Jaki aparat jest lepszy do wykonania efektu miękkiego tła na zdjęciu?: Nikon d40 czy Panasonic Lumix DMC FZ8? .
lista tematów
panasonic lumix DMC FZ8 czy NIKON D40 . strona 1 z 2
dany88: wyślij mi swój adres na priv kiedys cie odwiedze i zmienisz do mnie swoje nastawienie suczko. Nie zdziwię się jak tego nie zrobisz, tymczasem podniecaj sie pisaniem na forum wysrany z dupy kozaku.
Zdziwilbys sie jakbym to zrobil... znajdz lepiej rownego sobie "przeciwnika" ja na dzieci rak nie podnosze chlopcze malinowy.
Konto usunięte: Jaki aparat jest lepszy do wykonania efektu miękkiego tła na zdjęciu?: Nikon d40 czy Panasonic Lumix DMC FZ8? .
Jakość zdjęcia będzie lepsza z Lustrzanki. Do portretów można zastosować obiektyw stało ogniskowy np 50mm a do Panasia można nakręcić filtry zmiękczające ale na fi tego obiektywu będzie ciężko dostać. Oczywiście i na obiektywy do Nikona można coś ponakręcać lub odpowiedni program :)
Bawiłem się FZ8 i jest to przyzwoity aparat jak na swoją klasę ma bardzo duże możliwości , ale nie zmienisz tam obiektywu. "miękkie tło" ? do tego obiektyw musi mieć duży otwór przysłony już wcześniej wspomniany obiektyw 50mm ma najczęściej F1.4 ale kosztuje tyle co sam FZ8 . Także lepiej na początku poczytaj o fotografii