z czego bedzie sie cieszyla i co bedzie jej przydatne
moze ma znaczenie co fotografuje ?
ludzi zadko glownie konie ale tez inne zwierzeta i nature czy ta informacja jest przydatna ?:P
To ja bym na Twoim miejscu kupił jej komplet porządnych filtrów lub jakiś dyfuzor :). Statyw to naprawdę nie jest konieczność na początek, szczególnie przy fotografii zwierząt, gdzie używa się zazwyczaj krótkiego czasu naświetlania materiału światłoczułego, kliszy, matrycy etc.
Tu się nie zgodzę, bo w 80% sytuacji nie korzysta się ze statywu, chyba, że czekamy na konkretny rodzaj zwierzęcia, z tzw. zasiadki. Czas naświetlania jest zwykle jak najkrótszy (przy określonych warunkach świetlnych), by zamrozić ruch zwierzęcia. Piszę na podstawie ornito-fotografii i fotografii ssaków, przy uwzględnieniu małych organizmów, naturalnie masz rację.
a w tych statywach pajakach tez moge przebierac czy lekki czy ciezki ?
siostra ma canona one nie sa ciezkie ( przynajmniej dla mnie )
dopiero sie robi ciezko jak ma ten dlugi kompakt
sadze ze powinnam wybrac statyw ciezki Slik Pro
mimo ze aparat jest lekki lepiej miec cos mocnego i stabilnego
co sadzicie o takiej decyzji ?
moze byc ? poogladam sobie teraz te wynalazki :P
a ja tez robie "super foty" na automacie hahaha i gdy cel jest nieruchomy :P