YourAngel1992
YourAngel1992
  16 sierpnia 2009 (pierwszy post)

Chcę zapytać czy da się zrobić podobny efekt bez lustrzanki chodzi mi o tło takie żeby wyszło dość zamazane (nie znam sie na pojęciach z fotografi więc wybaczcie)
http://www.photoblog.pl/verxcocaine/44874322/xxx.html

xRocko
xRocko
  16 sierpnia 2009

Da się... Rozmycie gaussowskie (gaussian blur). Jest trochę tutoriali w wynikach szukania na google ;)

slodkidran
slodkidran
  16 sierpnia 2009

Tak da się zrobić taki efekt ale po co ?
Wszystko za nas zrobi aparat pod warunkiem że najpierw go do tego nakłonimy.
Jeśli masz tryb portret w aprarcie zrobi wszystko za Ciebie .
Jeśli natomiast masz odrobinkę samozaparacia . Wybierz tryb manualny i ustawa sobie przysłonę ... To ona odpowiada za głębię ostrości czyli to że postać odcina się od reszty a tło jest zamazane . Jako że kompakty wiele możliwości nie dają tak już w lustrzankach jest spore pole do popisu za pomocą jasnych stałek. Ładnie malują i można poszaleć z bokehem . NIejednokrotnie na taki efekt ma wpły ilość listów przysłony oraz ich ułożenie .

PatrysCZM
Posty: 1013 (po ~154 znaków)
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 316
PatrysCZM
  17 sierpnia 2009
Jeżeli chcesz to zrobić z gotowym już zdjęciem,to tak jak kolega wyżej ROZMYCIE GAUSSOWSKIE.

www.myspace.com/patrysczm

slodkidran
slodkidran
  17 sierpnia 2009
PatrysCZM
PatrysCZM: Jeżeli chcesz to zrobić z gotowym już zdjęciem,to tak jak kolega wyżej ROZMYCIE GAUSSOWSKIE.

Jak już radzisz to chociaż zrób to konkretnie ...
PatrysCZM
Posty: 1013 (po ~154 znaków)
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 316
PatrysCZM
  18 sierpnia 2009
Jak nie potrafisz zrozumieć z krótkich,zwięzłych wypowiedzi to Twój pech DRANIU,autorka na pewno zrozumie...

www.myspace.com/patrysczm

kamilosk93
Posty: 5 (po ~346 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
kamilosk93
  18 sierpnia 2009
PatrysCZM
PatrysCZM: Jeżeli chcesz to zrobić z gotowym już zdjęciem,to tak jak kolega wyżej ROZMYCIE GAUSSOWSKIE.

Bzdura, to jak łatanie okna folią, wystarczy poznać podstawy fotografii.
Jeśli kompakt ma tryb manualny, ustaw jak największą wartość przesłony, tło za fotografowanym obiektem musi się znajdować w pewnej odległości. Pomaga też operowanie zoomem - im większy, tym mniejszą mamy głębię ostrości. Jeśli kompakt nie posiada trybu priorytetu przesłony, pozostają eksperymenty z zoomem - też wykonalne, pomaga też włączenie opcji makro.
slodkidran
slodkidran
  18 sierpnia 2009
PatrysCZM
PatrysCZM: Jak nie potrafisz zrozumieć z krótkich,zwięzłych wypowiedzi to Twój pech DRANIU,autorka na pewno zrozumie...

Weź idź sobie poklikaj blurem :) :ninja:
PatrysCZM
Posty: 1013 (po ~154 znaków)
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 316
PatrysCZM
  18 sierpnia 2009
kamilosk93
kamilosk93: PatrysCZM:Jeżeli chcesz to zrobić z gotowym już zdjęciem,to tak jak kolega wyżej ROZMYCIE GAUSSOWSKIE. Bzdura, to jak łatanie okna folią, wystarczy poznać podstawy fotografii. Jeśli kompakt ma tryb manualny, ustaw jak największą wartość przesłony, tło za fotografowanym obiektem musi się znajdować w pewnej odległości. Pomaga też operowanie zoomem - im większy, tym mniejszą mamy głębię ostrości. Jeśli kompakt nie posiada trybu priorytetu przesłony, pozostają eksperymenty z zoomem - też wykonalne, pomaga też włączenie opcji makro.

