Witam
dzis chcialbym spytac Was, czy moze uzywacie do zdjec makro konwertera RAYNOX MSN-505 lub RAYNOX DCR-250 ???
czy oplaca sie wydawac odpowiednio 530 zl i lub 220 zl ?
bo gdy patrze na tą "reklame" dzialania...
1. Dcr-250
2. Msn-505
to robi na mnie wrazenie ale z checia poczytam Waszych opinii na ten temat
takze co myslicie o konwerterach ?? dobra rzecz za male pieniadze czy nie warto w ogole w to inwestowac ?
pozdro
Makro fotografia - Raynox ? strona 1 z 2
Posiadam DCR-250, używam i jestem zadowolony. Ważne jest pod co podczepia się konwertery. Przewidziane są one raczej do kompaktów i z nimi współpracują lepiej (przynajmniej w teorii).
Jak chcesz robić dobre makro które zwala z nóg do musisz się liczyć albo z kosztami albo z własną inwencją twórczą.
Do dobrego makro potrzebujesz :
Lampa błyskowa z regulowanym palnikiem + markowy dyfuzor
Obiektyw macro coś pokroju Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Makro
Do tego dobry statyw
Hmm możesz też użyć pierścieni odwrotnego mocowania i zamontować kit jak to mówią do góry dupą. Efekt Cie zaskoczy !
Możesz użyć pierścieni pośrednich albo po prostu mieszka ...
Gwarantuje CI że powyższe rozwiązania zaskoczą CIe efektem.
Ale jak masz chęć na szybkiego snap-ona za 250zł to proszę bardzo ...
Pamiętaj o winietowaniu no i jasny obiektyw by się przydał
Tego nie napisałem.
Osobiście używam z kompaktem, przy lustrzance jest mniejsza GO przez co trudniej złapać co trzeba. Pod względem jakości zdjęć z Raynoxem nie ma wielkiej różnicy pomiędzy moimi aparatami... po redukcji szumów, zmniejszeniu i wyostrzeniu ;)
Jeśli masz możliwość pożycz od kogoś Raynoxa i go wypróbuj - na to zapewne wpadłbyś sam ;)
bla bla bla...
Zapewne wielu widziało: http://benas.atspace.com/home.html
Do dobrego makro (jak i w ogóle zdjęć) nie trzeba mieć super wypasionego i drogiego sprzętu. Pewnie, że daje on często większe możliwości, ale nadal liczy się osoba, która zdjęcie robi i to co ona potrafi zrobić ze sprzętem, który posiada.
Pie^#(@^3dolisz farmazony teraz :)
To rób makro "NoKiOm eN 95" w końcu ma 5 mpx ... No i raduj się i podskakuj bo liczy się przecież osoba i umiejętności a nie sprzęt ...
Nie interesuje mnie aparat wbudowany w telefon komórkowy i nie napisałem nigdzie, że sprzęt nie ma absolutnie żadnego znaczenia przy zdjęciach.
Nie będę komentował tego dalej, bo to nie ma sensu.
Też nie skomentuję :)
no wlasnie, ja chce sprzet do takiego macro! :)
gdzies w przyszlosci kombinuje zakup tamrona 90mm slawnego i do niego pierscieni z przeniesieniem mechaniki, mam nadzieje ze takie combo da efekt jak powyzej :P