Kalida
Kalida
  23 listopada 2010 (pierwszy post)

Czesc nie znam sie na fotografowaniu ani na tym calym sprzecie
moja siostra ma aparat i chce jej kupic stojak do niego
tylko ze nie wiem jaki :P
w koncu jest tego duzo chce zeby byl naprawde dobry nie chce kupic dziadostwa
dlatego tez zwracam sie do was :pavarotti:
licze na wasza pomoc :)

fenacious
fenacious
  23 listopada 2010

w sensie statyw? ile pieniędzy chcesz na to przeznaczyc?

Pantokreator
Pantokreator
  23 listopada 2010
Kalida
Kalida: licze na wasza pomoc :)

W porządku, podaj tylko cenę :)
Ja używam czegoś takiego:
http://allegro.pl/tr-580-statyw-3d-199cm-futeral-2-poziomice-w-wa-i1326140558.html
I jak na moje potrzeby się sprawdza. Chociaż i tak uważam, że poza zdjęciami w słabych warunkach oświetleniowych, wykluczając autoportret statyw jest zbędny, większość zdj. wykonuję z ręki. No i jeszcze jest kwestia co siostra chce do statywu przykręcić..mały kompakt a lustrzanka z mega teleobiektywem jednak się różnią wagowo, a to ma duże znaczenie, przy wyborze statywu. Wskaż nieco więcej informacji a na pewno coś ktoś doradzi :).
Kalida
Kalida
  23 listopada 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: w sensie statyw? ile pieniędzy chcesz na to przeznaczyc?

tak statyw fachowo mowiac
obojetne ile jak bedzie dobry to zaplace ile trzeba

Konto usunięte
Konto usunięte: W porządku, podaj tylko cenę :)

jak wyzej
jesli bedzie wart ceny to zaplace kazda luzik

Konto usunięte
Konto usunięte: tatyw jest zbędny, większość zdj. wykonuję z ręk

zbedny ? bo ona tez z reki robi zdjecia

Konto usunięte
Konto usunięte: .mały kompakt a lustrzanka z mega teleobiektywem jednak się różnią wagowo,

rozumiem ze kompakt to jest to z przodu:ninja:kompletnie sie nie znam na tym
wiec ma taki jeden krotki i taki inny bardzo dlugi i ma takie cos co doczepia na przodzie nazwa od kwiatka jakiegos :P
a czy ma znaczenie jakiej firmy to jest aparat jesli chce sie kupic statyw ?

a skoro to jest raczej zbedne to moze powinnam cos innego jej kupic do aparatu ?
tylko nie wiem co :P cos z czego bedzie sie cieszyla i co bedzie jej przydatne
moze ma znaczenie co fotografuje ?
ludzi zadko glownie konie ale tez inne zwierzeta i nature czy ta informacja jest przydatna ?:P
Flo
Flo
  23 listopada 2010

niech idzie do sklepu i kupi taki jak jej odpowiada, stabilny, dość ciężki

Kalida
Kalida
  23 listopada 2010
Flo
Flo: niech idzie do sklepu i kupi taki jak jej odpowiada,

to ma byc prezent wiec nie moze isc i sobie kupic :and:
ja juz sie czaje do świat :ninja:
AlicjaBezKrainy
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
AlicjaBezKrainy
  23 listopada 2010
Kalida
Kalida: ludzi zadko glownie konie ale tez inne zwierzeta i nature czy ta informacja jest przydatna ?:P

Myślę, że statyw jest niezbędny. Zawsze powinno się unikać zbędnych poruszeń. Panoramy, krajobrazy a tym bardziej zwierzęta w ruchu. ;-)
Kalida
Kalida
  23 listopada 2010
AlicjaBezKrainy
AlicjaBezKrainy: Myślę, że statyw jest niezbędny.

czyli jednak to bedzie odpowiedni prezent
no a zapytam jeszcze raz czy ma jakies znaczenie jaki to aparat ?
czy obojetne ...
Pantokreator
Pantokreator
  23 listopada 2010
Kalida
Kalida: jak wyzej jesli bedzie wart ceny to zaplace kazda luzik