Na gotowym zdjęciu,można tak zaimprowizować...

slodkidran
slodkidran: Weź idź sobie poklikaj blurem :)

Ok,jak porobisz więcej takich czadowych fotek jak masz na profilu :rotfl:

www.myspace.com/patrysczm

kamilosk93
Posty: 5 (po ~346 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
kamilosk93
  18 sierpnia 2009
PatrysCZM
PatrysCZM: Na gotowym zdjęciu,można tak zaimprowizować...

Nie na gotowym - opisałem jak fotografować, by uzyskać taki efekt - można bawić się w blurowanie na gotowym zdjęciu, ale tak jak wcześniej napisałem - to jak łatanie okna folią - może i spełni swoje zadanie, ale będzie wyglądać chu...owo. Tu jest dobry przykład objaśniający działanie przesłony w aparacie http://dryreading.com/camera/index.html
Przy okazji zrobiłem błąd w poprzednim opisie - zamiast "jak największą wartość przesłony" miało być "jak największy otwór przesłony".
PatrysCZM
Posty: 1013 (po ~154 znaków)
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 316
PatrysCZM
  18 sierpnia 2009
kamilosk93
kamilosk93: PatrysCZM:Na gotowym zdjęciu,można tak zaimprowizować... Nie na gotowym - opisałem jak fotografować, by uzyskać taki efekt - można bawić się w blurowanie na gotowym zdjęciu, ale tak jak wcześniej napisałem - to jak łatanie okna folią - może i spełni swoje zadanie, ale będzie wyglądać chu...owo. Tu jest dobry przykład objaśniający działanie przesłony w aparacie http://dryreading.com/camera/index.html Przy okazji zrobiłem błąd w poprzednim opisie - zamiast "jak największą wartość przesłony" miało być "jak największy otwór przesłony".

Blurowanie,czy rozmywanie tła może dać bardzo dobry efekt jeśli po prostu zrobisz to dokładnie.

www.myspace.com/patrysczm

PatrysCZM
Posty: 1013 (po ~154 znaków)
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 316
PatrysCZM
  18 sierpnia 2009
Ten link który podałeś jest bardzo dobry,na pewno przydatny!

www.myspace.com/patrysczm

kamilosk93
Posty: 5 (po ~346 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
kamilosk93
  18 sierpnia 2009
PatrysCZM
PatrysCZM: Blurowanie,czy rozmywanie tła może dać bardzo dobry efekt jeśli po prostu zrobisz to dokładnie.

Być może, ale:
- przedmioty w różnych odległościach od fotografowanego obiektu będą miały różny stopień rozmycia
- sparks - czyli świecące przedmioty, odbłyski inaczej się rozmazują, niż obiekty ciemne
- głowa jest trójwymiarowa, co podkreśli głębia ostrości i nada mu naturalności, natomiast zdjęcie z zblurowanym tłem tylko je spłaszczy
wrozka1402
wrozka1402
  19 sierpnia 2009

Zapraszam Cię do zwiększania wiedzy. Za czytanie w internecie otrzymujesz punkty, które wymienisz na nagrody. Zarejestruj się teraz z tego linku , a otrzymasz 100 punktów ekstra.

http://przeczytamwszystkich.pl/przyjmij-zaproszenie?it=1259668e-25cb-42b8-bc71-b8d9d371af4f

uzbieraj 50 punktów a dostaniesz dodatkowe punkty bonusowe ;)

wszystko jest za darmo:)

Polega to tylko na tym, że klikasz na różne artykuły i za nie dostajesz punkty. Nie musisz ich nawet czytać bo nikt cię przecież nie sprawdzi. Portal z nagrodami dopiero się rozpoczął więc wszyscy mogą być na jednym poziomie z punktami

infinitive89
infinitive89
  21 sierpnia 2009

z kompaktem i jego malutką fizycznie matrycą jest to troche upierdliwe, ale co znie znaczy, że się nie da :D

1. Wyciągnij bardziej zoom.
2. Jeśli posiadasz w aparacie priorytet przysłony oznaczany jako A (lub Av), to przestaw przysłonę, by miała niższą wartość.
3. Podejdź bliżej.
4. Jeśli masz możliwość wyboru pola AF to ustaw tak, by aparat ustawiał ostrość na dany obiekt, który ma być ostry, ewentualnie przełącz by mierzył ostrość ze środka i naceluj aparatem na środek, spust do połowy, potem wykadruj jakoś sensownie i spust do końca ;)

Jeśli nie dasz rady uzyskać dobrych efektów to pozostaje Ci tylko tryb macro, ale to tylko z bardzo bliska, więc np zdjęć ludzi (poza baardzo ciasnymi portretami) sobie nie porobisz :and:

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.