redeyess
redeyess
  18 kwietnia 2010 (pierwszy post)

cześć
przeglądam ustawienia, zmieniam, poprawiam i nadal nie wiem co zrobić, żeby zdjęcia były ostrzejsze.. ? posiadam canona 400d, pomocy :and:

spioch
spioch
  19 kwietnia 2010
Mjay
Mjay: Proponuję zaktualizować swoje informacje zamiast marudzić :)

No zaktualizowałem i nadal jest pełno jęków i narzekań :)
Z canonem miałem kilka razy styczność dwa razy była zapięta ELKA i raz kit .
No i z kitem było słabo. Od początku jestem w systemie Nikona ale Canona nie neguję właśnie za świetne Elki mimo wszystko uważam że Nikonowskie 18-55 czy 70 mm potrafią namalować duuużo lepiej. Dlatego jak Pani powyżej pytała co kupić mówiłem o body D90 a do niego używane szkło. Lub samo body byle nie kit ale podjęła sama decyzję.

No i już widzę jak przymyka kita i robi zdjęcia swojego kota w pokoju na dodatek z ręki.
spioch
spioch
  19 kwietnia 2010

A Pani autorka może jeszcze sobie przeczytać to http://www.fotografia.kopernet.org/testy-opinie/canon-kit-efs18-55.php

joker4444
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 446
joker4444
  19 kwietnia 2010
Mjay
Mjay: Przy przysłonie f/9 czy f/11 dyfrakcja zaczyna mocno pogarszać zdolność rozdzielczą przy matrycy tak małej jak APS-C, więc nie - najostrzej jest prawdopodobnie przy f/4 albo f/5.6.

to pelna dziura dla kita :ninja:
nie wiem jak w C ale w smc da II 18-55 ( ato jeden z najlepszych kitow podobno) powyżej f11 ostrosc w wyniku dyfrakcji spada a wlasnie najlepsze rezultaty pod tym wzgl;edem daja przyslony w granicach 9-11
spioch
spioch
  19 kwietnia 2010
joker4444
joker4444: najlepsze rezultaty pod tym wzgl;edem daja przyslony w granicach 9-11

Pod warunkiem że jest dostateczna ilość światła która wpada w słoik.
joker4444
joker4444
  19 kwietnia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Pod warunkiem że jest dostateczna ilość światła która wpada w słoik.

oczywista oczywistość :) ja tylko kita czasem do studia zapinam
szczerze jak sie ma lepsze szkła to dopiero widzi się naprawde slabości szkła kitowego
Niestety duzo ludzi na kicie , ewentualnie dual kicie poprzestaje ...heh aby miec lustro znajomi beda pod wrazeniem ze sie powodzi :ninja:
spioch
spioch
  19 kwietnia 2010

Każdy kto ma trochę pojęcia wie że optyka jest najważniejsza.
Ale niestety mamy takie czasy że liczy się napis na pasku neoprenowym.
I większy tym lepszy no i jak jest jakiś długi obiektyw zapięty to fajnie.
Bo jak ktoś ma taki krótki bez pokręteł to na pewno szmelc.
Niestety moda na fotografię jest obecnie olbrzymia szkoda tylko że ludzie nie mają o niej pojęcia. Potem zakładają wątki typu : Jaką lustrzankę kupić żeby robić dobre zdjęcia
Albo ktora firma robi lepsze zdjęcia Canon czy Nikon :zonk:

joker4444
joker4444
  19 kwietnia 2010

marketing działa jak cholera....
wystarczy spojrzec ile jest reklam lustrzanek a ile innych aparatow ...wątpie żeby aż tylu osobom byla lustrzanka potrzebna, ale przekonanie że kupno ww wzniesie ich zdjecia na jakis nieosiagalny zwykla małpka poziom jest powszechne

Mjay
Mjay
  19 kwietnia 2010
joker4444
joker4444: wlasnie najlepsze rezultaty pod tym wzgl;edem daja przyslony w granicach 9-11

Aa w takim razie zwracam honor :) To co napisałem wcześniej to teoria. Używam systemu Olympusa, a tam F11 to już często teren zakazany...
Mjay
Mjay
  19 kwietnia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: No zaktualizowałem i nadal jest pełno jęków i narzekań :)

Och, bo sugerujesz się tym co mówią ludzie :)
http://www.dpreview.com/lensreviews/canon_18-55_3p5-5p6_is_c16/page5.asp
joker4444
joker4444
  19 kwietnia 2010
Mjay
Mjay: Aa w takim razie zwracam honor :) To co napisałem wcześniej to teoria. Używam systemu Olympusa, a tam F11 to już często teren zakazany..

fizycznie mniejsza matryca niż APS-c więc zapewne jest tak jak piszesz
spioch
spioch
  19 kwietnia 2010
Mjay
Mjay: Och, bo sugerujesz się tym co mówią ludzie :)

To co mówią dopełnia tylko czarę goryczy.
Mam oczy a dla nich pixelpapper dpprev który wymieniles pbase i wiele innych.
Tam nikt nie narzeka sam mogę porównać
omgNAT
omgNAT
  19 kwietnia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Każdy kto ma trochę pojęcia wie że optyka jest najważniejsza. Ale niestety mamy takie czasy że liczy się napis na pasku neoprenowym. I większy tym lepszy no i jak jest jakiś długi obiektyw zapięty to fajnie. Bo jak ktoś ma taki krótki bez pokręteł to na pewno szmelc. Niestety moda na fotografię jest obecnie olbrzymia szkoda tylko że ludzie nie mają o niej pojęcia. Potem zakładają wątki typu : Jaką lustrzankę kupić żeby robić dobre zdjęcia Albo ktora firma robi lepsze zdjęcia Canon czy Nikon

tak tak. w kolejce do pałacu prezydenckiego więcej ludzi z lustrzankami niż bez, przy czym jak już ktoś szalał i do nikona d3000 mial drugi obiektyw to w jego zmianie uczestniczyło z 5 osób :and: albo jacyś fanatycy z 4 aparatami zawieszonymi na szyji, porządny sprzęt a wyglądający jak z d' wyjęty, obklejone taśną obiektywy i wg. masakra.
ja sama uległam mass
joker4444
joker4444
  19 kwietnia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: albo jacyś fanatycy z 4 aparatami zawieszonymi na szyji, porządny sprzęt a wyglądający jak z d' wyjęty, obklejone taśną obiektywy i wg. masakra.

bo to dla nich narzedzie pracy a nie obiekt lansu fotoreporterzy tak maja czesto w biegu etc sprzet sie obija rzecz naturalna a i szybciej wziasc druga puche niz zmienic szkło ;)
Mjay
Mjay
  19 kwietnia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: bo slucham o tej dyfrakcji i sslucham a na moim 5DMkII + 17-40 L nawet na maksymalnej przyslonie odbitki 20x30 niczym sie nie roznia od tych na dziurze f8

Twój aparat jest pełnoklatkowy. Tu możesz dowiedzieć się jak rozmiar sensora wpływa na dyfrakcję: http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/diffraction-photography.htm

Na tej wielkości odbitkach raczej tego nie zauważysz ;)
redeyess
redeyess
  19 kwietnia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Powinienem powiedzieć "a nie mówiłem" Wspominałem też że kity Canona są na prawdę Kitowe ale oczywiście nie było to brane pod uwagę bo my tu małe żuczki na niczym się nie znamy.

:zonk: ludy, a czy ja zwalam to na obiektyw kitowy? nie musisz zgrywać wielkiego znawcę, bo kitowym obiektywem można zrobić równie dobre zdjęcia jak innym, choć wiadomo, że kitowy służy do początków..
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.