Sylvinka
Posty: 15395 (po ~112 znaków)
Reputacja: -13 | BluzgometrTM: 4
Sylvinka
  19 lipca 2011 (pierwszy post)

Jako że kuchnia włoska towarzyszy mi od dziecka, nie potrafię żyć bez makaronu. Do mojego gustu smakowego szczególnie przypadły mi penne. Najlepszy i najprostszy przepis na sos do nich jak dla mnie to czysty sos z pomidorów z mozzarellą. Jednak korzystając z tego że w ogródku mam świeżą cukinię wzięłam co mam pod ręką i wyszło mi niebo w gębie :D

Makaron z cukinią i papryką duszone w sosie pomidorowym


2 małe cukinie (jedna może być żółta, druga zielona)
1 średnia cebula
pół papryki czerwonej
puszka krojonych pomidorów bez skórki
1 małe ziarenko peperoncino
pieprz, wegeta
150g makaronu penne

Cebule pokroić w kostkę, cukinię wzdłuż na pół i w cienkie pół-talarki, paprykę w kostkę. Wsypać do garnka, dodać łyżkę oleju, peperoncino, trochę wody i wegety, poddusić 5min. Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić wegetą i pieprzem wedle uznania. Dusić pod przykryciem do miekkości warzyw (nawet 45 min). Podawać z makaronem ugotowanym al dente. Można posypać parmezanem do smaku;)





# A Wy znacie jakieś ciekawe przepisy z warzyw zwanych cukinią? :mrgreen:

mam czarne skrzydła,muskam nimi stopy aniołów...
Zadziora
Zadziora
  19 lipca 2011

Jakoś nie jestem przekonana do cukinii w potrawach. Dodałam kiedyś do lecza, była gorzka i schrzaniła smak całej potrawy:>

Sylvinka
Posty: 15395 (po ~112 znaków)
Reputacja: -13 | BluzgometrTM: 4
Sylvinka
  19 lipca 2011
Zadziora
Zadziora: Dodałam kiedyś do lecza, była gorzka i schrzaniła smak całej potrawy:>

Co Ty mówisz? :szok:
Moja mama robi leczo tylko z cukinią i szczerze powiedziawszy bez tego składnika sobie nie wyobrażam takiego dania, ale w sumie drugi raz się z czymś takim spotykam.
mam czarne skrzydła,muskam nimi stopy aniołów...
pijana
pijana
  19 lipca 2011

Sorry za odbiegnięcie od głównego wątku, nie lubię cukinii, ale wypowiem się co do parmezanu - a raczej polecę jego zamiennik :mrgreen: Będąc pewnego dnia z niewielkimi środkami pieniężnymi na obiad postanowiłam zaryzykować i nie kupować moich ukochanych parmezanu/grana padano (120 zł/kg), a kupić litewski ser Dziugas (w Almie - Dziugas Krag). Kosztuje 36 zł/kg, a jego smak jest praktycznie identyczny z parmezanem, konsystencja również - polecam gorąco :tak: :)

tibauld
Posty: 82068 (po ~107 znaków)
Reputacja: -53 | BluzgometrTM: 33
tibauld
  20 lipca 2011
Sylvinka
Sylvinka: Makaron z cukinią i papryką duszone w sosie pomidorowym

I to bardzo lubię, tylko że właśnie bez makaronu. :ziober2:
NuTiiiiii
Posty: 70111 (po ~86 znaków)
Reputacja: -1080 | BluzgometrTM: 51
NuTiiiiii
  20 lipca 2011
Sylvinka
Sylvinka: Makaron z cukinią i papryką duszone w sosie pomidorowym

Ale smacznie wygląda, szczególnie 2 fotka.

Ja także uwielbiam makarony pod każdą postacią, mógłby je jeść codziennie.

Sylvinka
Sylvinka: # A Wy znacie jakieś ciekawe przepisy z warzyw zwanych cukinią?

Ostatnio znajoma na grillu z przyprawą je piekła.

Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało :ziober2:
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek :pilka:

asiulcia1
asiulcia1
  20 lipca 2011
Sylvinka
Sylvinka:

apetyczne :mrgreen:

Sylvinka
Sylvinka: # A Wy znacie jakieś ciekawe przepisy z warzyw zwanych cukinią?

leczo, bigos, sos do słoików z cukinii i sałatka do słoików
a ostatnio robiłam placki z tartej cukinii na duzych oczkach razem ze skórką dodałam mąkę, jajko, przyprawy, odrobinę mleka i smażyłam z dwóch stron kilka minut, podałam z sosem i pizze z cukinią też robiłam ;)
poza tym to widziałam gdzieś przepis na lasagne z cukinią
Sylvinka
Posty: 15395 (po ~112 znaków)
Reputacja: -13 | BluzgometrTM: 4
Sylvinka
  20 lipca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: a ostatnio robiłam placki z tartej cukinii na duzych oczkach razem ze skórką dodałam mąkę, jajko, przyprawy, odrobinę mleka i smażyłam z dwóch stron kilka minut

Też mam przepis, ale już mi się przejadły :D

NuTiiiiii
NuTiiiiii: Ale smacznie wygląda, szczególnie 2 fotka.

Sama jak patrze mam ochotę zrobic to jeszcze :D ale chciałam upichcic coś nowego.
mam czarne skrzydła,muskam nimi stopy aniołów...
ChuckNorris1991
Posty: 8394 (po ~186 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 296
ChuckNorris1991
  20 lipca 2011

No no Sylvia, zdolniacha z Ciebie :zakochany:
Nie pamiętam czy wykorzystywałem ( :D) cukinię, czy bakłażana, ale jadłem takie smażone i były całkiem całkiem :tak:.

XOXOXO19
22 minuty temu
jesteś śliczny słodki i ach... dla mnie po prostu cudny, dasz mi gg?
:ssh:

Sylvinka
Posty: 15395 (po ~112 znaków)
Reputacja: -13 | BluzgometrTM: 4
Sylvinka
  20 lipca 2011
ChuckNorris1991
ChuckNorris1991: No no Sylvia, zdolniacha z Ciebie

Widzisz, nie znałeś mnie od tej strony :ziober2:
mam czarne skrzydła,muskam nimi stopy aniołów...
ChuckNorris1991
Posty: 8394 (po ~186 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 296
ChuckNorris1991
  20 lipca 2011
Sylvinka
Sylvinka: Widzisz, nie znałeś mnie od tej strony

No no , Twój chłop to tam będzie miał z Tobą dobrze :ziober2:

XOXOXO19
22 minuty temu
jesteś śliczny słodki i ach... dla mnie po prostu cudny, dasz mi gg?
:ssh:

Sebuch
Sebuch
  20 lipca 2011
Sylvinka
Sylvinka: # A Wy znacie jakieś ciekawe przepisy z warzyw zwanych cukinią?

moze byc smazona cukinia w tartej bulce :) tez jest dobra
styka51
styka51
  20 lipca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: a ostatnio robiłam placki z tartej cukinii na duzych oczkach razem ze skórką dodałam mąkę, jajko, przyprawy, odrobinę mleka i smażyłam z dwóch stron kilka minut, podałam z sosem

A z jakim sosem to? Bo ciekawe, ciekawe :tak:

Sylvinka
Sylvinka: Sylvinka

I w ogóle, to musze to zrobić, bo ładnie wygląda i pewnie świetnie smakuje :D
asiulcia1
asiulcia1
  20 lipca 2011
styka51
styka51: A z jakim sosem to? Bo ciekawe, ciekawe

ja zrobiłam na szybko sos pomidorowy ;)
styka51
styka51
  21 lipca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: ja zrobiłam na szybko sos pomidorowy ;)

Rozumiem ;)

W sobotę wypróbuję, tylko muszę cukinię zdobyć ;p
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.