MTF
Posty: 1559 (po ~133 znaków)
Reputacja: 22 | BluzgometrTM: 7
MTF
  30 października 2012 (pierwszy post)

Siema.. Kupiłem lapka ASUS N56VM i większość gier chodzi bez zarzutu na MAX detalach.. Jednak mam problem z Assasynem Revelations.. Podczas gry występują krótkie freezy.. framedropy gdy patrzę w dal itp... ustawienie wszystkiego na minimum pomaga ale.. myślę że 2GB grafika powinna sobie ogarniać tekstury itp (biorąc pod uwagę że Crysis 2 chodzi na MAX bez przycinki)

Jeśli ktoś miał podobny problem i rozwiązał go to proszę o pomoc ;)

Sprzęt:
Proc: i5-3210M 2.50GHz (2 rdzenie fizyczne + 2 rdzenie VT)
Ram: 4GB (1600MHz)
Grafika: GT 630M 2GB + Intel HD 4000 (gram oczywiście na nVidi)
Dysk: 750GB 5400rpm

reszta bez znaczenia raczej..

rafal0302
rafal0302
  30 października 2012

gra grze nierówna.

Jedne działają drugie nie.

Pobierz najnowsze sterowniki karty graficznej.

Pamięć to nie wszystko.

MTF
Posty: 1559 (po ~133 znaków)
Reputacja: 22 | BluzgometrTM: 7
MTF
  30 października 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: .

sterowniki najnowsze z możliwych..
po odebraniu lapka zrobiłem format żeby wywalić te śmieci od ASUSA ale po instalacji zainstalowałem wszystkie sterowniki w najnowszych wersjach.

w sumie może być że AC jest nie zoptymalizowany jednak na YouTube widziałem jak koleś gra w to na takim samym sprzęcie (inny lapek ale Proc i Grafa ta sama) i w dodatku nagrywa Frapsem.. ma FULL detale i zero lagów.. :(
rafal0302
rafal0302
  30 października 2012

To jest opcja że ci sie windows aktualizuje.

MTF
Posty: 1559 (po ~133 znaków)
Reputacja: 22 | BluzgometrTM: 7
MTF
  30 października 2012

okej.. wszedłem w BIOS i popatrzyłem co tam mam.. wyłączyłem VT i.. gra chodzi na FULL bez framedropów ale.. nadal są chwilowe freezy..

Pytanie czy VT ma jakiś wpływ na gry? O.o
VT to chyba jest to że jeden rdzeń robi za dwa? więc dlaczego pomimo wyłączenia tego widzi mi 4 rdzenie? :)

Sephiroth
Posty: 25204 (po ~563 znaków)
Reputacja: -290 | BluzgometrTM: 95
Sephiroth
  31 października 2012
MTF
MTF: Grafika: GT 630M 2GB + Intel HD 4000 (gram oczywiście na nVidi)

na tym grasz na max :rotfl:
Ten AC to chyba pierwsza bardziej wymagająca giera.
MTF
MTF: iorąc pod uwagę że Crysis 2 chodzi na MAX bez przycinki)

:crylol: co to za bajki
Sam w lapie mam 540 i moja i tak jest względnie niewiele wydajniejsza wiec nie wiem co ty pierdzielisz o max detalach w crysysie2

Ore wa, yurusaretai n da to omou. Un, ore wa yurusaretai
Omae no motto mo taisetsu na mono wa, sore ubau yorokobi o kurenai ka

MTF
Posty: 1559 (po ~133 znaków)
Reputacja: 22 | BluzgometrTM: 7
MTF
  31 października 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: co to za bajki Sam w lapie mam 540 i moja i tak jest względnie niewiele wydajniejsza wiec nie wiem co ty pierdzielisz o max detalach w crysysie2

nagrać frapsem? O.o
MTF
Posty: 1559 (po ~133 znaków)
Reputacja: 22 | BluzgometrTM: 7
MTF
  31 października 2012

a co do AC na max to już na youtube jest:
http://www.youtube.com/watch?v=tNBdX2-XPZ8
Pozdro dla twojej 540 ;)

MTF
Posty: 1559 (po ~133 znaków)
Reputacja: 22 | BluzgometrTM: 7
MTF
  31 października 2012

Crysis 2
http://www.youtube.com/watch?v=hjwjzjmVW1k

więc jeszcze raz pozdro dla 540 ;) ty masz DDR3 na grafice ja mam DDR5

Co do filmików uwzględnij to że nagrywają frapsem :)

Sephiroth
Posty: 25204 (po ~563 znaków)
Reputacja: -290 | BluzgometrTM: 95
Sephiroth
  1 listopada 2012
MTF
MTF: DDR3 na grafice ja mam DDR5

chyba ze masz w tej wersji.
http://www.notebookcheck.pl/Ranking-kart-graficznych-w-grach.31531.0.html

Odnosiłem się do tej listy bo znam mniej pozycje niektórych kart. dziwne ze nie ma info o wersji ddr5. Przyznaję przepraszam, i dzięki.
A skoro ci laguje. ze swojego doświadczenia wiem ze niektóre gry nie chcą działać na nv. i trzeba to wymuszać. Przy kliknieciu ppm na exe gry masz okno wyboru grafiki. gry nie znam czasem jest też program inicjujący grę. Pamiętam ze swego czasu prz Max payne 3 do czasu wydania patcha gra nie działała z nv nie szło jej tak odpalić.
druga sprawa stery nv masz od asusa czy ze strony nv?
Rozumiem ze gra org i ze wszystkimi update?

