Bubixx
Bubixx
  11 lutego 2010 (pierwszy post)

Nie wiem czy dobrze rozumuje ale Fotka.pl jest portalem społecznościowym, rożni ludzie, rożne charaktery, róże potrzeby, każdy szuka tutaj czegoś innego, jeżeli portal pokazuje zdjęcia każdy może je zobaczyć i zaproponować współpracę w prywatnej rozmowie, lecz wśród wszystkich zarejestrowanych user'ow jak to zwykle w życiu bywa mamy ludzi różnego pokroju, dokładnie tak samo jak na MM, może warto pomyśleć o stałym temacie forum dotyczącym wymiany pomiędzy fotografami, grafikami a osobami chcącymi skorzystać z ich usług... Szkoda że niestety wielu ludzi psuje dobrą robotę jako robi wielu wielbicieli fotografii, szkoda że oszuści, naciągacze niszczą opinie dotycząca fotografii... warto z tym walczyć tak aby fotografia nie kojarzyła sie tylko z foto-małpkami, aparatami w telefonach i pozującymi panieneczkami idioteczkami którym w sercu bije "wyginam smialo ciało"... pozdrawiam.

joker4444
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 446
joker4444
  11 lutego 2010

od tego sa inne portale chociazby mm
jak bedziemy probowac z fotki zrobic mm n-k i jeszcze kilka portali w jednym to bedzie jedna wielka kupa
tak jak ze wszystkim jak cos jest do wszystkiego to tak naprawde jest do niczego

Bubixx
Bubixx
  11 lutego 2010

jasne Joker4444 masz rację ale niestety fotka jest duzym rynkiem fotograficznym gdzie niestety wielu ludzi szuka profoto a niestety wielu ludzi dziala pod przykrywką i są pasożytami ciągnącymi sie za osobami ktore robią naprawdę fajne zdjęcia... może sa tacy uzytkownicy ktorzy maja do zaproponowania cos ciekawego, jakies fajne pomysly... :))

Spotlessmind
Spotlessmind
  11 lutego 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: a niestety wielu ludzi dziala pod przykrywką i są pasożytami ciągnącymi sie za osobami ktore robią naprawdę fajne zdjęcia...

Jakimi pasożytami? Co przez to rozumiesz?
I jak definiujesz "fajne" zdjęcia?
Wg mnie owa fajność ma wiele wymiarów. A co za tym idzie jest prezentowana przez nieograniczony wachlarz gustów, jaki się z tych zdjęć wylewa.
Wystarczy spojrzeć jakie fotki (bo inaczej ich nie nazwę), umieszczają ludzie w internecie jako WIZYTÓWKĘ swojej osoby. I dzieje się to w każdym, każdym portalu społecznościowym.
Bubixx
Bubixx
  11 lutego 2010

z tym pasożytnictwem chodzi mi o to że cześć osób publikuje w sieci swoje zdjecia a niektórzy z użytkownicy np. fotki podaja te zdjecia innym jako swoje, nie jest to fajne i nie jest to uczciwe...
co do fajnosci to dokladnie sie z Twoim zdaniem moje pokrywa, fajny pomysl dla kazdego znaczy cos innego ale fajnieby bylo podyskutowac i wymieniac sie zdaniem na temat fotografii, kompozycji, i pomysłami na sesje, wiem ze kazda marka ma swoje forum dla mnie np. jest to canon-board itp. ale moze tutaj tez ludzie maja ciekawe pomysly do zrealizowania...
w sumie dziwne jest to ze ktos rzuca temat iz chciałby miec fajne fotki zrobione a od razu pojawia sie pytanie "za ile"? mysle ze wielu profoto i fotoamatorow czerpie radosc z mozliwosci robienia zdjec roznym osobom i chwytania roznych chwil i nie koniecznie chca za to otrzymywac jakies honoraria..
niestety portale spolecznosciowe sa jakie sa lecz zawsze mozna cos ciekawego znaleźć...

