KORARM
KORARM
  4 kwietnia 2010 (pierwszy post)

Witam
Szukałem troche w necie więc prosze mnie nie odsyłac do google.
Posiadam sony ericssona c 905 jest to telefon ale ze zdjęciami radzi sobie lepiej jak starsze cyfrówki.
Ma kilka wad jeśli chodzi o aparat ale co tu wymagać od telefonu z aparatem dla amatora to i tak dobrze sie spisuje.
Chciałbym mu sprawić lampe błyskową.
Ale nie seryjną którą ma tylko z prawdziwego zdarzenia najlepiej, zeby była z własnym zasilaniem.
Nie wiem czy wogóle jest to możliwe?
I gdzie tego szukać?

To jest chyba najsłabsza strona tego aparatu
Lampa nie radzi sobie w większym pomieszczeniu.
Musi mieć blisko ściane, zeby światło się odbiło.

oskar
oskar
  5 kwietnia 2010

Ty sobie żartujesz prawda?:)
No ale dobra, mówisz lampa błyskowa własne zasilanie aby współpracowała z tym modelem. Są dwa rozwiązania latarka na głowę, ewentualnie taka do ręki.
Pierwsze rozwiązanie jednakże wydaje mi się lepsze, ponieważ nie blokuje drugiej dłoni, za to drugie jest szybsze w zastosowaniu i bardziej mobilne. W zależności co i gdzie chcesz fotografować. Co do ceny, tu widzisz mój drogi w zależności od tego ile chcesz na to przeznaczyć. Możemy wydać 2.50 a i nawet 1500zł.
A teraz rada, nie lepiej kupić cyfrówkę? wiem ze nie wygląda tak switaśnie w lustrze jak aparat i jest ciut mniej poręczna ale jednak to zdecydowanie lepsze rozwiązanie.

Mjay
Mjay
  5 kwietnia 2010

To możliwe, ale tylko jeśli Twój aparat posiada wbudowaną, choćby słabą lampę błyskową. Potrzebujesz wtedy kupić zewnętrzną lampę błyskową z trybem SLAVE, możesz też kupić dowolną inną oraz oddzielnie fotocelę do niej.

Wbudowana w telefon lampa wyzwala się podczas robienia zdjęcia, a normalna lampa wykrywa błysk tej pierwszej i też jest wyzwalana.

Pytanie po co. Żeby sterować lampą wypada mieć kontrolę nad czasem naświetlania, a poza tym jakość aparatów w telefonach jest marna. Na lampę wydasz tyle co na rozsądny aparat cyfrowy który znacznie bardziej poprawi jakość Twoich zdjęć niż zewnętrzna lampa...

oskar
oskar
  5 kwietnia 2010
Mjay
Mjay: SLAVE, możesz też kupić dowolną inną oraz oddzielnie fotocelę do niej.

Nie wydaje CI się ze lampa w telefonie powinna przesyłać dane TTL, przynajmniej z tego co mi wiadomo tak to wygląda. Więc takie rozwiązanie z tele raczej nie zadziała. A propos. Popatrz co to za telefon, on po prostu ma tam diode!
KORARM
KORARM
  5 kwietnia 2010
oskar
oskar: on po prostu ma tam diode!

Tu sie mylisz!, to jest normalna lampa błyskowa tylko słaba jest w porównaniu z lampą normalnego aparatu
oskar
oskar
  5 kwietnia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Tu sie mylisz!, to jest normalna lampa błyskowa tylko słaba jest w porównaniu z lampą normalnego aparatu

No to podłącz lampe na slave do tego:)
Zyczę powodzenia. :)
Mjay
Mjay
  5 kwietnia 2010

Oskarze, lampa błyskowa w telefonie nie ma jak przesyłać danych TTL choćby dlatego że żaden telefon nie jest wyposażony w gorącą stopkę ani w złącze PC.

oskar
oskar
  6 kwietnia 2010
Mjay
Mjay: Oskarze, lampa błyskowa w telefonie nie ma jak przesyłać danych TTL choćby dlatego że żaden telefon nie jest wyposażony w gorącą stopkę ani w złącze PC.

Brawo!
Wreszcie ktoś to zrozumiał.
KORARM
KORARM
  6 kwietnia 2010

Dobrze by by było gdybym jeszcze ja to zrozumiał. Moze zacznijmy inaczej chciałbym zmienić pewną zecz.chodzi tutaj o to, ze jak używam lampy to obraz jest automatycznie ciemniejszy, mówimy tu o pomieszczeniu w zdjęcie robione w warunkach jasności. Ogólnie bym mógł wie używać lampy lecz zdjęcie bez lampy i bez światła dziennego nie wychodzi najlepiej w tym telefonie. Jutro postaram sie zrzucić kilka zdjęć, zeby było wiadomo o bo chodzi. Z gory mówię, ze mam ustawienie w aparacie jaśniej - ciemniej ale nie wiele to daje jeśli chodźi wlasnie o takie warunki: większe pomieszczenie, jasno. I myślę, ze mozna to zmienić tylko niewiem jak moze oprogramowaniem aparatu? Nie chodzi mi o program do obróbki zdjęć tylko sterownik aparatu po prostu za bardzo ściemnia zdjęcie jeśli jest włączona lampa.

oskar
oskar
  6 kwietnia 2010

Zobacz przy włączonej lampie jak wygląda ekspozycja (jaśniej./ciemniej)
Zdjęcia robione aparatem zawsze w ciemnych pomieszczeniach będą wychodzić albo ziarniste albo ciemne. Musiał byś ze sobą nosić latarkę ze światłem około 5400k.
Tak jak CI radziliśmy kup sobie po prostu aparat.
W telefonach aparat to po prostu dodatek, słaba matryca, słaby układ "soczewkowy" jeśli w ogóle można to tak nazwać. Telefon na obecną chwilę nie jest w tym momencie narzędziem przystosowanym do robienia zdjęć.

spioch
spioch
  7 kwietnia 2010

Popie****oliło się już ludziom w głowach !
Zaraz zaczną manifestować o nowe jasne stałki do swoich SE i Nokiusi :ninja:
A potem foteczki na FB, NK i FTB ahhh i Fotkę

fotokr
fotokr
  14 kwietnia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Chciałbym mu sprawić lampe błyskową.

....i kołderkę, i futeralik, i dużo innych gadżecików.. kocham GO!!!
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.