F0X
F0X
  24 września 2011 (pierwszy post)

Mam małą tandardową sieć przez standardowy router i przykładową grupę komputerów z adresem w puli:

IP : 192.168.0.69
Maską : 255.255.255.0
Bramą : 192.168.0.2

Do tego mam wpięty inny router w którym komp ma przykładowy adres

IP : 192.168.1.44
Maska : 255.255.255.0
Bramę : 192.168.1.2

Opis problemu : Chciałbym aby komputer z bramy 192.168.1.2 mógł w sieci "widzieć" komputery na bramie 192.168.0.2

HELP ME ... ZA POMOC Z GÓRY DZIĘKUJĘ ...

grzywa10
grzywa10
  24 września 2011

Musisz scalić te urządzenia na jedna podsieć i manewrować bramami.
Jako, że sieć 192.168.0.2 jest mniejsza to trzeba przeadresować wszystkie urządzenia na wolne IP z sieci 192.168.1.2 i manewrować odpowiednio bramami w końcówkach i DHCP ustawić po MAC-ach w każdym z routerów ściśle ograniczając pule adresów IP tylko do ilości urządzeń.

MTF
Posty: 1559 (po ~133 znaków)
Reputacja: 22 | BluzgometrTM: 7
MTF
  24 września 2011
Konto usunięte
Konto usunięte:

z tego co mnie uczą w szkole sieci o innych numerach

tutaj:
192.168.0
192.168.1

nie będą się widzieć, musisz przenieść kompy z jednej sieci do drugiej przydzielając im IP z sieci której chcesz

ale ja się dopiero uczę więc mogę się mylić ;)
F0X
F0X
  24 września 2011

Tak tyle że ten drugi router jest wpięty w ten pierwszy ,.. Szukam dalej rozwiązania

Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  25 września 2011

Nie jest to możliwe...otoczenie sieciowe widoczne jest, gdy przyznawane są adresy z tej samej puli...

Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  25 września 2011

a udostępnianie wewnątrz sieci wymaga jeszcze ustawienie na każdym kompie tej samej grupy roboczej :)

F0X
F0X
  25 września 2011

Każdy komputer jest w tej samej grupie roboczej , czy naprawdę nie ma możliwości by komputery z jednej bramy domyślnej widziały te z drugiej bramy ?

MTF
Posty: 1559 (po ~133 znaków)
Reputacja: 22 | BluzgometrTM: 7
MTF
  25 września 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Każdy komputer jest w tej samej grupie roboczej , czy naprawdę nie ma możliwości by komputery z jednej bramy domyślnej widziały te z drugiej bramy ?

numery sieci... nie da się.
Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  25 września 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Każdy komputer jest w tej samej grupie roboczej , czy naprawdę nie ma możliwości by komputery z jednej bramy domyślnej widziały te z drugiej bramy ?

Bez "zewnętrznego" softu nie.
Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  25 września 2011

Dodam tylko, że jeśli chcesz mieć 2 punkty dostępowe, możesz ten drugi router ustawić w tryb AP, wtedy pule adresowe będą zawsze przyznawane z routera, na którym masz włączone dhcp, bądz pełniącego rolę WAN`a :)

Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  25 września 2011

Możesz też spróbować ustawić na 1 routerze adres ...0.1 i przydzielanie adresów np. do 100, na tym drugim adres ... ... . 101 a przydzielanie adresów od 102 do 250 :)

Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  25 września 2011
tomas
tomas: Możesz też spróbować ustawić na 1 routerze adres ...0.1 i przydzielanie adresów np. do 100, na tym drugim adres ... ... . 101 a przydzielanie adresów od 102 do 250 :)

To dotyczy się przypadku, gdzie masz 2 oddzielne łącza. Bezsens jest ustawianie tego w 1 infrastrukturze...znajdujesz się wtedy za podwójnym NAT`em podłączając 2 router pod WAN`a:)
MTF
Posty: 1559 (po ~133 znaków)
Reputacja: 22 | BluzgometrTM: 7
MTF
  26 września 2011
Konto usunięte
Konto usunięte:

nie lepiej router+hub zrobić?
Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  26 września 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: nie lepiej router+hub zrobić?

Mowa tutaj jest o 2 pulach adresowych...2 oddzielne podsieci.
marudzacy
marudzacy
  28 września 2011

Komputer w pierwszym ruterze :
IP : 192.168.0.69
Maską : 255.255.255.0
Bramą : 192.168.0.2

komputer w drugim ruterze
IP : 192.168.1.44
Maska : 255.255.255.0
Bramę : podaj ip routera pierwszego

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.