Spotlessmind
Spotlessmind
  11 lutego 2010

Każde zdjęcie umieszczane w Internecie narażone jest na to, że w taki czy inny sposób ktoś się nim posłuży. Internet to wielki bazar. I tylko od postawy etycznej zależy czy ktoś wykorzysta zdjęcia, których ani nie jest autorem ani nie przedstawiają go i poda je jako ogólnie mówiąc własne czy też nie.
Jeśli chodzi o fajność miałem na myśli również to, iż określenie to jest niezwykle względne. Czy wg Ciebie wszystkie zdjęcia które ludzie umieszczają na fotce, nk, mm itp. są fajne? Pewnie nie. A wg tych, którzy je umieścili? Pewnie tak. Bo czy ktoś kto ma w głowie więcej niż jeden neuron umieścił by "niefajne" zdjęcie ze sobą w roli głównej?

Rozumiem Twoje oczekiwania co do tych dyskusji nt. fotografii. Ale tak naprawdę tego typu dyskusji często próżno i szukać na wyspecjalizowanych forum jak np. canon-board, którego podobnie jak i Ty również jestem użytkownikiem. Swego czasu również miałem podobne oczekiwanie i nadzieje wiązane ze wspólnotami fotograficznymi. A prawda jest taka, że żyjemy w czasach w których czasu ogólnie jakoś tak wszystkim mało. I jeśli już go mają to pożytkują go raczej do własnych celów czy też dla własnej przyjemności. Co często ogranicza się do krytyki zdjęć. A nie konstruktywnych dyskusji. ;)

Profesjonalny fotograf zazwczaj zapyta "za ile", bo fotografia to jego praca. I dla mnie nie jest to bynajmniej dziwne, bo dlaczego ktoś miałby robić coś dla kogoś za darmo? Gdzie dostajemy coś za darmo?
Fotografują za darmo ci, którzy potrzebują zdjęć. Także też tego nie robią ot tak.
I fajnie, jeśli sprawia im to przyjemność. Jeszcze sprawia. :)

Podsumowując. Jeśli ktoś szuka tematów do zdjęć to je znajdzie. I być może także poprzez zakładanie takich tematów czy wywoływanie dyskusji jak Ty. Tak samo znajdzie osoby do sfotografowania. Jeśli tylko chce i naprawdę ich szuka.
Działa to też w drugą stronę. Fotografa również znaleźć nie jest trudno. Nie było trudno 20 lat temu w prehistorycznych czasach sprzed ery internetu, deviantartu, digartu, mm, plfoto i wielu innych. Tym bardziej nie jest to nieosiągalne teraz.

potatontass
potatontass
  12 lutego 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: są pasożytami ciągnącymi sie za osobami ktore robią naprawdę fajne zdjęcia

Konto usunięte
Konto usunięte: może sa tacy uzytkownicy ktorzy maja do zaproponowania cos ciekawego, jakies fajne pomysly... :))

Nie kombinuj
Bubixx
Bubixx
  12 lutego 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie kombinuj

Nie rozumiem o co Ci chodzi, kazda dyskusja na poziomie jest potrzebna i wnosi wiele ciekawych aspektów... pozdr.
Sorbi
Sorbi
  12 lutego 2010

Nie wiem od czego rozpocząć.

Hmm pierwsza sprawa to tak jak pisaliście, profesjonalny fotograf robi za kasę, a dwa jak ktoś jest dobry to raczej nie musi się zniżać do ogłaszania się na portalu taki jak ten. co do mm to się wypowiadać nie będę bo tamtego środowiska po prostu nie znam, więc nie będę snuł domysłów.

Każdy kiedyś zaczyna, tudzież popełnia błędy. Jedni najczęściej grzebią coś sobie rzadko kiedy chwaląc się wynikami, inni dzielą się nimi i proszą o uwagi, a inni zrobią parę zdjęć i uważają się za fotografów. Każda forma dotarcia do odbiorcy, o ile skuteczna, jest dobra.

Jedyny sens istnienia takiego tematu zbiorczego to możliwość oceny dotychczasowych dokonań takiego sztukmistrza w jednym temacie, co oczywiście z jednej strony będzie formą uporządkowania, a z drugiej niczym innym jak utopijną próbą wprowadzenia porządku, bo jak ktoś puszcza masowo spam, to się nie zastanawia coby jego ogłoszenie było w dobrym temacie.

Co do kwestii zdjęć ich jakości i umieszczania ich na tym portalu. Nie ma co wrzucać tu studyjnych super zdjęć. Czemu? gdyż serwis wykorzystuje te zdjęcia w celach promocyjnych, począwszy od wizytówek accountów, a skończywszy na "wkładcę" do super fokowej płyty.

