Makaron z sosem carbonara
Składniki :
200g do 300g świeżych lub suszonego makaronu tagliatelle
1 duża lub kilka małych pokrojonych, białych cebul
1 zmiażdżony ząbek czosnku
100g bekonu, wędzonej szynki, zwykłej szynki lub innej
2 żółtka jaj + 250ml śmietany LUB 2 jaja
100g świeżo startego parmezanu, gruyere lub pecorino
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Wersja ze śmietaną:
Ugotuj makaron w dużym garnku posolonej wody, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie, polej patelnię oliwą i zrumień na niej cebulę oraz czosnek. Po pięciu minutach dodaj bekon i podsmażaj wszystko razem na małym ogniu.
Roztrzep śmietanę z żółtkami jaj a następnie wlej na smażący się bekon z cebulą i czosnkiem, zdejmij patelnię z ognia. Spróbuj, dopraw solą oraz pieprzem i włącz ponownie niewielki ogień na 2 minuty, nieustannie mieszając zawartość patelni. Oprósz pietruszką i szczypiorkiem - podawaj gorące.
Wersja bez śmietany:
Wrzuć makaron tagiatella do gotującej się osolonej wody i gotuj przez czas wskazany na opakowaniu. Na dwie minuty przed końcem gotowania usmaż bekon w maśle ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku w dużej patelni, na małym ogniu. W misce połącz całe jaja z połową startego sera, solą, pieprzem i oliwą z oliwek, dobrze wymieszaj. Gdy makaron tagliatella będzie ugotowany, przerzuć go na patelnię z bekonem. Przełóż jajeczno-serową miksturę na makaron, dodaj przyprawy, wymieszaj i serwuj.
Lubicie makarony ?
Z jakimi sosami je najczęściej jadacie ?