Fieska
Fieska
  12 stycznia 2010 (pierwszy post)
Hello!

Zamiast powtarzać ten sam temat, możecie tutaj zadawać pytania, czytać poprzednie opinie i skorzystać z porad innych forumowiczów. Czy rozchodzi się o kupno nowej lustrzanki, kompaktu czy hybrydy? Nowego obiektywu?, statywu?, lampy? etc. Kto pyta nie błądzi :mrgreen:

Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.
LeonGrande
Reputacja: 34 | BluzgometrTM: 28
LeonGrande
  12 stycznia 2010

Wlasnie
to co myslicie o takim statywie

HAMA Star 61 z torbą

max wysokosc - 153 cm:ninja:

cena 70 zl :ninja:

a temat do podwieszenia :mrgreen:

HandOfFate
HandOfFate
  12 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: http://www.pieper-video.de/imgs_prod/16_Objektive-P_01.jpg

Poprosze o taki zestawik do Nikona na urodziny :D

LeonGrande
LeonGrande: Wlasnie to co myslicie o takim statywie HAMA Star 61 z torbą max wysokosc - 153 cm

Mam Hame, tylko inny model, ale rozni sie jedynie wysokoscia, jako rosly facet kupilem cos co ma max 180cm po rozlozeniu :)
Generalnie tak jak pisalem ostatnio w innym temacie, ten statyw jest ok, jak mamy malo wiatru i lekki sprzet. Przy wiekszym/ciezszym obiektywie przestaje byc przydatny, pokretla od glowicy trzeba zakrecac naprawde mooooocno na chama bo inaczej opada (u mnie przy obiektywie 300mm tak sie dzieje) do tego postawienie go na plazy to katorga pozniej jesli chodzi o wyczyszczenie go, a jest tak wykonany ze piach wlazi w trybiki od glowicy. Poza tym to aluminium, zaleta to ciezar, bo statyw jest naprawde lekki i nieodczuwalny podczas spacerow z nim, ale przy silniejszym wietrze nie sprawia wrazenia godnego zaufania, wyglada jakby go zaraz mialo zdmuchnac, do zastosowan typowo amatorskich wydaje sie byc ok, dla mnie za malo i planuje zakup czegos konkretniejszego w najblizszym czasie.
...Mam nadzieje ze wyczerpujaco poinformowalem :P

LeonGrande
LeonGrande: a temat do podwieszenia

Jak najbardziej jestem za :tak:
LeonGrande
Reputacja: 34 | BluzgometrTM: 28
LeonGrande
  12 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: ...Mam nadzieje ze wyczerpujaco poinformowalem :P

Tak:)
Dzieki

wydaje mi sie ze w zupelnosci mi styknie:)
Avatar użytkownika 1972adam1972adam
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 38
1972adam
  12 stycznia 2010

witam maniaków foto :) no mały żart :) a chodzi o to ze w zasadzie nie mam problemu co wybrać i kupić, gorzej na to z forsą :) choć dobra rada zawsze dobra :) no ostatnio obiektyw dokupiłem :) pozdrawiam

spioch
spioch
  12 stycznia 2010

Ta jak kiedyś chciałem podwiesić coś podobnego to mi powiedzieli, że już jest tyle podwieszonych i będzie za dużo :ninja:

To jak teraz mogę pomóc w wieszaniu to jest za ! POWIESIĆ !

Sztajmex
Sztajmex
  12 stycznia 2010
LeonGrande
LeonGrande: to co myslicie o takim statywie

Mam identyczny, użytkuję od kilku lat, jestem zadowolony gdyby nie fakt, że nie nadaje się do używania w silnym wietrze i nie ma możliwości zdjęcia "bucików" celem nałożenia szpica - ułatwia to umocowanie statywu w terenie, poziomica to jedynie bajer i tak nie wskazuje poziomu, wykonanie ok. Stosunek cena-jakość ok.
Konan21
Konan21
  14 stycznia 2010

Kupiłem obiektyw 75-300
F4.5-5,6
dobry czy lipny???

Flo
Flo
  14 stycznia 2010
Konan21
Konan21: Kupiłem obiektyw 75-300 F4.5-5,6 dobry czy lipny???

o takie rzeczy to się chyba przed zakupem pyta?
Konan21
Konan21
  14 stycznia 2010

A ja sie pytam o wasze zdanie :) bez wzgledu na to czy juz kupiłem czy mam zamiar kupic :)

spioch
spioch
  14 stycznia 2010
Konan21
Konan21: Kupiłem obiektyw 75-300 F4.5-5,6 dobry czy lipny???

A to jakiś Chiński no - name że nie podałeś producenta ?

Ciemny jak tabaka w rogu.. Jak każdy zoom ... Pewnnie użyteczne ma 200 - 250 mm
A potem to już mydełko albo ziarenko z szalejącym i zabłąkanym AFem
Konan21
Konan21
  14 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: A to jakiś Chiński no - name że nie podałeś producenta ?

Sony
spioch
spioch
  14 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Nowego obiektywu?

Wspominałaś coś o szkle.
Zerkałem na forum Nikoniarzy i potwierdzam .
Kup 35mm 1.8 w AF-Sie !

50mm owszem ale jest mimo wszystko za wąska a 35 mm jest uniwersalna.

Wszyscy chwalą 50 mm a nikt jej nie lubi :) Trzeba ją przymykać do 2-2,8

Osoby które mają 35mm jak i 50 mm piszą że chętniej sięgają po 35mm no i jest ostro od pełnej dziury.

Także bierz 35mm a na prawdę będziesz zachwycona. Ja widziałem sample w duecie z D40 i D40x i nie mogłem uwierzyć że to ta puszka robiła.
Flo
Flo
  14 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Wszyscy chwalą 50 mm a nikt jej nie lubi :) Trzeba ją przymykać do 2-2,8

moja i na 1.4 bardzo ostra jest;p
Fieska
Fieska
  14 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Wspominałaś coś o szkle. Zerkałem na forum Nikoniarzy i potwierdzam . Kup 35mm 1.8 w AF-Sie !

Dziękuje Ci za radę. Chyba pierwszy raz mnie poparłeś :mrgreen:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.