cześć
przeglądam ustawienia, zmieniam, poprawiam i nadal nie wiem co zrobić, żeby zdjęcia były ostrzejsze.. ? posiadam canona 400d, pomocy
ostrość strona 2 z 3
No zaktualizowałem i nadal jest pełno jęków i narzekań :)
Z canonem miałem kilka razy styczność dwa razy była zapięta ELKA i raz kit .
No i z kitem było słabo. Od początku jestem w systemie Nikona ale Canona nie neguję właśnie za świetne Elki mimo wszystko uważam że Nikonowskie 18-55 czy 70 mm potrafią namalować duuużo lepiej. Dlatego jak Pani powyżej pytała co kupić mówiłem o body D90 a do niego używane szkło. Lub samo body byle nie kit ale podjęła sama decyzję.
No i już widzę jak przymyka kita i robi zdjęcia swojego kota w pokoju na dodatek z ręki.
A Pani autorka może jeszcze sobie przeczytać to http://www.fotografia.kopernet.org/testy-opinie/canon-kit-efs18-55.php
to pelna dziura dla kita
nie wiem jak w C ale w smc da II 18-55 ( ato jeden z najlepszych kitow podobno) powyżej f11 ostrosc w wyniku dyfrakcji spada a wlasnie najlepsze rezultaty pod tym wzgl;edem daja przyslony w granicach 9-11
oczywista oczywistość :) ja tylko kita czasem do studia zapinam
szczerze jak sie ma lepsze szkła to dopiero widzi się naprawde slabości szkła kitowego
Niestety duzo ludzi na kicie , ewentualnie dual kicie poprzestaje ...heh aby miec lustro znajomi beda pod wrazeniem ze sie powodzi
Każdy kto ma trochę pojęcia wie że optyka jest najważniejsza.
Ale niestety mamy takie czasy że liczy się napis na pasku neoprenowym.
I większy tym lepszy no i jak jest jakiś długi obiektyw zapięty to fajnie.
Bo jak ktoś ma taki krótki bez pokręteł to na pewno szmelc.
Niestety moda na fotografię jest obecnie olbrzymia szkoda tylko że ludzie nie mają o niej pojęcia. Potem zakładają wątki typu : Jaką lustrzankę kupić żeby robić dobre zdjęcia
Albo ktora firma robi lepsze zdjęcia Canon czy Nikon
marketing działa jak cholera....
wystarczy spojrzec ile jest reklam lustrzanek a ile innych aparatow ...wątpie żeby aż tylu osobom byla lustrzanka potrzebna, ale przekonanie że kupno ww wzniesie ich zdjecia na jakis nieosiagalny zwykla małpka poziom jest powszechne
Och, bo sugerujesz się tym co mówią ludzie :)
http://www.dpreview.com/lensreviews/canon_18-55_3p5-5p6_is_c16/page5.asp
tak tak. w kolejce do pałacu prezydenckiego więcej ludzi z lustrzankami niż bez, przy czym jak już ktoś szalał i do nikona d3000 mial drugi obiektyw to w jego zmianie uczestniczyło z 5 osób albo jacyś fanatycy z 4 aparatami zawieszonymi na szyji, porządny sprzęt a wyglądający jak z d' wyjęty, obklejone taśną obiektywy i wg. masakra.
ja sama uległam mass
bo to dla nich narzedzie pracy a nie obiekt lansu fotoreporterzy tak maja czesto w biegu etc sprzet sie obija rzecz naturalna a i szybciej wziasc druga puche niz zmienic szkło ;)
Twój aparat jest pełnoklatkowy. Tu możesz dowiedzieć się jak rozmiar sensora wpływa na dyfrakcję: http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/diffraction-photography.htm
Na tej wielkości odbitkach raczej tego nie zauważysz ;)
ludy, a czy ja zwalam to na obiektyw kitowy? nie musisz zgrywać wielkiego znawcę, bo kitowym obiektywem można zrobić równie dobre zdjęcia jak innym, choć wiadomo, że kitowy służy do początków..