oskar
oskar
  17 marca 2010 (pierwszy post)

Jest jakiś sposób na automatycznie wyzwalanie aparatu w czasie błysku piorunów?

joker4444
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 446
joker4444
  17 marca 2010
oskar
oskar: Jest jakiś sposób na automatycznie wyzwalanie aparatu w czasie błysku piorunów?

nie wiec dajesz statyw plus dlugi czas i domknieta przeslona a najlepiej dodatkowo jak masz opcje w aparacie zdjecia interwalowe i nieco szczescia
oskar
oskar
  17 marca 2010

Myślałem nad czymś bardziej automatycznym ^_^:)

oskar
oskar
  17 marca 2010

Tak a propos, co da mi domknięcie przesłony( chodzi o "F")? oprócz faktu że zdjęcie będzie ciemniejsze?

joker4444
joker4444
  17 marca 2010
oskar
oskar: Tak a propos, co da mi domknięcie przesłony( chodzi o "F")? oprócz faktu że zdjęcie będzie ciemniejsze?

nie bedzie po prostu nie bedziesz smazyl matrycy mozna bez obaw dluzszy czas wyciagnac
no chyba ze w calkowitej ciemniosci robisz musisz miec czasy po pare parenascie sekund conajmniej i liczyc na lud szczescia z czasem B jak blysnie to puszczasz a jak nie to dalej :)
spioch
spioch
  18 marca 2010

f 8-11 to raczej wartości uniwersalna którą zrobisz każdy piorun.
Tryb Bulb jest idealny i nieodłączny oraz blokada lustra
Ostatnio na brak wyładowań nie można narzekać więc sprawa jest prosta.
Jeśli mieszkasz za miastem to nie jest tak trudno. Jeśli masz blokowiska to masz problem.
Bo dochodzi światło miasta i jasność błysku się rozprasza.
Recepta jest prosta :) trzeba tylko trochę szczęścia nie tylko do zdjęcia ale i dla siebie.

Sam mam doświadczenie jak je***ło ze 100m obok :) Wrażenie odkrywcze ale nie polecam. Po pierwsze ciarki, dreszcze, gumowe kolana, wrażenie że ogłuchłeś, i mroczki od błysku.

Więc ostrożnie :) Najlepiej balkon, ABSOLUTNIE ODRADZAM !!! OTWARTY TEREN !!!
Jeśli wydaje Ci się że burza dopiero "idzie" to właśnie to Cie może zgubić najszybciej ;) Wiem co mówię :P

Ktoś jeszcze mi mówił kiedyś o czasie 10 sec i kartce papieru że się obiektyw zasłania nią ale nie pamiętam dokładnie.... :woot:

A tak BTW najlepszy poradnik jaki znam :)

http://spassite.wordpress.com/2008/05/31/jak-fotografowac-burze-i-pioruny-krotki-poradnik-dla-fotografa-amatora/

Ja raz w życiu doświadczyłem jak jebn***ło gdzieś 100m. obok :)

spioch
spioch
  18 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Burza – zjawisko wywołujące piski u przedstawicielek płci pięknej i dziwne wtulanie się ich w przedstawicieli płci przeciwnej.

Ot i trafny cytat
omgNAT
omgNAT
  18 marca 2010
joker4444
joker4444: zdjecia interwalowe

a że tak zabłysnę moim kolorem włosów i zapytam co to?
djroob
djroob
  18 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: joker4444:zdjecia interwalowe a że tak zabłysnę moim kolorem włosów i zapytam co to?

automatyka , czyli zdjecai wyzwalaja sie co jakis czas ...samo np co 20 sek .. i tak w kolko do uzyskania efektu
tutaj mozesz zoabczyc efekt takiego interwału (polaczonegow minifilmik)

http://www.youtube.com/watch?v=cQ0xciKNKCk
joker4444
joker4444
  18 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: a że tak zabłysnę moim kolorem włosów i zapytam co to?

dodatkowo ułatwia jak sie boisz burzy zostawiasz aparat na statywie i wracasz jak sie burza skonczy :mrgreen:
oskar
oskar
  18 marca 2010
joker4444
joker4444: dodatkowo ułatwia jak sie boisz burzy zostawiasz aparat na statywie i wracasz jak sie burza skonczy

Ale wtedy możesz już aparatu nie mieć :)
GRADEK83
GRADEK83
  19 marca 2010

Z racji takiej że błyskawica trwa od kilku milisekund do nawet 2 sekund to ogólnie samo światło błyskawicy może wyzwolić migawkę aparatu ale to już trza by zrealizować poprzez np: fototranzystor + mikroprocesor Atmega8 i pod optotriak podpinamy wężyk spustowy i o ile błysk jest na tyle silny aby na fototranzystorze wydzielić odpowiednio duże napięcie migawka się wyzwoli ale to już trza by się bawić więc lepiej polować na błysk z wężykiem w trybie BULB :D

omgNAT
omgNAT
  19 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: automatyka , czyli zdjecai wyzwalaja sie co jakis czas ...samo np co 20 sek ..

a a a a acha

joker4444
joker4444: dodatkowo ułatwia jak sie boisz burzy zostawiasz aparat na statywie i wracasz jak sie burza skonczy

lubie burze.
i deszcz :ninja:
Sorbi
Sorbi
  21 marca 2010

tak mi się spodobała kwestia inte

Konto usunięte
Konto usunięte: omgNAT:joker4444:zdjecia interwalowe a że tak zabłysnę moim kolorem włosów i zapytam co to? automatyka , czyli zdjecai wyzwalaja sie co jakis czas ...samo np co 20 sek .. i tak w kolko do uzyskania efektu tutaj mozesz zoabczyc efekt takiego interwału (polaczonegow minifilmik) http://www.youtube.com/watch?v=cQ0xciKNKCk

tak mi się to spodobało że sam coś zmontowałem

http://www.youtube.com/watch?v=rM6E5Y_9k2Y
Gothiclady
Gothiclady
  22 marca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Ot i trafny cytat

ta, ale niekoniecznie z powodu strachu. u mnie to działa trochę inaczej :ziober2:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.