No właśnie...
Macie jakieś techniki przy robieniu zdjęć błyskawic? Jakie parametry ustawiacie w swoim sprzęcie? Może jakieś wskazówki dla mnie i nie tylko ?
Ja po 1,5 roku celowania i czekania na większą burzę (większość omija Włocławek) w końcu się doczekałem
Od razu zaznaczam, że mieszkam na osiedlu, gdzie wieczorem pełno światła sodowego (pomarańczowego), a to też pogarsza efekt na fotce
Wystawiłem szybko sprzęt na statywie na balkon, dobrałem jakieś tam parametry na oko (nigdy takich fotek nie robiłem, więc nie mam doświadczenia) i siedząc na krzesełku, pstrykałem sobie i oto rezultat.
Może też macie jakiejś własnej produkcji?
Zaczynam od najgorszych:
- narodziny błyskawicy
- to mi się najbardziej podoba
Fotografia burzy - błyskawic strona 1 z 2
ostatnie ciekawe.
wskazówki.? dłuuugi czas naświetlania.
no wczoraj taka lampa na bloku przeszkadzała mi:/
No ogólnie to co się przyda do takich fotek to:
-statyw
-wężyk
-szkło (obiektyw) w zależności od tego czy burza jest blisko to wtedy szerokokątny sie przyda czy daleko wtedy juz coś z większą ogniskową :)
No i oczywiście jest kilka sposobów:D
Jeden to ustawić przesłonę na najmniejszą wykadrować dany interesujący nas obszar na niebie ustawić czułość ISO tak od 200 do 400 i trzymając w ręku wężyk polować na błysk i jak uda nam się złapać sprawdzamy czy czasem ISO nie jest za duże jak wszystko jest oki to zostawiamy lecz czasem takie zdjęcia mogą wychodzić za pomarańczowo wtedy balans bieli ustawiamy na około 2500K
Drugi ze sposobów różni się tym że wykorzystujemy w aparacie funkcję BULD czyli czas naświetlania trwa tyle ile chcemy lecz musimy juz wety pamiętać że im dłużej naświetlamy tym większe szumy ziarno robi się na zdjęciach ogólnie aparaty posiadają redukcją szumów lecz proces ten troszkę trwa w aparacie i w między czasie zazwyczaj uciekają nam ładne błyski :) Przy takim sposobie robienia zdjęć musimy przyjąć jak długo będziemy naświetlać tak aby ziarna było jak najmniej więc jeśli będzie to trwało parę sekund wtedy możemy pozwolić sobie na większe ISO lecz gdy to juz ma trwać parę minut wtedy iso musi być najmniejsze... i oczywiście do robienia takich zdjęć potrzebna jest cierpliwość refleks i spostrzegawczość musicie pamiętać że burza to chmury które się przemieszczają więc też i wy musicie zmieniać polożenie aparatu :)
to niekoniecznie jest regułą, przy potężnych lub długich błyskawicach bardzo łatwo przepalić zdjęcie. Ja używałem wężyka spustowego i otwierałem migawkę na tyle, na ile wydawało mi się, że wystarczy.. jednak jak już dochodziłem do wprawy burza się skończyła
własnie tak robiłem, jednak wcześniej wyłączyłem redukcję szumów :)
heh... jak przez pewien czas nie było błysków, to pomyślałem, że wykasuję w między czasie te zdjęcia które nie wyszły... no i w trakcie kasowania.... sru sru sru dziesięć błyskawić przeleciało, a ja jak głupi czekałem na skasowanie fotek... następne pioruny były dopiero za 20-30min
Długi czas naświetlania sporo ziarna
Tu juz tylko 3s na chybił trafił (bo sam błysk nie zawsze trwa ułamki sekund szasem nawet kilka sekund więc sporo czasu na naciśnięcie spustu wężyka :)
no ogólnie jak naświetlasz na takie chybił trafił to ta redykcja raczej się przydaje ale jak juz długo naświetlasz to już lepiej ją wyłączyć a późniejszą kosmetykę można zrobić w szopie:)
ja wczoraj najpierw na balkonie chwilkę a potem przed oknem wisiałem prawie dwie godziny :)
nie napisałem o ustawianiu ostrości bo jak tu ustawić ostrość jak jest ciemno a no jest sposób albo ustawić na księżyc gwiazdę o ile jeszcze je widać albo na najdalej oddalony obiekt jakiś oświetlony budynek na horyzoncie albo kominy można też i ustawić na nieskończoność lecz potem troszkę wycofać bo czasem nieskończoność nie wychodzi w pełni ostra :) no i przesłona pisałem że na najmniejszą ale jesli chcemy naprawdę ostre zdjęcie to najlepiej ustawić "f" od 4 do 8 i dobrać odpowiednie ISO :)
no to wyszedł bajkowy efekt :D
no tak by wychodziło ;)
jeżeli chodzi o moje, to bierz
btw... pierwszy raz widzę jak ktoś pyta... zazwyczaj ludzie od razu sobie przywłaszczają ;)
ja tam zostawilem aparat w trybie seryjnym z 10-22 i czasem 2s na pol godziny z zablokowanym spustem na wezyku i cos tam wyszlo - http://www.fotka.pl/albumy/bartheq/4,Burza_w_Warszawie/ (:
przydaje sie live view - wystarczy zrobic zooma i mozna wyostrzyc nawet na gwiazdy
chyba BULB (: