Dlaczego nadal nie mam dostępu do czatu ?
lista tematów
[Czat] Problem
Bo liczy się czas systemowy, a nie ten na twoim komputerze ;) Na fotce obowiązuje zegar w polskiej strefie czasowej ;)
A nie czasem czas Północno Atlantycki ?
I od kiedy to POLSKA ma zegar w Polskiej strefie czasowej
Jak my POLACZKI nawet równika swojego własnego nie mamy .
UMT+1:00 lub GTM+1:00 - czas środkowoeuropejski (CET Central European Time).
Nie myl określenia czasu z historią, której Polska jest częścią (ogólnie NATO) .
Czytaj ze zrozumieniem...
Polska strefa czasowa - strefa do której nasz kraj jest "przypisany" - powyżej wspomniałam.
Ja mam i jestem Polką. O!
UTC jest akronimem niezależnym od języka i kraju, stosowany jest również w powietrzu i na morzu.
Nasz kraj ojczysty przypisany jest do UTC/GTM, więc jest to jego strefa czasowa i można swobodnie ująć to jako "polską strefę czasową".
W Polsce stosuje się czas UTC(PL) – wprowadzony w 2003 ustawowo jako czas urzędowy[3] do zastosowań oficjalnych, udostępniany z dwóch adresów IP[4] przez Główny Urząd Miar, oraz czas UTC (AOS) – podawany do celów naukowych przez jednostkę PAN Obserwatorium Astrogeodynamiczne w Borówcu pod Poznaniem.
Nie zauważyłeś, że podałam dwa różne/umowne oznaczenia literowe?
GMT - Czas uniwersalny (ang. universal time, UT; Greenwich Mean Time, GMT) – astronomiczny czas słoneczny średni na południku zerowym, za który przyjęto południk przechodzący przez obserwatorium astronomiczne w miejscowości Greenwich, (obecnie jest to dzielnica Londynu w Wielkiej Brytanii). Jest czasem strefowym pierwszej strefy czasowej, od którego liczy się czas pozostałych stref.(UMT - Universal Mean Time.)
Nie ma czegoś takiego jak czas północno-atlantycki.