Stwierdziłem, że można zwyczajnie kopiować sobie czyjeś zdjęcia i zapisywać je na komputerze, a powinno być jakieś zabezpieczenie. Fotkowicze zakładając profile umieszczają zdjęcia w galerii, ale czy wiedzieliście o tym, że owe zdjęcia nie są tutaj bezpieczne? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
lista tematów
Jak uchronić fotki w profilu przed ich kopiowaniem?
Pasjonat: Stwierdziłem, że można zwyczajnie kopiować sobie czyjeś zdjęcia i zapisywać je na komputerze, a powinno być jakieś zabezpieczenie.
Pasjonat: Fotkowicze zakładając profile umieszczają zdjęcia w galerii, ale czy wiedzieliście o tym, że owe zdjęcia nie są tutaj bezpieczne?
Żadne materiały publikowane gdziekolwiek w internecie nie są bezpieczne. Możesz sobie poblokować prawy przycisk myszy jak na wielu portalach (co i tak nie blokuje skopiowania zdjęcia zerkając w źródło strony), możesz porobić blokady wgrywania zdjęć z jednego profilu na profil o innej nazwie (o czym kolega wyżej wspomniał) ale już np. nie zablokujesz użycia klawisza print screen. To jest po prostu niewykonalne, chyba, że świat komputerów przeżyje jakąś totalną metamorfozę technologiczno-funkcjonalną, ale i tak zaraz znajdzie się łepek, który wymyśli jak coś obejść - ot np. robiąc zdjęcie monitora.
musisz być bardzo obeznany z komputerami, skoro znalazłeś opcję z menu kontekstowego 'zapisz jako'
a gdzie są bezpieczne? Pokaż mi jeden portal, na którym zdjęcia są 'zabezpieczone'. Tylko jeden portal, a ja pokaże ci co najmniej 4 sposoby na zapisanie takiego zdjęcia. Pasuje ci taki układ?
zaczynając od skopiowania adresu bezwzględnego grafiki, kończąc na zwykłym cachu przeglądarki i folderze -temp internet files- :)
temat typu 'znam tajemnicę. czipsy są niezdrowe. Ale nie mów nikomu'
Pamiętam doskonale pierwsze początki tego serwisu tutaj, kiedy jeszcze były tu gotowe rubryki do wypełnienia informacjami o sobie. Była np. taka rubryka Co lubisz? Czego nie lubisz? Można było też wybrać sobie odpowiednią czcionkę oraz kolor tekstu pisanego w tych formularzach. Wówczas można było zablokować sobie możliwość kopiowania zdjęć przez innych użytkowników. Portale takie jak nk mają np. blokadę całej galerii zdjęć na status prywatny, czyli tylko dla znajomych. Wcale nie chodziło mi o to, że sam kopiuje sobie czyjeś zdjęcia i zapisuję je na dysku twardym. Nie, ja tylko chciałem zwrócić na to uwagę innych użytkowników, żeby bardziej uważali.
nieprawda
do 2008 roku było wymuszone menu kontekstowe przez js
to można było wyłączyć z poziomu ustawień przeglądarki, a na przykład Opera w ogóle nie pozwalała na ingerencję w menu kontekstowe.
ale co to ma wspólnego z bezpieczeństwem galerii zdjęć? Znajomi mogą zapisywać zdjęcia.