Okej, kup więc coś z głowicą olejową, bo do kręcenia filmów jest niezbędna w sumie, a sądzę, że to ma jakieś znaczenie.
Kalida
Kalida: zbedny ? bo ona tez z reki robi zdjecia

To niech sobie kupi pająka, taki statyw, który można owinąć o gałąź etc. :).
, dla osoby wykonującej zdjęcia w pojedynkę - dobry wybór. Przy użyciu wężyka spustowego można fajnie na tym łapać faunę.
Kalida
Kalida: rozumiem ze kompakt to jest to z przodukompletnie sie nie znam na tym wiec ma taki jeden krotki i taki inny bardzo dlugi i ma takie cos co doczepia na przodzie nazwa od kwiatka jakiegos :P a czy ma znaczenie jakiej firmy to jest aparat jesli chce sie kupic statyw ?

Kompakt, to ogólnie rzecz biorąc aparat ze zintegrowanym obiektywem..Doczepia zapewne tulipan, zmniejszający refleksy świetlne w układzie optycznym. Firma nie ma znaczenia, jednak ja wybrałbym statyw ciężki, jest o niebo stabilniejszy od lekkich konstrukcji. A, i zwróciłbym uwagę na możliwość zdjęcia "butka", na rzecz szpikulca, bo w terenie to jednak jest ułatwienie i nie jest potrzebne dodatkowe obciążenie do statywu :).

Kalida
Kalida: a skoro to jest raczej zbedne to moze powinnam cos innego jej kupic do aparatu ? tylko nie wiem co :P cos z czego bedzie sie cieszyla i co bedzie jej przydatne moze ma znaczenie co fotografuje ? ludzi zadko glownie konie ale tez inne zwierzeta i nature czy ta informacja jest przydatna ?:P

To ja bym na Twoim miejscu kupił jej komplet porządnych filtrów lub jakiś dyfuzor :). Statyw to naprawdę nie jest konieczność na początek, szczególnie przy fotografii zwierząt, gdzie używa się zazwyczaj krótkiego czasu naświetlania materiału światłoczułego, kliszy, matrycy etc.
Pantokreator
Pantokreator
  23 listopada 2010
AlicjaBezKrainy
AlicjaBezKrainy: a tym bardziej zwierzęta w ruchu. ;-)

Tu się nie zgodzę, bo w 80% sytuacji nie korzysta się ze statywu, chyba, że czekamy na konkretny rodzaj zwierzęcia, z tzw. zasiadki. Czas naświetlania jest zwykle jak najkrótszy (przy określonych warunkach świetlnych), by zamrozić ruch zwierzęcia. Piszę na podstawie ornito-fotografii i fotografii ssaków, przy uwzględnieniu małych organizmów, naturalnie masz rację.
SergiuszM
SergiuszM
  24 listopada 2010

Używam tylko statywów firmy Manfrotto, polecam
a statyw zawsze się przyda

joker4444
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 446
joker4444
  24 listopada 2010

jak cena nie gra roli to bierz jakiegoś wysokiego z : Manfrotto, Vanguard, Benro, Velbon, Slik Pro

razotka
razotka
  24 listopada 2010
joker4444
joker4444: Slik Pro

polecam :-)
najlepiej jakiś z regulowaną wysokością, doczepianym uchwytem itp "bajerami"
AlicjaBezKrainy
AlicjaBezKrainy
  24 listopada 2010
Kalida
Kalida: no a zapytam jeszcze raz czy ma jakies znaczenie jaki to aparat ?

Tak. Chodzi przede wszystkim o wagę aparatu (z uwzględnieniem obiektywu). Statyw musi być odpowiednio dobrany by stabilnie się trzymał :)
Kalida
Kalida
  24 listopada 2010

a w tych statywach pajakach tez moge przebierac czy lekki czy ciezki ?
siostra ma canona one nie sa ciezkie ( przynajmniej dla mnie )
dopiero sie robi ciezko jak ma ten dlugi kompakt
sadze ze powinnam wybrac statyw ciezki Slik Pro
mimo ze aparat jest lekki lepiej miec cos mocnego i stabilnego
co sadzicie o takiej decyzji ?
moze byc ? poogladam sobie teraz te wynalazki :P

a ja tez robie "super foty" :pavarotti: na automacie hahaha i gdy cel jest nieruchomy :P

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.