Hejka. Chcę kupić aparat-kompakt, żeby był porządny, robił ładne zdjęcia i nie kosztował dużo... tak do 600 zł. Możecie mi coś polecić? Słyszałam od kolegi o aparatach BenQ, ale osobiście ich nie znam :( Czy ktoś mógłby mi coś o nich powiedzieć? Podobno niektóre mają zoom optyczny, to by mnie interesowało. Czy ktoś z Was ma taki aparat? Jakie wrażenia?
kompakt do 600 zł strona 1 z 2
600 pln to nie tak mało lepiej rozejrzyj sie za jakimś fuji lub soniaczem za tą kasę a nie takie wynalazki...
Dlaczego mówisz, że to wynalazki? Mój kolega dobrze się o nich wypowiadał... O Fuji naczytałam się na forach tyle negatywów, że się zraziłam :( Poza tym 600 zł to górna granica, jak się da taniej, to jak najbardziej :)
chyba nie na forach fotograficznych...
a jakie mial porownanie??
zgadne ze niemal zadnego, cale życie jezdzac 126p można uważać go za szczyt techniki...
jak jestes amatorem i zamierzasz w trybie auto focic to fuji jednak bedzie nie dla Ciebie wybierz cos z soniaka albo canona
zgadzam sie ze benq to wynalazek. mozna cos chwalic jedynie majac rozeznanie w temacie. tanie rzadko bywa dobre. polecam aparat jednak markowy. przekonalem sie ze marka czesto rowna sie jakosc (sprzetu i zdjec)
ale oczywiscie nie chce przesadzac sprawy i ferowac wyrokow bo to zawsze jest indywidualna ocena. z reszta moja przygoda z malpkami skonczyla sie dawno i nieodwracalnie.
polecam lektore na forach fotograficznych i testy w necie. na pewmo dopasujesz cos do swoich potrzeb
Odnoszę wrażenie, że żaden z Was nie miał aparatów BenQ w ręku, a mimo to je zjeżdżacie równo... :( Tymczasem zależy mi na opinii tych, którzy używają tych aparatów. A kolega, który polecał mi tę firmę akurat na aparatach się zna, dlatego zwróciłam na nią uwagę. Pytam więc jeszcze raz: czy ktoś robił zdjęcia aparatem-kompaktem BenQ?
Ja robiłem fotki BenQ c1050 i wszystko było OK.
Dziś używam juz Sony A 350 ... ale nie za 600 zł.
Uważam, że spokojnie można wziąć na początek BenQ, będzie na pewno tanio i wystarczająco pryzwoicie. 10 Mpix to świat i ludzie.
A potem Magdalikowi apetyt urośnie i będzie wiedziała czego szukać.
Widziałem ostatnio takie fajne małe BenQ akurat dla pań ...
http://www.benq.pl/products/digicam/index.cfm/page/specifications/product/1131
hmm... postaram sie wyjasnic przystepnie co prawdopodobnie wiekszosc z nas miala na mysli.
Oczywiscie benq moze robic zadowalajace zdjecia w dobrych warunkach (ale nie licz ze jakakolwiek malpka zrobi bardzo dobre zdjecie w kiepskich warunkach)
nie robilem zdjec benq'iem ale powiem Ci czego bym sie spodziewal po tym aparacie.
tego ze jesli wyjdziesz z nim z domu i bedziesz robic zdjecia wieczorem lub pod swiatlo nie bedziesz zadowolona.
ale to nadal tylko najprawdopodobniejsze zalozenie i subiektywna ocena.
Pierwsza, podstawowa i kardynalna zasada przy zakupie aparatu jest zastanowienie sie nad tym:
CO CHCESZ FOTOGRAFOWAC?
jesli chcesz robic fotki a nie zdjecia to oczywiscie bierz benq
natomiast jesli chcesz pochwalic sie jakims makrem lub np gorskim pejzażem to watpie ze bedzie sie czym chwalic.
Potem zastanow sie ile mozesz wydac i wtedy podejmij decyzje
Pozdrawiam
ja jakis czas temu widzialem kilka kompaktow tej firy co się rzuca w oczy ładnie wyglądaja jakieś czarno czerwone ze skoropodobnym wykończeniem
No to i ja wyjaśnię, bo być może nie było to jasne. Lubię robić zdjęcia, ale nie jakieś wyszukane, czyli nocą, pod wodą czy pod światło, ale po prostu ładne zdjęcia typu z wakacji, ze spotkania z przyjaciółmi, swojemu psu... Dlatego chcę kupić kompakt, wolę by nie był to zwykły pstryk, choć ustawianie wszystkich opcji to nie dla mnie... Dobra jutro idę pooglądać sobie różne aparaty "na żywo" i zobaczymy :)