Retusz przy słabej jakości zdjęcia (?) strona 2 z 3
www.myspace.com/patrysczm
ja bym usunęła szum w "Noiseware community edition" .. a później zobaczyłaa czy coś jeszcze poprawiać.. a wtedy to już w "Adobe Photoshop Elements 7"
A co do zdjęcia to następnym razem niech osoba robiąca zdjęcie pod okno (światło) skieruje obiektyw na buzie a nie na biała koszulkę a konkretniej na jakiś ciemny punkt wtedy czujniki odczytają że na danym obiekcie jest za mało światła i zmieni się kontrast i ciemna strona księżyca rozjaśni Albo najlepiej robić zdjęcia z lampą zwłaszcza w pomieszczeniach słabo lub tylko punktowo doświetlonych :)
Akurat w szpitalu będziesz myślał o tym, żeby mówić komuś i tłumaczyć jak ma robić zdjęcie. Byłam bardziej przejęta tym co robię niż komuś coś tłumaczyć.
A tak poza tym to dziękuje za tą przeróbkę. Mógłbyś wstawić ją w pełnym formacie?
niestety... większość kompaktów sony ma to do siebie, że przy powiększeniu zdjęcia do 100% nie ma na nim szczegółów i ma "efekt akwareli", do tego całe okno które tam widać w tle jest prześwietlone kompletnie
mi z Twojej foty wyszło takie coś
http://iv.pl/images/lki2ifkhpw5ngryn3us.jpg
chyba za dużo :D
Sony cały czas dokłada megapixeli, a matryca jaka mała była, taka jest nadal, jakby mogli to wpakowaliby 100 MPX na matrycę o przekątnej 7,2mm... a później to co spłodziła matryca, firmware musi odszumić i efekt jest kiepski
8 Mpix na matrycy o przekatnej 7.2 mowi samo za siebie
rozmiar poszczegolnych pikseli
ich odleglosci pomiedzy soba MUSZA powodowac ze matryca bedzie szumiec nawet na nizszych ISO
w lustrze FF masz np 12-14 Mpix (canon 5dMk I oraz nikon d700) na matrycy o rozmiarze 24x36mm
policzcie prosze sobie stosunek gestosci pikseli na tych matrycach (kompakt vs lustro FF)
potem popatrzcie na szumy np canona 5d MkI albo nikona d700 na iso 3200 i porownajcie to z ISO 100 pierwszego z brzegu kompakta
widac roznice? widac Lustra i tak mniej szumia
reasumujac 5Mpix w kompaktowej matrycy to i tak za DUZO na mozliwosci OPTYKI w tym aparacie i mozliwosci MATRYCY
ta fota w ogole jakas dziwna, taka ciemna przy pelnej dziurze i czasie 1/40 ;] przeciez tutaj juz ciezko z krotszymi czasami by bylo