HuBBeR
Posty: 40 (po ~265 znaków)
Reputacja: -2 | BluzgometrTM: 23
HuBBeR
  19 grudnia 2011 (pierwszy post)

Siema, mój problem polega na tym, że podczas instalacji windowsa XP w pewnym momencie wyskakuje okno z informacją żeby włożyć płytę związaną z karta graficzna, po czym wkladam ją i wyskakuje komunikat że dalsza instalacja może coś uszkodzic i do wyboru jest kontynuuj i anuluj , ale w tym momencie nie moge juz nic wybrac bo komp sie zawiesza. ;/ Dodam, że nie formatowałem kompa tylko uaktylniałem system, mogę jakos uruchomić kompa? Co zrobilibyście w tej sytuacji??

Nietypowy04
Posty: 27 (po ~161 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 1
Nietypowy04
  19 grudnia 2011
Cytat
Cytat: W tej sytuacji bym ci poleciał po prostu zainstalować system normalnie bez uaktualnienia bo to i tak badziewnie jest jeśli masz oryginalna to włączasz po tym aktualizacje automatyczną i masz aktualny jeszcze są dostępne jakieś uaktualnienia lub ściągnij service packa do niego 3 a jak masz problemy z instalacją to napisz to ci pomogę:):)
HuBBeR
Posty: 40 (po ~265 znaków)
Reputacja: -2 | BluzgometrTM: 23
HuBBeR
  19 grudnia 2011

Ok, tyle, że jestem w kiepskiej sytuacji bo teraz nie mogę wyjść z tej instalacji systemowej ;/ Jak to zrobić? resetujac kompa on sie wyłącza i włącza i od razu przechodzi do okna instalacji nawet bez płyty .;/

Nietypowy04
Posty: 27 (po ~161 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 1
Nietypowy04
  19 grudnia 2011

Wystarczy wyjąć płytkę z systemem:D lub wyłączyć botowanie z napędu w biosie:D

HuBBeR
Posty: 40 (po ~265 znaków)
Reputacja: -2 | BluzgometrTM: 23
HuBBeR
  19 grudnia 2011

Wyjęcie płyty nic nie daje, jak napisałem wyyżej, bo jeśli instalacja staje w którymś momencie to po kolejnym uruchomieiu komputera ona i tak powraca do poprzedniego monetu i próbuje instalowac dalej jednak nie daje rady tego wykonać ;/ A jak wyłączyc botowanie?

Nietypowy04
Posty: 27 (po ~161 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 1
Nietypowy04
  19 grudnia 2011

Wyłączenie botowania jest w biosie po przez naciśnięcie klawisza F2 i przełączenie w biosie na dysk twardy ale wolał bym na twoim miejscu odpalić od nowa instalacje systemu i sformatować dysk i zainstalować nową czysta wersje systemu

HuBBeR
Posty: 40 (po ~265 znaków)
Reputacja: -2 | BluzgometrTM: 23
HuBBeR
  19 grudnia 2011

No własniemusze tego spróbowac, tyle, że po przeżuceniu w biosie na dysk czy odpali mi normalnie kompa z tamtego windowsa co w nim siedzi? A problem jest wgl taki, że po włączeniu tego kompa wyskakuje jakis błąd i nie da rady sformatowac dysku;/ Żaden program też nie chce tego ruszyć, a kiedy chce formatowac przy instalacji to tak jakby go formatuje jednak nie do końca bo i tak instaluje nowego windowsa tyle, że sam przeskakuje na inna partycje;/

Nietypowy04
Posty: 27 (po ~161 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 1
Nietypowy04
  19 grudnia 2011

Czyli masz dwa systemy na 2 dyskach koksowo:D oby dwa dyski stracą teraz dane bo nie sformatowałeś dysku na instalacje systemu

HuBBeR
Posty: 40 (po ~265 znaków)
Reputacja: -2 | BluzgometrTM: 23
HuBBeR
  19 grudnia 2011

Nie, w obecnej chwili jest tylko jeden system na dysku c, który próbuje uaktylnić, jak pisałem wyżej, po to żeby system dogral sobie te brakujace skladniki jednak sie nie da, doszliśmy do wniosku żeby ustawić na pierwszy rozruch dysk twardy , sam tak pisałes i jak tak zrobie ruszy on z tego starego JEDNEGO ! windowsa?

Jacek80
Jacek80
  19 grudnia 2011

wrzucasz płytę z systemem, ustawiasz w biosie na bootowanie z płyty (first boot device na CD-rom), zapisujesz zmiany, odpalasz kompa, dostajesz info, że naciśnięcie dowolnego klawisza spowoduje rozruch z napędu CD, uruchamia się instalator i dalej postępujesz zgodnie ze wskazówkami instalatora.

Uwaga:
1. W jednym z kroków instalacji wybierasz formatowanie, co za tym idzie, wszystkie dane na dysku systemowym zostaną skasowane
2. Przed rozpoczęciem zabawy upewnij się, że masz gdzieś na płycie sterowniki do karty sieciowej, co pozwoli na pobieranie wszystkich innych, nowych sterowników

Nietypowy04
Posty: 27 (po ~161 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 1
Nietypowy04
  19 grudnia 2011

Tak tak ale jak będzie miał dwa systemy to musi sformatowac dyski dwa by zainstalować świerzą wersje

Nietypowy04
Posty: 27 (po ~161 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 1
Nietypowy04
  19 grudnia 2011

Źle zrobiłeś, że wybrałeś opcję aktualizacji zamiast pełnej instalacji którą wykonuje się po uprzednim sformatowaniu partycji systemowej.
Instalator systemu zażądał płyty od karty graficznej ponieważ chciał zainstalować sterowniki które były do niej dołączone.
W tej sytuacji proponuję uruchomienie komputera z płyty instalacyjnej systemu Windows XP i po pokazaniu się listy partycji wybranie opcji sformatowania partycji C. Jeśli najpierw pojawi się okno z listą znalezionych systemów operacyjnych to wybranie systemu z listy i wciśnięcie klawisza R w celu dokonania naprawy systemu. Potem instalacja przebiegnie tak samo bądź bardzo podobnie jak podczas instalacji poprzedzonej formatowaniem dysku C.

denaturat
denaturat
  19 grudnia 2011

90% kart sieciowym jedzie od razu na sterach xp no chyba ze to nowe układy np nForce. to wtedy jest bÓl.

A instalacja idzie od nowa bo jej nie dokonczylo poprzednim razem.

Jacek80
Jacek80
  19 grudnia 2011
denaturat
denaturat: 90% kart sieciowym jedzie od razu na sterach xp no chyba ze to nowe układy np nForce

XP nawet nie ma połowy sterów do Realtek'ów ;)
denaturat
denaturat
  19 grudnia 2011
Jacek80
Jacek80: XP nawet nie ma połowy sterów do Realtek'ów ;)

a czy ja powiedzialem ze to sa realteki? istnieja tez sisy chociazby
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.