Farida
Farida
  11 maja 2009 (pierwszy post)
W tym wątku możesz pochwalić się swoimi fotkami i wklejać do nich linki, a inni oceniają, komentują, udzielają rad itd;)
Treserka
Treserka
  14 października 2009
Flo
Flo: ja jakoś też nie robię na trybie portret, a mam bardzo dobre zdjęcia

to pokaż mi jakieś z płachta a za nią lampka ...
żeby nie było cienia na AF. ;)
joker4444
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 446
joker4444
  14 października 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: AF

rozwin skrot bo ja chyba znam inne jego znaczenie:woot:
Treserka
Treserka
  14 października 2009
joker4444
joker4444: rozwin skrot bo ja chyba znam inne jego znaczenie

Auto Fokus :ninja:
supaant
supaant
  14 października 2009
joker4444
joker4444: bez sensu preselekcje czasu lub przeslony wybierz manualny to glownie do studyjnych zastosowan jak aparat nie moze zmierzyc ilosci swiatla blyskowego a tak masz przepal az oczy bola

dzieki za rady ! na pewno się przydadzą :)
joker4444
joker4444
  14 października 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: dzieki za rady ! na pewno się przydadzą :)

nie ma za co

Konto usunięte
Konto usunięte: Auto Fokus

w takim razie wyraznie nie wiesz co oznacza auto fokus :ninja:
Treserka
Treserka
  14 października 2009
joker4444
joker4444: w takim razie wyraznie nie wiesz co oznacza auto fokus

no pewnie że nie wiem :ninja:
na AF nie muszę ustawiać ostrości...
a na manualnym muszę .
ale uświadom mnie
HandOfFate
HandOfFate
  14 października 2009
joker4444
joker4444: zalezy od efektu jaki chcesz uzyskac bo jak na manualu jedziesz to tez sprawdzasz poprawnosc ekspozycji na drabince a dokladnie to samo bez meczenia sie masz na preselekcij czasu lub przeslony ogolne uproszczenie to nizsza przeslona =mnijsza GO a z czasem to zaleznie czy chcesz np zamrozic ruch ja uzywam priorytetu przeslony glownie a aparat sam dobiera odpowiedni czas jesli uwazasz go za zly mozesz zrobic korekte ekspozycji wiec manual raczej jest strata czasu bo w nim nic aparat sam nie dobierze musisz sam ustawiac zawsze oba parametry do kazdego kadru odzielnie bo warunki sie zmieniaja

wiem ze przy sniegu treba robic korekte ev bo swiatlomierz glupieje przy bilym i czarnym i snieg robi szary... musze sie tymi trybami pobawic bo manual faktycznie czasem zbyt czasochlonny

Flo
Flo: ja generalnie zawsze jadę na manualu, tylko na przedstawieniach w szkole jak robię to priotyret czasu albo automat, bo za szybko się dzieje wszystko żeby ustawiać tak :)) ogólnie to ćwiczę, bo chcę kupić analoga, a szkoda kliszy jak mi ustawianie nie wyjdzie ^^

ja na koncertach czesto fotografuje i jade na manualu, raz ustawie a pozniej warunki sie nie zmieniaja, ew czas lekko zmieniam ale to trwa moment
joker4444
joker4444
  14 października 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: żeby nie było cienia na AF. ;)

to wytlumacz mi w takim razie o co tu chodzi

bo to ze uzywasz AF to normalne jak masz szkla z AF kazdy tak robi i to nie ma zadnego wplywu na parametry zdjecia o ktorych piszesz
Treserka
Treserka
  14 października 2009
joker4444
joker4444: to wytlumacz mi w takim razie o co tu chodzibo to ze uzywasz AF to normalne jak masz szkla z AF kazdy tak robi i to nie ma zadnego wplywu na parametry zdjecia o ktorych piszesz

a żebym ja to wiedziała dopiero poznaje ten aparat :ninja:
ale jak wezmę na portret to nie ma cieni :zonk:
widocznie ma jakiś wpływ tylko sama nie wiem jaki ;/
Flo
Flo
  14 października 2009
joker4444
joker4444: to chyba ze ale na analogach nowszych tez masz priorytety chyba ze cos starego i zewnetrzny swiatlomierz:)

jakiegoś zenitka bym chciała :D

Konto usunięte
Konto usunięte: to pokaż mi jakieś z płachta a za nią lampka ... żeby nie było cienia na AF. ;)

co? :lol2:

Konto usunięte
Konto usunięte: ja na koncertach czesto fotografuje i jade na manualu, raz ustawie a pozniej warunki sie nie zmieniaja, ew czas lekko zmieniam ale to trwa moment

dla mnie za dużo naraz się dzieje żeby manualem, chociaż czasem mi się zdarza jak biorę fiszaja, bo on tylko manual :)
joker4444
joker4444
  14 października 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: ale jak wezmę na portret to nie ma cieni

zapomnij o trybach tematycznych
polecam zalogowac sie na forum nikona i poczytac :)
albo forum fuji ;)

Flo
Flo: jakiegoś zenitka bym chciała :D

mam 11 xp na nim sie uczylem kiedys :)
zenit o tyle fajny ze ma swiatlomierz i kalkulator tylko parametry wprowadzasz :)
Treserka
Treserka
  14 października 2009
joker4444
joker4444: zapomnij o trybach tematycznych polecam zalogowac sie na forum nikona i poczytac :) albo forum fuji ;)

no to mi pozostało :D
powinnam tak odrazu zrobić a nie zaczęłam najpierw się nim bawić :D
joker4444
joker4444
  14 października 2009

ok cos wrzuce swojego bo mi ktos wypomnial ze tego nie robie
ostrosc uciekla nieco po zmnijszeniu a w pracy tylko irfanview mam

Pcasso
Pcasso
  14 października 2009

kurcze nadal zastanawia mnie to AF i zależność działania AF od cienia? Zupełnie nie rozumiem o co kaman koleżance Treserce...
Cień wynika tylko i wyłącznie za napotkaną "przeszkodą" patrząc od źródła światła w kierunku fotografowanego obiektu...
Nie wiem być może chodzi Ci o to że jeżeli robisz zdjęcie w trybie AUTO załącza Ci się lampa błyskowa która jest zbyt nisko umieszczona w zależności od modelu aparatu a obiektyw przy dłuższej ogniskowej robi półkolisty cień w dole zdjęcia.. lub też lampa błyskowa się zalącza i robi cień za obiektem.Szczerze to niezłą zagadkę dałaś..z tych niedomówien swoich :))

Pcasso
Pcasso
  14 października 2009

żeby nie było i ja coś dodam od siebie...
1.

2.

Więcej zdjęć na profilu u mnie...nie będę tu zasypywał forum