Witam :) Dostałam w prezencie canona 50d body i zastanawiam się jaki obiektyw do tego.. Mam do kupienia za grosze nową sigmę 80 - 200 f3.5:6.3 dc. Foty robione to plenery mikro i portrety. Co o tym sądzicie?? Pozdrawiam :)
pytanie
"Na ścianie twarze których wizerunkiem żywisz się, On fotograf dziki wampir pije ludzką krew, On fotograf żyje obcym w swoim ciele...Teraz wiesz kradniesz dusze poprzez zdjęcia swe [...]"
albo zamiast jednego dobrego obiektywu 18 - 200, weź dwa np 17-85mm i 70-200,
Zdjęcia z zoomów o tak szerokiej ogniskowej jak 18-2xx i więcej, są zazwyczaj gorszej jakości (no chyba, że masz do wydania ładnych kilka tysięcy)
Oczywiście suma sumarum kupno dwóch obiektywów wychodzi drożej, ale przecież nie musisz kupować dwóch na raz, a poza tym zyskasz na jakości fotek
nie nazwałabym go dobrego
to proponuje 70-200 f/2,8 USM lub nawet eLkową także ze światłem 4
i do tego jakiś szerszy kąt 17-70sigmy, 18-50 f/2,8
albo w ogóle 24-105 f/4
opcje są różne, w zalezności od tego jak bardzo chcesz sie w to wdrążyć i ile de facto wydać na wszystko .... firmę masz na pewno bardzo dobrą
"Na ścianie twarze których wizerunkiem żywisz się, On fotograf dziki wampir pije ludzką krew, On fotograf żyje obcym w swoim ciele...Teraz wiesz kradniesz dusze poprzez zdjęcia swe [...]"
70-200 F/4 i do tego 17-40 F/4 ... tyle ze ten komplet troche przekroczy budzet ... i do 50d warto kupowac L`ki zeby wykorzystac matryce ...
Sam mam 50D z Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS, nie narzekam, ale dokupilem do niego filtry od Hoyi oraz kapturek EW-78D.
Drugim obiektywem do niego, ktory mam jest teleskop Canon EF 100-400mm f4.5/5.6L USM Image Stabilised.
Jednak jest on drozszy od samego aparatu, wiec lepiej zastanowic sie nad pierwszym badz wziac po prostu standard 18-55mm, jezeli budzet nie pozwala.
Nie wybieraj Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM Lens sa przereklamowane, raczej Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM badz Canon EF 28-135mm f3.5/5.6 Image Stabiliser USM.