Ore wa, yurusaretai n da to omou. Un, ore wa yurusaretai
Omae no motto mo taisetsu na mono wa, sore ubau yorokobi o kurenai ka

Sephiroth
Posty: 25204 (po ~563 znaków)
Reputacja: -290 | BluzgometrTM: 95
Sephiroth
  1 listopada 2012
MTF
MTF: ustawienie wszystkiego na minimum pomaga ale.

wyłącz multisampling. to zajeżdża nawet najlepsze gry.
http://www.youtube.com/watch?v=VI6v_dU47iM choć i bez tego źle działa. crysis 2 jest dobrze zoptymalizowany i nie ma tak dużych wymagań - bo robiono go z myślą o konsolach. poza tym crysisa grasz z dx9 10 czy 11? to też zarzyna grafę.

Opcje są takie: gra jest kijowo zoptymalizowana, grasz na na dx10 i wyżej, było nie było 630 nawet na ddr5 do pctowych grafik sie nie umywa. Przynajmniej ja to tak widzę.

Ore wa, yurusaretai n da to omou. Un, ore wa yurusaretai
Omae no motto mo taisetsu na mono wa, sore ubau yorokobi o kurenai ka

MTF
Posty: 1559 (po ~133 znaków)
Reputacja: 22 | BluzgometrTM: 7
MTF
  1 listopada 2012

Sam mi wykrywa nvidie i naniej odpala.. Myślę że tu haczyk z procesorem jest.. Wymusilem optymalizacje watkowa w panelu nv i gra tam gdzie ciela się ma już po 23 klatki.. W pozostałych lokacjach 45klatek.. AC działa tylko w dx9 przynajmniej googletak twierdzą..

Co do crysisa gram na dx10 chociaż na dx9 jest więcej klatek.. Mam też pakiet teselacyjny dx11 doinstalowany do crysisa ale klatki spadają na razy do 16 ;)

Sephiroth
Posty: 25204 (po ~563 znaków)
Reputacja: -290 | BluzgometrTM: 95
Sephiroth
  1 listopada 2012
MTF
MTF: Co do crysisa gram na dx10 chociaż na dx9 jest więcej klatek.. Mam też pakiet teselacyjny dx11 doinstalowany do crysisa ale klatki spadają na razy do 16 ;)

dx 10 i wyżej jest sporo wymagający choć na szitowej matrycy z latopa ja tam różnic nie widzę. Ciesz sie ze nie ma uberpróbkowania. serio. W wiedzminie 2 miałem średnio przy tym 10fps
MTF
MTF: Sam mi wykrywa nvidie i naniej odpala.. Myślę że tu haczyk z procesorem jest.. Wymusilem optymalizacje watkowa w panelu nv i gra tam gdzie ciela się ma już po 23 klatki.. W pozostałych lokacjach 45klatek.. AC działa tylko w dx9 przynajmniej googletak twierdzą..

Jeszcze zassij msi afterburner spróbój podręcić grafę. za podkręcanie proca sie nie brałem. robię to tylko dlatego ze mam podstawkę notepal u3(niby do większych lapków ale na 15 świetnie ją chłodzi) OC w lapie to ryzykowna sprawa prawdę powiedziawszy. A podkręcanie procka nie jest takie proste i napięć nawet nie ruszy. Na necie powinny być jakieś pomoce choć wielu odradza. Ważne zebyś pilnował temperatur. ok 90 stopni to górna granica podkręcania. ja podkręciłem grafikę na zegary wyższe niz ma gt555m. tylko bf3 nadal działa dość słabo.możliwe ze bede musiał podkręcić jednak proc.

Ore wa, yurusaretai n da to omou. Un, ore wa yurusaretai
Omae no motto mo taisetsu na mono wa, sore ubau yorokobi o kurenai ka

MTF
Posty: 1559 (po ~133 znaków)
Reputacja: 22 | BluzgometrTM: 7
MTF
  1 listopada 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: tylko bf3 nadal działa

Nie próbowałem BF'a jeszcze.. ale mam grę na tym samym silniku: NFS: the Run.. Oczywiście max detale ale myśle że BF będzie bardziej wymagający.
Sephiroth
Posty: 25204 (po ~563 znaków)
Reputacja: -290 | BluzgometrTM: 95
Sephiroth
  1 listopada 2012
MTF
MTF: Oczywiście max detale ale myśle że BF będzie bardziej wymagający.

Dużo bardziej wymagający

Ore wa, yurusaretai n da to omou. Un, ore wa yurusaretai
Omae no motto mo taisetsu na mono wa, sore ubau yorokobi o kurenai ka

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.