NexusPrime
Posty: 3219 (po ~189 znaków)
Reputacja: 3 | BluzgometrTM: 71
NexusPrime
  24 stycznia 2011 (pierwszy post)

Witam
Pierwszy raz gram na gitarze coś więcej niż zwykłe brzendolenie. Siedzę już dobre parę godzin nad mixem i aranżacją i albo mi słuch zawodzi albo jest bardzo nie równo i nie wiem czy jechać dalej z aranżem czy poprawić. Może ktoś zerknąć świeżym uchem ?
http://www.speedyshare.com/files/26453142/Stesco.mp3

Gear: Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX1, Korg Kaoss Pad3, Kawaii KC10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Fostex PM1MKII, X-Fi Elite PRO, E-mu Midi, Reloop RH-3500PRO Ltd, Reloop RHP-20, FL Studio, Apple IPAD2

Aeternus
Aeternus
  24 stycznia 2011

00:43 - 00:50 gubisz rytm, nie mieścisz się w takcie...

Aeternus
Aeternus
  24 stycznia 2011

zasadniczo to w wielu fragmentach utworu masz ten sam problem... sekcja rytmiczna jest ok, gra równo... ale " prowadząca " lekko spóźnia...

NexusPrime
Posty: 3219 (po ~189 znaków)
Reputacja: 3 | BluzgometrTM: 71
NexusPrime
  24 stycznia 2011

OK
Poprawiłem, chyba...
http://www.speedyshare.com/files/26457133/Stescoo.mp3
Teraz lepiej?

Gear: Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX1, Korg Kaoss Pad3, Kawaii KC10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Fostex PM1MKII, X-Fi Elite PRO, E-mu Midi, Reloop RH-3500PRO Ltd, Reloop RHP-20, FL Studio, Apple IPAD2

Gothiclady
Gothiclady
  24 stycznia 2011

już podsyłam małżonowi

Aeternus
Aeternus
  24 stycznia 2011

jeszcze moment...

NexusPrime
Posty: 3219 (po ~189 znaków)
Reputacja: 3 | BluzgometrTM: 71
NexusPrime
  24 stycznia 2011

ołkej czekam

Gear: Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX1, Korg Kaoss Pad3, Kawaii KC10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Fostex PM1MKII, X-Fi Elite PRO, E-mu Midi, Reloop RH-3500PRO Ltd, Reloop RHP-20, FL Studio, Apple IPAD2

Aeternus
Aeternus
  24 stycznia 2011

ok... jest lepiej, ale nadal w pewnych częściach utworu nie trzymasz rytmu... mam na myśli momenty w których szybciej przechodzisz w powtarzane dźwięki... Działa to na zasadzie dealey'a... żeby było dokładnie, odstępy powtarzanych dźwięków muszą być identyczne... wtedy zmieścisz się w takcie. Ciężko jest to wytłumaczyć słowem pisanym... ale postaram się podać przykład :P

Mamy takt 4/4 gdzie podstawowymi nutami niech będzie 1, 2, 3, 4. Pomiędzy tymi nutkami masz połówki ćwiartki itp. Początkowa sekwencja brzmi... 1, 2 ... 3, 4 i jest ona prawidłowa... Problem masz z takim ustawieniem... 1,2 ... 3, 4, 3, 4. Pomiędzy 3 i 4 wstawiasz 3,5 co w efekcie daje nie zgranie się z taktem... to 3,5 traktujesz jak 4 i dlatego wychodzi kwas :P. Perkusja działa zawsze jak metronom ! Jeżeli raz zgubisz rytm starasz się go ponownie odzyskać, przez co za szybko grasz dźwięki, potem zwalniasz, i ponownie przyspieszasz...

Dużo też zależy od czułości pogłosu ( delay ) Jak wiesz, wytwarza on coś w rodzaju echa, lecz żeby to brzmiało tak jak ma brzmieć musisz ustawić odpowiednia długość tego echa... pokombinuj, pobaw się.... Ogólnie jest lepiej niż wczesniej, ale... dopracuj takt ;)

NexusPrime
Posty: 3219 (po ~189 znaków)
Reputacja: 3 | BluzgometrTM: 71
NexusPrime
  24 stycznia 2011

To prawda, tu mam właśnie problem kiedy wchodzę w powtarzanie przebiegu w każdym takcie, muszę to więcej razy zagrać. Gdybym to skwantyzował to bym nie musiał się męczyć, ale przecież gitar sie raczej nie kwantyzuje, nie może brzmieć zbyt równo czyż nie?

Gear: Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX1, Korg Kaoss Pad3, Kawaii KC10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Fostex PM1MKII, X-Fi Elite PRO, E-mu Midi, Reloop RH-3500PRO Ltd, Reloop RHP-20, FL Studio, Apple IPAD2

Aeternus
Aeternus
  24 stycznia 2011

to możesz mieć z tym problem.... wszytko zależy od czułości klawiszy... nie znam się za bardzo w temacie elektronicznych pianin, nie wiem jakie tak na prawdę maja możliwości... :) a gdybyś użył odpowiedniego echa do dźwięku ? delay'a można ustawić odpowiednio od 0,02 nawet do 4 - 5 s ( zależnie od efektu ) Zagrasz 2 dzwieki a delay sam zrobi resztę za ciebie... ;)

Aeternus
Aeternus
  24 stycznia 2011

mogę Ci na szybko pokazać o co mi chodzi z tym delayem... na prostym podkładzie w praktyce... ( taki tam pomysł z dawnych lat :P )

http://www.speedyshare.com/files/26466897/30_VI_05.mp3

NexusPrime
Posty: 3219 (po ~189 znaków)
Reputacja: 3 | BluzgometrTM: 71
NexusPrime
  24 stycznia 2011

Wiem co masz na myśli... Spróbuje jeszcze to zagrać z parę razy i zmienię też czułość klawiszy.

Gear: Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX1, Korg Kaoss Pad3, Kawaii KC10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Fostex PM1MKII, X-Fi Elite PRO, E-mu Midi, Reloop RH-3500PRO Ltd, Reloop RHP-20, FL Studio, Apple IPAD2

Aeternus
Aeternus
  24 stycznia 2011

baw się baw... podkład jest świetny... :) może jak znajdę chwilkę to zrobię do niego jakąś partię solową :mrgreen:

NexusPrime
Posty: 3219 (po ~189 znaków)
Reputacja: 3 | BluzgometrTM: 71
NexusPrime
  24 stycznia 2011

Nie ma sprawy ;)

Gear: Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX1, Korg Kaoss Pad3, Kawaii KC10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Fostex PM1MKII, X-Fi Elite PRO, E-mu Midi, Reloop RH-3500PRO Ltd, Reloop RHP-20, FL Studio, Apple IPAD2

Gothiclady
Gothiclady
  25 stycznia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Aeternus


jestem z Ciebie dumna, choć nic z tego nie rozumiem :zakochany:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.