Witam czy ktoś jest za ulepszeniem zabezpieczenia zdjęć ? aby przykładowo jak ktoś pobierze twoje zdjęcie wyświetla mu się czarny obrazek widziałem takie zabezpieczenie na portalach randkowych :) nie zła rzecz . bo zabezpieczenie exif jest słabe :) Kto jest za łapka w górę
[Pomysłomat] Nowe zabezpieczenie zdjęć na fotka.pl strona 1 z 2
Absolutnie nie wiesz o czym piszesz.
EXIF to nie zabezpieczenie. To zestaw metainformacji, które można dodać do zdjęcia. Najczęściej pochodzą z aparatów i informują o dacie zrobienia zdjęcia czy parametrach typu przesłona czy czas otwarcia migawki.
Czarny obrazek? Skoro przeglądarka może wyświetlić zdjęcie to oznacza, że je pobrała. Nie da się zabezpieczyć jego ściągnięcia. Wszelkie próby typu blokowanie prawokliku przez JS, dodawanie przeźroczystej nakładki etc to tylko zbędna komplikacja strony, którą da się obejść w 0,7 sekundy dla kogokolwiek po kwadransie kursu HTML.
Zasada jest prosta. Jeśli nie chcesz by ktoś ściągnął Twoje zdjęcie, nie wrzucaj go do Sieci.
"Czasem lepiej się nie odzywać i wydawać sie głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości." - Mark Twain
wiem ale takie zabezpieczenie jest juz stosowane na innych portalach a fotka o tym nie wie i jest do tyłu :) pozdro
Jak narazie to każdy potrafi tylko krytykować a fotka jak była z przed 10 lat taka sama jest teraz każdy moze zapisać sobie fotko :) oczywiscie mozna walnąć screena Hakerzy :) ale nie każdy to potrafi wiec zabezpieczenie na pewno dużo by dało niz leżenie i nie robienie nic :) Pozdro
I do tego się odniosłam.
Wszystko da się obejść. Jak wspomniałaś:
.
Daj mi proszę linka do jakiegoś zdjęcia z takiego portalu a udowodnię Ci jak bardzo się mylisz.
Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem.
Nieważne jak dobrze grasz, gołąb i tak poprzewraca wszystkie figury,
nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał.
Zaprzestańcie tej jałowej dyskusji. Jeśli jakiś portal "blokuje" ściąganie zdjęć, które wyświetla, to pewnie był pisany w latach '90. Szkoda na to energii.
Jak już pisałem: nie chcesz by ktoś ściągnął Twoje zdjęcie? Nie wrzucaj jej do Sieci.
"Czasem lepiej się nie odzywać i wydawać sie głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości." - Mark Twain
niema sensu utrudniać komuś pobieranie zdjęć do fapfolderu bo i tak to zrobi jak nie po dobroci to znajdzie jakiś program
kiedyś ludzie kopiowali moje profile, moje opisy, moje zdjęcia i jedyna obrona to report takich osób
Żeby zdjecia były zabezpieczone. Powinien być znak wodny przezroczysty na tyle aby jednak był widoczny na samym środku fotki. Tak jak czasami znajdziemy nawet u wujka google na tłach czy wszelakich zdjeciach z poszczególnych stron, które chronią swoje prawa autorskie.
Do powyższego dodam:
Że dane nicka na zdjęciu jakie było kiedyś w prawym rogu fotki był do ominiecia, bo było można wyciąć. A zablokowanie ściągania zdjęć na fotce i do tego przezroczysty znak wodny z logo fotki - wielu śmiałkom by odebrało chęci nawet screen'owania, bo takowe zdjęcie nie miało by popytu ani tu na lewym koncie, ani wędrowania po innych portalach. :)