lista tematów
[Czat] Joł. strona 2 z 3
.. bo dawno nie było dennych tematów Sandry
Witam, cześć i czołem.
Dziwnie mnie naszło.
Alkoholizm, choroba alkoholowa, uzależnienie od alkoholu, toksykomania alkoholowa – zaburzenie polegające na utracie kontroli nad ilością spożywanego alkoholu.
Spożywanie zazwyczaj w dużych dawkach alkoholu przez alkoholika jest spowodowane przymusem o charakterze psychicznym i somatycznym, i nie podlega jego woli, jednak możliwe jest jego powstrzymanie i utrzymanie abstynencji. Mechanizm powstawania uzależnienia nie jest do końca wyjaśniony, ale ma bezpośredni związek z nadużywaniem alkoholu.
Młodzież najczęściej przeżywa inicjację alkoholową w wieku 13-14 lat (przełom szkoły podstawowej i gimnazjum). W okolicznościach takich jak prywatne spotkania towarzyskie, wagary czy obozy/kolonie.
Jak wykazują badania, jednym z częstszych powodów picie jest chęć przypodobania się kolegom, poczucia się dorosłym. Picie jest w społeczności budowane na atrybut dorosłości - stąd stanowi element dążeń dorastającej dopiero młodzieży. Innymi powodami jest konformizm grupowy, trudno się wyłamać ale także wynikający z życia rodzinnego (skrypt rodzinny) - jak alkoholizm w rodzinie.
Jak wynika z badań statystycznych przeprowadzonych w województwie pomorskim:
- 91% uczniów III klasy gimnazjum (89% chłopców i 92% dziewczyn) miało za sobą już inicjacje alkoholową,
- 94% uczniów II klasy ponadgimnazjalnej spożywało już alkohol,
- 70% uczniów III gimnazjum i 80% starszych uczniów spożywało alkohol w przeciągu ostatnich 30 dni poprzedzających badanie,
- 47% chłopców sięgnęło po raz pierwszy po alkohol w wieku 13 lat.
Czy to oznacza, że najwięcej alkoholików jest na pomorzu?
Q. Największy alkoholik z czata? ŁAJZA, zdecydowanie :
Q. Abstynenci czy lubicie się napić?
Q. Wasz pierwszy łyk alkoholu?
Q. Też pijecie na skype ze znajomymi?
Q. Czat po alkoholu? Fajnie, czy nie?
Pozdrawiam Stycz - inspiracja
http://www.youtube.com/watch?v=pUanywmVaMk
Pozdrawiam z fajeczką w ręce i z gorącego Śląska
Witam, cześć i czołem.
Dziwnie mnie naszło.
Alkoholizm, choroba alkoholowa, uzależnienie od alkoholu, toksykomania alkoholowa – zaburzenie polegające na utracie kontroli nad ilością spożywanego alkoholu.
Spożywanie zazwyczaj w dużych dawkach alkoholu przez alkoholika jest spowodowane przymusem o charakterze psychicznym i somatycznym, i nie podlega jego woli, jednak możliwe jest jego powstrzymanie i utrzymanie abstynencji. Mechanizm powstawania uzależnienia nie jest do końca wyjaśniony, ale ma bezpośredni związek z nadużywaniem alkoholu.
Młodzież najczęściej przeżywa inicjację alkoholową w wieku 13-14 lat (przełom szkoły podstawowej i gimnazjum). W okolicznościach takich jak prywatne spotkania towarzyskie, wagary czy obozy/kolonie.
Jak wykazują badania, jednym z częstszych powodów picie jest chęć przypodobania się kolegom, poczucia się dorosłym. Picie jest w społeczności budowane na atrybut dorosłości - stąd stanowi element dążeń dorastającej dopiero młodzieży. Innymi powodami jest konformizm grupowy, trudno się wyłamać ale także wynikający z życia rodzinnego (skrypt rodzinny) - jak alkoholizm w rodzinie.
Jak wynika z badań statystycznych przeprowadzonych w województwie pomorskim:
- 91% uczniów III klasy gimnazjum (89% chłopców i 92% dziewczyn) miało za sobą już inicjacje alkoholową,
- 94% uczniów II klasy ponadgimnazjalnej spożywało już alkohol,
- 70% uczniów III gimnazjum i 80% starszych uczniów spożywało alkohol w przeciągu ostatnich 30 dni poprzedzających badanie,
- 47% chłopców sięgnęło po raz pierwszy po alkohol w wieku 13 lat.
Czy to oznacza, że najwięcej alkoholików jest na pomorzu?
Q. Największy alkoholik z czata? ŁAJZA, zdecydowanie :
Pozdrawiam Stycz - inspiracja
http://www.youtube.com/watch?v=pUanywmVaMk
Pozdrawiam z fajeczką w ręce i z gorącego Śląska
Prawdziwy facet to taki, który do związku wsadza trochę więcej niż tylko penisa.
Łajza, Fatum, Heniek, Joint.
My lubimy się naj3bać, procent we krwi...
Kto by to pamiętał...
Zdarzało się swego czasu.
Chójowo, jak nie trafiam w klawisze.
Nudno ostatnio, skończył się mój maraton, zaczęłam pracować po 8-9 h
Ale jutro idę na 10.
Sandra: Q. Największy alkoholik z czata? ŁAJZA, zdecydowanie :
nie tylko Łajza, np. Aga i paru innych
ze znajomymi jak najbardziej lubicie.
hm, przypadkowo jak byłam mała (8-9 lat) pomyliłam szklanke mamy z drikniem, ze swoją :D
nie pijam sama ani w domu
niefaaaajnie
Life more, think less
Sandra: Q. Największy alkoholik z czata? ŁAJZA, zdecydowanie :
1. potwierdzam Łajza.
2. Jak się jest abstynentem to nie pije się alkoholi( zazwyczaj tacy ludzie go nie pija wcale) wiec durne pytanie.
3. Nie pamiętam ile miałam lat ale ze sąsiadka dobrałyśmy sie do zapasów bimbrowych jej dziadka
4. nie pije, ostanio rzadko gadam przez sky.
5. Po alkoholu to ja ide spać a nie na czat wchodze.
Spoko, dostałam prace w stadninie
marnie płaca i na krótki okres
- To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.
- To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.
Bo to mnie najbardziej rozśmieszyło
To się ochlejesz.
No pewnie, pewnie, tak sobie to tłumacz, prawda jest inna
Fantastyczna: Nudno ostatnio, skończył się mój maraton, zaczęłam pracować po 8-9 h
Ale jutro idę na 10.
Ale pizza będzie?
Załatw mi też pracę
Prawda
Prawda boli, co ? XD
Prawdziwy facet to taki, który do związku wsadza trochę więcej niż tylko penisa.
Ja jako reprezentantka owego województwa muszę stanowczo zaprzeczyć. Są to chamskie i nieprawdziwe pomówienia, w moim rejonie alkoholu nie spożywa się.
Sandra: Q. Największy alkoholik z czata?
Nie wiem, ale zapewne Ty i Bełata łapiecie się w czołówce.
Jasne, że abstynentka.
Jako dziecko lubiłam podpijać rodzicom piwo, kiedy nie widzieli, nie przyznam się w jakim to było wieku.
Niet.
Nie wiem, nie piję. :D