PowracamxD
PowracamxD
  1 listopada 2011 (pierwszy post)

witam,

objawy są bardzo dziwne, auto bylo u 2 mechaników żaden nie ma pojęcia która część jest niesprawna

samochod to mercedes A 170 CDI '98 z półautomatyczną skrzynią biegów lub jak niektórzy wolą z automatycznym sprzęgłem, przebieg 250 k km.

objawy: gdy jest zimno (mniej więcej poniżej 5 stopni C) auta nie da sie odpalić, blokuje stacyjke tak jakby myślał że jest na biegu, chociaż lewarek polozony w pozycji N. Na wyświetlaczu gdzie zawsze pokazuje który bieg jest wrzucony widnieje literka F (czyli tryb awaryjny skrzyni).

gdy po wielu kombinacjach już jakoś uda się go odpalić wtedy blokuje możliwość wsadzania biegów, żadnego nie da sie włożyć, po zgaszeniu silnika oczywiście wszystkie ładnie wchodzą.

kiedy jest ciepło auto odpala, jeździ jak zawsze.

w ostatnim czasie zostały wymienione czujniki położenia lewarka, jakiś czujnik przy pedale hamulca i olej w skrzyni, oczywiście to wszystko nie pomogło.

jakieś pomysły?

KORARM
KORARM
  1 listopada 2011

Skoro tryb awaryjny się włączył to pewnie jakieś kody błędów zapamiętał komp.
Jakie?

Vinroc
Vinroc
  1 listopada 2011

było coś robione przy skrzyni ? ?

PawciuWLKP
Posty: 154 (po ~192 znaków)
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 0
PawciuWLKP
  14 listopada 2011

sprawdź pompkę od sprzęgła,może zacina się silniczek od niej.Po włączeniu stacyjki powinna się włączyć pompa od sprzęgła,i możliwe że od mrozu zacina się,i sprawdź poziom oleju w mechanizmie sprzęgła,gdzieś pod maską będzie zbiorniczek

Avatar użytkownika kanterxkanterx
Posty: 8524 (po ~52 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 16
kanterx
  17 listopada 2011

za wodnisty olej...

Duszę mam motocyklisty
Autami nie gardzę
Mercedes w123 2.4D :)

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.