Wasze fotki - oceniamy i komentujemy! strona 521 z 524
Forum umarło, więc pokuszę się o dodanie zdjęć z testu szkła które dostałem w "gratisie" do mojego lustra z uwagi na dużą rysę na tylnej soczewce [prawie przez całą..] No i ja dołożyłem przez przechowywanie w przeciągach i ze sporymi zmianami temperatur 1cm plamę pleśni pod przednią soczewką na samym środku. Jak na taki stan to obiektyw foci nadzwyczaj y... normalnie:) Nie widać ani spadku kontrastu, bokeh ładnie "bąbelkuje" [jak na 135mm f2.8 przystało tylko ostrość nie zachwyca. Muszę chyba spróbować go rozkręcić, uda się to uda a jak nie to za mniej niż 90zł kupie sobie drugi:)
MF, M42, Revuenon 135mm f2.8. Niedawno licytowałem Sigmę 135mm f1.8 z 1976r i to do naprawy i czyszczenia, ale poszła za ponad 500.. Więc nie została moją:) Widziałem że Sigma wprowadziła chyba w tym roku właśnie znów na rynek ten obiektyw oczywiście z AF ale ceny od 5700..
Dlaczego tak myślisz? Nie widzę nic do zarzucenia temu zdjęciu...
Tak jak by siedzial na głowie czyjejds w tym przypadku nie widac 2 nogi i brak punktu odniesienia wszystko na 1 planie. Co do szkielka kiedys miałem taką 135 tke coś na t nie pamiętam obudowa praktycznie cała plastikowa ale ładnie focił kupiłem za grosze a jak sprzedawałem to w szoku byłem ile ludzi sie o to szkiełko biło z ponad 200zl dostalem za nie trosze mi go szkoda było wyglądal tandetnie ale cos jak u ciebie ładnie zdjecia wychodziły.
Wiele wersji tego szkła powstawało, tak jak pentacon'ów i wielu innych, przez co był też niestety spory rozrzut w jakości generowanego obrazka w stosunku do roku/wersji produkcji i grupy[firmy się łączyły, rozpadały a nazwa nie zmieniała] ale mimo tego wszystkiego 135mm ze światłem 2.8 daje bardzo przyjemny obraz z charakterystycznym rozmyciem, niestety dość odległym obecnym obiektywom nazwijmy je "standardowym" i to przy bardzo dobrej cenie w porównaniu z odpowiednikami z AF o jeden rząd wielkości.
No i masz w tym sporo racji, po prostu tego nie widziałem:)
Takie jakies
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)