Pomysł fajny, ale mało kto będzie się stosował do wpisów w takim zbiorczym temacie.

Fieska
Fieska
  12 lutego 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: o stałym temacie forum dotyczącym wymiany pomiędzy fotografami, grafikami a osobami chcącymi skorzystać z ich usług...

O przyklejonych tematach nie chcę nic już wspominać, bo pisałam do adminów z prośbą o usunięcie tych, które i tak są zamknięte a nikt się w nich nie wypowiada, ale skoro mi nikt nie odpisał, a wiadomość przeczytał to znaczy, że go to nie interesuje. Tak samo jak udzielanie się ich na forum... etc. Ale nie ważne...

Co do tych pseudo-fotografów, fotografów etc.

Jeżeli taki temat zaistnieje i zostanie on przyklejony to swoją reklamę będą robić tylko Ci co czytają regulamin i przyklejone tematy. Większość tych, którzy wpadają tu ze swoją reklamą nie zwracają uwagi na inne tematy i zakładają nowy ze swoją propozycją.
Tak samo starałam się aby ciągłe tematy o kupnie sprzętu, przenieść w jeden temat... Nic to nie dało, ponieważ i tak ten kto wejdzie na forum, zakłada swój temat, bo owego nie widzi, bo nie zwraca uwagi.

Tutaj reklamują się tylko Ci zdesperowani, którzy kupili aparat i myślą, że mają super profesjonalną lustrzankę i chcą robić "modelką" super zdjęcia. Nie zauważyłam też jednak, aby się tutaj na tematy wypowiadały jakiekolwiek "modelki" czy dziewczyny tym zainteresowane. Może jedna dyskusja kiedyś tutaj była prowadzona, ale poza tym to tu nic nie widziałam.
spioch
spioch
  12 lutego 2010

Nie róbcie z Fotki ... MM

Mało wam jeszcze tego zę 75% pytań zadawanych tutaj jest pozbawiona sensu ?
Chcecie, żeby teraz małolaty wklejały nie pojedyncze zdjęcia ze "słit komóreczek"
a raczej całe sesje ? Bez przesady.

Jak ktoś szuka modeli/modelek to znajdzie bez najmniejszego problemu.
Fotka.pl nie jest mu do tego potrzebna.

Głupi pomysł :zonk:

spioch
spioch
  12 lutego 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie zauważyłam też jednak, aby się tutaj na tematy wypowiadały jakiekolwiek "modelki" czy dziewczyny tym zainteresowane. Może jedna dyskusja kiedyś tutaj była prowadzona, ale poza tym to tu nic nie widziałam.

Może mają tłumy na PW :)
Naiwne małolaty może i na to pójdą ale szanując się Kobieta na pewno nie.
Fieska
Fieska
  12 lutego 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Mało wam jeszcze tego zę 75% pytań zadawanych tutaj jest pozbawiona sensu ? Chcecie, żeby teraz małolaty wklejały nie pojedyncze zdjęcia ze "słit komóreczek" a raczej całe sesje ? Bez przesady.

:brawo: jestem za ! :D
fotokr
fotokr
  12 lutego 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: jasne Joker4444 masz rację ale niestety fotka jest duzym rynkiem fotograficznym gdzie niestety wielu ludzi szuka profoto a niestety wielu ludzi dziala pod przykrywką i są pasożytami ciągnącymi sie za osobami ktore robią naprawdę fajne zdjęcia... może sa tacy uzytkownicy ktorzy maja do zaproponowania cos ciekawego, jakies fajne pomysly... :))

Nie sądzę, że fotka to rynek poszukujący... fotografów, a pro to już zapomnieć należy. Standard fotki to brudne lustro, tipsy, dziubek, róż i blond, błysk flesza odbity w lustrze szafy.. Tu 99,90% nie szuka fotografa. Tu pokazuje się pupę i stringi. Czy są tu ludzie fotografujący ... tak, liczą że pozostałe 0,1% może chcieć zdjęcia i nawet zechcą za nie zapłacić.
Flo
Flo
  12 lutego 2010

ludzie, to nie jest portal fotograficzny, tylko rozrywkowy, jak ktoś szuka ludzi do współpracy to niech się reklamuje na portalach do tego przeznaczonych.

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.