Przydałaby się jakaś skromna wyszukiwarka pozwalająca przeszukiwać wiadomości prywatne.
[Pomysłomat] Wyszukiwarka wiadomości strona 1 z 2
W sumie calkiem ciekawy pomysl, jesli koresponduje sie z wieksza iloscia osob.
Z mojej strony na tak
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
"Czasem lepiej się nie odzywać i wydawać sie głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości." - Mark Twain
Zadna teoria tylko fakt. Nigdzie nie ma informacji o usuwaniu wiadomosci, po ilu albo po jakim czasie, stad "po cichu". Nieraz juz chcialem siegnac do poczatku jakiejs rozmowy i klops, konwersacja zaczyna sie od srodka. Pozamiatane. A po to maja je trzymac by dalo sie do nich wrocic. Pare fotek zajmuje wiecej niz troche tekstu, wiec nie o miejsce tu chodzi.
"Czasem lepiej się nie odzywać i wydawać sie głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości." - Mark Twain
fotki są trzymane na serwerach z danymi statycznymi, przechowywanie ich jest tanie. Z tego co ja wiem, to fotka korzysta z irlandzkiego serwera asteroid
a ładowanie wiadomości, to operacja na ich własnych serwerach, gdzie są wykonywane skomplikowane obliczenia i odczyty z baz danych. Po prostu nie opłaca się tego trzymać. Ja z jedną osobą wymieniłem 1300 wiadomości i właśnie sprawdziłem, ze mam dostęp do całości. 1300 to już jest kosmiczna ilość wymienionych wiadomości. Jak chcesz mieć dostęp do całej historii, to piszcie na GG albo mejle sobie wysyłajcie, a nie siej tu jakiejś demagogii.
Nie masz zielonego pojęcia, jakie to niewygodne i nieopłacalne trzymać te twoje linijki tekstu.
Dziękuję, nie pozdrawiam.
Nie wiem dlaczego probujesz byc uszczylliwy, a wrecz chamski. Nadepnalem Ci na odcisk? Placisz z wlasnej kieszeni za wielkosc db? Skomplikowane obliczenia do trzymania i pobierania danych z bazy? Wiesz cokolwiek o bazach danych, programowaniu i serwerach, czy sam siejesz zbedny zamet? Mierzysz innych swoja miarka, a to nie wrozy dobrze.
Strzeliles focha, bo pare osob sie z Toba nie zgadza.. daruj..
a nie pokazałem właśnie, że wiem?
Jak możesz porównywać wielkość zdjęcia do ilości wiadomości... Wystarczy mieć wiedzę na poziomie technikum, żeby wiedzieć że to dwie, całkowicie różne rzeczy.
Szczerze liczę, że wytkniesz mi błędy w moim rozumowaniu. Jeśli takie są.
A może proste zapytania?
Nie masz żadnego pojęcia na ten temat. Zapytanie do bazy danych, w której jest z miliard wiadomości jest proste? :D
Jak sobie w ogóle wyobrażasz indeksowanie zawartości? Jak to trzymać? I PO CO TO TRZYMAĆ?
Już widzę, jak ci fotka pozwala przeglądać wiadomości z grudnia 2013 roku xD
Prosze Cie, juz sie nie osmieszaj. No wlasnie pokazales, ze masz wiedze jak po weekendowym kursie z Bajtka, stad moje pytanie. Ale przejrzales mnie. Ide wyrzucic do kosza magistra (specjalizacja: bazy danych) i dekade doswiadczebia zawodowego (w tym portal na 45 miejscu najwiekszych na swiecie, przy ktorym Fotka jest jak homepage Zenka hydraulika). Dzieki za oswiecenie, ze nic nie wiem.
Be odbioru.
Czemu bez odbioru?
Jak znasz się na tym, to czemu masz pretensje do decyzji fotki o nietrzymaniu starych PW?
Już w poprzedniej wiadomości chciałem napisać, że użytkowników takich jak ty już tu nie ma. Tamta fotka skończyła się 5 lat temu i obaj dobrze o tym wiemy. Nie ma sensu trzymać historii wiadomości z uśmieszkami i emotikonkami i tekstami 'co tam?'. Powinieneś to doskonale rozumieć.
Nie wiem czym się zajmujesz, ale jako przykład popierający twoją tezę porównałeś rozmiar zdjęcia i stringa w bazie danych. Dlatego mam prawo wątpić w twojego magistra teraz. Wybacz.
Bez przesady, dane tekstowe aż tak dużo nie zajmują. Na pewno nie są to jakieś grube terabajty, podejrzewam że do przechowania takiej bazy nadałby się pierwszy lepszy dedyk. Oczywiście inna sprawa, czy byłby w stanie ją należycie obsłużyć.
Chciałbym zobaczyć, jak działa system wyszukiwania wiadomości na pierwszym lepszym serwerze dedykowanym. Przecież nie mogłoby to być na zasadzie indeksowania słów kluczowych jak w google. Za każdym razem, jakbyś chciał wyszukać słowo 'serwer', to system musiałby oddzielić twoje wiadomości od reszty, przeszukać je i zwrócić ci wynik. Wykonalne? No pewnie, że tak. Tylko po co? :)
2 miliony profili aktywnych jest rzekomo na fotce. Weźmy poprawkę na dane, które podaje Agnieszczak i zmniejszmy to o 50%. Ja ze swojego profilu napisałem/otrzymałem 2000 wiadomości prywatnych. To jest mało, ale profil nie jest prawie wcale używany. Na oryginalnym koncie miałem napisanych ponad 30k wiadomości przez 5 lat. Tak wiekowy użytkownik jak beholder ma ich pewnie ze 100 tysięcy.
Przyjmijmy te 2000 jako średnią portalową (zaniżona ilość). Pomnóżmy to razy ilość wcześniej ustalonych aktywnych profili. Daje nam to 2 miliardy wiadomości. 2,000,000,000 rekordów w bazie. A teraz jest ich więcej na pewno, chociaż usuwają stare. Teraz wyszukiwarka do tego. Bez sensu.
Indeksowanie słów kluczowych? A po co? Wystarczyłoby wyszukiwanie wprowadzonych fraz w treści samych wiadomości.
Poza tym, nie jest wcale powiedziane że w momencie wprowadzenia takiej funkcji wszyscy musieliby się na nią od razu rzucić. Nie musiałaby być nawet dla wszystkich dostępna, a jedynie dla tych którzy np wykupili sobie pakiet Gwiazdy.