Witajcie,
dzisiaj pojawiła się nowa wersja netki :)
zachęcam do lektury.
lista tematów
[Czat] Aktualizacja netykiety strona 2 z 3
Ja tu tylko delikatnie muskam klawiaturę, aby cichym szeptem coś napisać...
zelka: kiedyś był podpunkt 'w razie pisania w jakimkolwiek jezyku obcym moderator ma prawo odeslac Cie na pokoj zagranica' czy cos w tym stylu, ale jak pokoj zniknal to i podpunkt w netykiecie.
Bo nie ma takiego pokoju ;)
W każdym razie.. obce języki nie są tu w żaden sposób zakazane, jeśli komuś takie wypowiedzi przeszkadzają najlepiej po prostu jakoś je zignorować - nie oszukujmy się, większy syf się robi z powodu najeżdżania userów na taką osobę aniżeli z samego tego, że osoba ta pisze w innym języku. Chyba że ktoś będzie ewidentnie spamował lub obrażał kogoś np. po angielsku co raczej każdy zrozumie, to może za to również dostać bana ;)
"Ponad regulamin stawiamy zdrowy rozsądek",(to nie moje słowa, ale bardzo mi sie spodobały)xd
netykieta-to jest nasz taki przewodnik, ale jak bedziemy nim sie posługiwać, to wszystko 'wyjdzie w praniu';D
netykieta-to jest nasz taki przewodnik, ale jak bedziemy nim sie posługiwać, to wszystko 'wyjdzie w praniu';D
Konto usunięte: Łatwo jest mówić o pilnowaniu porządku będąc userem, gdy taki moderator wchodzi na pokój, często sam i weź tu pilnuj czy wszyscy piszą po polsku, z przecinkami, estetycznie i z kulturą.
Takie sa obowiazki moda, moze niekoniecznie odnosnie estetyki i interpunkcji ale kultury to juz pilnowac powinien w miare mozliwosci oczywiscie. Jednak rozumiem ze jesli sie jest samemu w pokoju gdzie jest 1XX 2XX 3XX osob jest to nadwyraz ciezkie.
Shaitan: Chyba że ktoś będzie ewidentnie spamował lub obrażał kogoś np. po angielsku co raczej każdy zrozumie, to może za to również dostać bana ;)
Wlasnie podobnej sytuacji swiadkiem bylam, dwaj userzy obrazali trzeciego w jezyku angielskim. Ja rozumiem ze nie kazdy moze znac jezyki obce, znam osoby mowiace po niemiecku czy angielsku ale nie wymagajmy zeby wszyscy znali wszystkie jezyki obce, wiec taki mod ktory przykladowo w szkole uczyl sie angielskiego nie bedzie wiedzial ze regulamin jest lamany przykladowo w jezyku niemieckim. No chyba ze zeby dostac moda trzeba byc wybitnym poliglota.
Shaitan: ...większy syf się robi z powodu najeżdżania userów na taką osobę aniżeli z samego tego, że osoba ta pisze w innym języku.
Mod też człowiek.Wiem co masz na myśli i dobrze Cię rozumiem. Ale jeśli ktoś po arabsku bluzga na kogoś, to śmiało można zrobić screen, oparty np. linkiem z translacji i przekazać na pw globalnych. Pisanie w obcych językach nie jest aż tak obfitym i uciążliwym zjawiskiem jak wyzwiska w ojczystym.
...dla mnie wzorem moderacji zawsze będzie Goniec ;)
niestety zycie pokazuje ze jako mod lubisz sie czepiac jezeli ktos ma inne zdanie, najlatwiej zgagowac i po sprawie, wiecej luzu
pojechales Łajzo :D
i jesc nie wola
Konto usunięte: tylko ja sie pytam za co :) ublizania nie bylo, przeklenstw nie bylo, czyzby brak zgodnosci zdania z modem mial byc powodem do udzielania blokad ? :)
Zapraszam więc serdecznie do rozmowy na ten temat z MG fotka.pl/wiadomosci/talk/ModeratorGlobalny
Pozdrawiam