stopofan89
stopofan89
  8 maja 2010 (pierwszy post)

Haj. Noszę się z zakupem jakiejś cieawej DSLRki, co sądzicie o zestrawie Nikon D90 + Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3,5-5,6G VR + Nikkor AF 50mm f/1,8D, ktoś może miał do czynienia? Nikony to ogólnie solidny sprzęt czy lepiej myśleć o Canonach? (chodzi głównie o jakość wykonania i trwałość).

joker4444
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 446
joker4444
  8 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: co sądzicie o zestrawie Nikon D90 + Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3,5-5,6G VR + Nikkor AF 50mm f/1,8D,

zależy do czego to ma być na początek zestaw ok do wszystkiego i do niczego za razem :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Nikony to ogólnie solidny sprzęt czy lepiej myśleć o Canonach? (chodzi głównie o jakość wykonania i trwałość).

tak samo solidny jak kazdy inny
Jednak gdy już będziesz musiał oddac go do serwisu na ul Postępu to najpierw idz do apteki po środki uspokajające ...mogą się przydać :D
stopofan89
stopofan89
  8 maja 2010
joker4444
joker4444: Jednak gdy już będziesz musiał oddac go do serwisu na ul Postępu to najpierw idz do apteki po środki uspokajające ...mogą się przydać :D

Czytałem właśnie o serwisach, zarówno Nikona jak i Canona, i to jest przegięcie;) Lepiej chyba do niemiec wysyłać sprzęcik...

A zestawik na początek, później się zainwestuje w jakiś porządniejszy obiektyw ofc.
Nikony ogólnie są stosunkowo łatwe do ogarnięcia? Do tej pory miałem do czynienia tylko z Canonem, przesiadka będzie bezbolesna? (chodzi o czytelność i przejrzystość całego menu generalnie...)
aLandOfDreams
aLandOfDreams
  9 maja 2010
Hej wszystkim :))

Jestem moderatorem klanu "Jaram się Fotografią jak Ty zielskiem."
Jest to klan związany z fotografia ;)
Jeśli masz ciągotki do pstrykania to na pewno znajdziesz u nas coś ciekawego ! ;]

Razem z całą ekipą klanu zapraszamy do naszej rodzinki ;]

PozdroooOO ^^

(;
spioch
spioch
  9 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Hej wszystkim :)) Jestem moderatorem klanu "Jaram się Fotografią jak Ty zielskiem." Jest to klan związany z fotografia ;) Jeśli masz ciągotki do pstrykania to na pewno znajdziesz u nas coś ciekawego ! ;] Razem z całą ekipą klanu zapraszamy do naszej rodzinki ;] PozdroooOO ^^ (;

SPAMUJESZ !!! :spam:
spioch
spioch
  9 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: A zestawik na początek, później się zainwestuje w jakiś porządniejszy obiektyw ofc.

To po co CI kicior ?

Kup samo body i do tego szkło jakieś uniwersalne na początek . Do portretów masz taniego 50mm 1.8 więc luz.
A D90 dobra maszyna pod warunkiem że nie będziesz miał kontaktu z ul. Postępu :)
omgNAT
omgNAT
  9 maja 2010

no, teraz jest promocja na d90. ale dziwne, na bilboardach jest z 18-105, a ty chcesz 18-55. szaleństwo.
a bierz dziadu ;D

stopofan89
stopofan89
  9 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: no, teraz jest promocja na d90. ale dziwne, na bilboardach jest z 18-105, a ty chcesz 18-55. szaleństwo. a bierz dziadu ;D

Gdzie ta promocja? Jak na razie to wszystko drożeje w oczach ;)
O 18-105 różne opinie słyszałem, a 18-55 mam w miarę sprawdzony, to dlatego ten wybór ;)
joker4444
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 446
joker4444
  9 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Gdzie ta promocja? Jak na razie to wszystko drożeje w oczach ;)

bo złoty traci ale cena d90 i tak niska nie to co kiedyś
omgNAT
omgNAT
  9 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Gdzie ta promocja? Jak na razie to wszystko drożeje w oczach ;) O 18-105 różne opinie słyszałem, a 18-55 mam w miarę sprawdzony, to dlatego ten wybór ;)

w media acz saturnie, rzuciłam tylko okiem, wszędzie pełno reklam

joker4444
joker4444: bo złoty traci ale cena d90 i tak niska nie to co kiedyś

no 3200 za d90 ze szkłem to można mysleć że połowe z niego wyjęli
Flo
Flo
  9 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: O 18-105 różne opinie słyszałem, a 18-55 mam w miarę sprawdzony, to dlatego ten wybór ;)

18-55 to zabawka, kawalek plastiku i bardzo szybko robia sie w nim luzy, a optycznie praktycznie to samo co ten z wiekszym zakresem
stopofan89
stopofan89
  9 maja 2010
Flo
Flo: 18-55 to zabawka, kawalek plastiku i bardzo szybko robia sie w nim luzy

A w tym drugim nie? Oba to zwykły plastik z tego co wiem... cóż, przemyślę jeszcze sprawę i wybiorę.
fotokr
fotokr
  9 maja 2010
Flo
Flo: 18-55 to zabawka, kawalek plastiku i bardzo szybko robia sie w nim luzy

Pitu, pitu...bo czy każdy jak ma zacząć przygodę z fotografią kupuje N24-70???
Flo
Flo
  9 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: A w tym drugim nie? Oba to zwykły plastik z tego co wiem... cóż, przemyślę jeszcze sprawę i wybiorę.

no dlatego uwazam, ze lepiej brac wiekszy zakres

Konto usunięte
Konto usunięte: Pitu, pitu...bo czy każdy jak ma zacząć przygodę z fotografią kupuje N24-70???

jw
Samuraii
Samuraii
  9 maja 2010

Tez sie zastanawiam nad tym modelem, ale jak przyjdzie co do czego to kupuje samo body + jakis dobry obiektyw. W zestawie obiektywy sa nic nie warte...

Jutro do fotografa sie udaje :)

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.