szymontir
Posty: 178 (po ~316 znaków)
Reputacja: -8 | BluzgometrTM: 9
szymontir
  27 lipca 2013 (pierwszy post)

Witam ponownie...
Tym razem mam taki oto problem:
Kupiłem taki oto czytnik kart pamięci: http://www.mobihaus.net/product_images/u/941/Siyoteam_SY-630_2L__67477_zoom.jpg
Czyta moją kartę z Nokii X2 ale coś nie chce MINI SD 128 MB ze starego Sagema My 501X. Prawdopodobnie mam tam interesujące skarby ;) Zależy mi by dostać się do tych danych (głównie zdjęcia).

Avatar użytkownika TobiXywaTobiXywa
Posty: 676 (po ~121 znaków)
Reputacja: -18 | BluzgometrTM: 749
TobiXywa
  27 lipca 2013

Jaki wyskakuje komunikat po podłączeniu tej karty?

:lol2:i'm out:crylol:
Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  27 lipca 2013
TobiXywa
TobiXywa: Jaki wyskakuje komunikat po podłączeniu tej karty?


Z treści tematu wynika, że nie czyta tej karty w ogóle :)
szymontir
szymontir: Zależy mi by dostać się do tych danych (głównie zdjęcia).


Jesteś pewny, że karta działa? Sugerując się poprzednimi tematami, jakie założyłeś, podejrzewam u Ciebie problem z komputerem, systemem :) Wcześniej miałeś problem z podłączeniem Nokii X2, gdzie podane rozwiązania były standardem, gdzie każdy użytkownik by sobie poradził posiadając płytę z oprogramowaniem, pózniej po zainstalowaniu softu, wyskoczyło Ci, ze telefon może być zablokowany...co może wskazywać na błędne działanie transmisji USB; pytanie pozostaje, czy kabel, czy może gdzieś indziej problem leży. Tym razem czytnik nie czyta Ci starej karty...czytnik walnięty? troszkę zawile się robi ;)
Na 1 strzał poleciłbym koledze sprawdzenie na innym komputerze; czytnik i kartę...a przy okazji Nokie X2 ;) będziesz miał pewnosć, że wina po stronie sprzętu nie leży :)
szymontir
Posty: 178 (po ~316 znaków)
Reputacja: -8 | BluzgometrTM: 9
szymontir
  28 lipca 2013

Ok. Już wszystko działa! Karty z obu telefonów dało się łatwo podłączyć do komputera za pomocą tego czytnika o którym nawet nie wiedziałem, że istnieje! Przypadkiem go zobaczyłem w markecie. Myślałem, że będzie mi potrzebny kabel specjalnie, a tu proszę! Jedyny minus, że z tego Sagema nie mogę przenieść danych z pamięci telefonu (a to w ogóle jest możliwe?) jeśli się popsuł na amen. I nawet bateria z niego mi gdzieś zniknęła! Aha, możliwe, że nie wykrywało wcześniej tych kart tym urządzeniem, gdyż ja muszę sobie jeszcze załatwić Windowsa 64-bitowego.Dopiero po podłączeniu z tyłu do portów USB to zadziałało. Dziwne. Ogólnie dzięki za pomoc! Później pewnie wrzucę na fotke zdjęcia moich poprzednich kotów -pierwszy co zaginął i drugiego unikatowego ALBINOSA. Dzięki za pomoc!

Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  28 lipca 2013
szymontir
szymontir: Aha, możliwe, że nie wykrywało wcześniej tych kart tym urządzeniem, gdyż ja muszę sobie jeszcze załatwić Windowsa 64-bitowego.

Absurd....czytnik kart jest tak prostym i standardowym urządzeniem, że bez problemu musi funkcjonować również na 32-bitach...a teoria o 64bitach wzięłą się stąd, że poszedłeś do znajomego, który miał 64-bitowy system i zadziałało: -zgadłem? ;)
Tym bardziej, że nie widziało Ci starszego urządzenia, co w ogóle wyklucza teorię z tymi 64 bitami ;) Podaj dokładną nazwę tego czytnika..sterowniki jakieś powinny być do tego..no chyba, że jest to jakaś firma KRZAK...;)
szymontir
Posty: 178 (po ~316 znaków)
Reputacja: -8 | BluzgometrTM: 9
szymontir
  28 lipca 2013
tomas
tomas: Podaj dokładną nazwę tego czytnika..

j/w
http://www.mobihaus.net/product_images/u/941/Siyoteam_SY-630_2L__67477_zoom.jpg
oraz "czytnik kart pamięci All-in-One 630
wysoce kompatybilny niby. 43 in 1 480 Mbps
Teraz tak czytam opakowanie i patrze: "Built-in USB 2.0"
Może dlatego mi nie działał z początku bo podłączałem do portu USB 1.0? Ale jakoś działa na razie. Uff...
Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  28 lipca 2013
szymontir
szymontir: Może dlatego mi nie działał z początku bo podłączałem do portu USB 1.0? Ale jakoś działa na razie. Uff...

Wersje USB są kompatybilne w dół, tak wiec działać powinno.
szymontir
szymontir: Może dlatego mi nie działał z początku bo podłączałem do portu USB 1.0

A może to ten sam port, pod którym walczyłeś z Nokią.. ;) Może nie łączyć, lub być uszkodzony :)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.